Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/01/2013

Τοποθέτηση Νίκου Συρμαλένιου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την πολιτική υγείας στη νησιωτική χώρα -- Δραματική υποβάθμιση της δημόσιας υγείας στις Κυκλάδες

Στην τοποθέτηση του ο Νίκος Συρμαλένιος επεσήμανε καταρχήν την ευχάριστη έκπληξη του για την παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Λυκουρέτζου, ο οποίος δεν παρουσιάστηκε επί τρεις συνεχείς φορές να μας απαντήσει σε Επίκαιρη Ερώτηση μας.

Στην συνέχεια τόνισε ότι η κατάσταση της δημόσιας υγείας στις Κυκλάδες χειροτερεύει διαρκώς και ανέδειξε το θέμα της δραματικής μείωσης των κονδυλίων για τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου της Σύρου όσο και της Νάξου. Ανέδειξε επίσης το οξύ πρόβλημα της υποστελέχωσης τόσο σε ιατρικό όσο και σε νοσηλευτικό προσωπικό όλων των μονάδων υγείας στα νησιά, την ανυπαρξία περιφερειακού ΕΚΑΒ, που καθιστά τις συνθήκες διακομιδής επειγουσών περιστατικών τριτοκοσμικές, την έλλειψη μονάδων τεχνητού νεφρού, τις απίστευτες δυσκολίες εύρεσης φαρμάκων υψηλού κόστους, την ανυπαρξία λειτουργίας της τηλεϊατρικής. Τόνισε ακόμη ότι η μετακίνηση κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες γιατρών από νησί σε νησί, δεν λύνει κανένα πρόβλημα, ενώ η συνέχιση αυτής της πολιτικής που υποβαθμίζει τη δημόσια υγεία, οδηγεί νομοτελειακά στην ενίσχυση της ιδιωτικής υγείας, αφού στα μεγάλα νησιά ήδη ξεφυτρώνουν ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και πολλά ιδιωτικά ιατρεία.

Τέλος, απευθυνόμενος προς τον υπουργό, είπε ότι «αν δεν αλλάξετε πολιτική, θα βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας τις τοπικές κοινωνίες, όπως έγινε με τις πρόσφατες μεγάλες παλλαϊκές συγκεντρώσεις του λαού της Πάρου και της Αντιπάρου που διαμαρτύρεται για τη μεγάλη υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας, όπως και του λαού της Σαντορίνης που απαιτεί τη λειτουργία του έτοιμου νοσοκομείου του νησιού».