Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/01/2013

Συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη, εκπρόσωπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην εφημερίδα “Real News” στην Μ. Ζαφειριάδου

 

1.     Ποιον τελικά θεωρείτε υπεύθυνο για το βίντεο Διαμαντόπουλου και τι θα πράξετε κ. Σκουρλέτη;

Μα νομίζω ότι είναι ευρύτερα γνωστό ότι το χαλκευμένο βίντεο κατασκευάστηκε στα γραφεία της Συγγρού από τη γνωστή από τις εκλογές επικοινωνιακή ομάδα της ΝΔ καθοδηγούμενη από τους ακροδεξιούς συμβούλους του κ. Σαμαρά . Αποτελούν πλέον μόνιμο χαρακτηριστικό της Ν.Δ. αλλά και της κυβέρνησης οι κατασκευασμένες διαρροές, τα ψεύδη και η λάσπη. Τα πράγματα όμως γίνονται πιο επικίνδυνα γιατί αυτή  η πρακτική,  που στη περίπτωση του Διαμαντόπουλου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής έντασης και διχασμού. Ποτέ στα χρόνια της μεταπολίτευσης κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν χρησιμοποίησε τέτοιες μεθόδους και ποτέ δεν κατηγορήθηκε πολιτικό κόμμα τόσο ξεδιάντροπα για σχέσεις με την τρομοκρατία.

 

2.     Ταυτόχρονα η κυβέρνηση σταθεροποιείται. Η πρόβλεψή σας για εκλογές τον Μάρτιο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται. Αν όμως εξαντλήσει τη θητεία της, μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει αποτύχει. Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο να μην είστε πρώτο κόμμα στις εκλογές;

Εκτιμώ πως η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την θητεία της. Πιο πιθανό είναι να καταρρεύσει κάτω από το βάρος της αποτυχίας της πολιτικής της και ως αποτέλεσμα των κοινωνικών αγώνων μέσα στο χρόνο, παρά να μακροημερεύσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, όπως όλα δείχνουν, θα είναι αυτός το πρώτο κόμμα.

 

3.     Οι δημοσκοπήσεις, πάντως, δείχνουν άλλα. Τι φταίει; Τι πρέπει να αλλάξει η ηγεσία;

Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν τις διαθέσεις της κοινωνίας απέναντι στην κυβέρνηση, οι οποίες παραμένουν καταδικαστικές για την πολιτική της, ενώ η κατάθλιψη έχει γίνει το εθνικό μας χαρακτηριστικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ–ΕΚΜ πρέπει περισσότερα να κάνει  και λιγότερα να αλλάξει στην πολιτική του. Με δεδομένο ότι οι αντοχές του κόσμου εξαντλούνται και η πίεση είναι αφόρητη, ο χρόνος είναι ο μεγάλος αντίπαλός μας. Όσο πιο γρήγορα ανατραπεί η παρούσα κυβέρνηση τόσο πιο πολλές θέσεις εργασίας θα σωθούν, πιο πολλές επιχειρήσεις  θα διατηρηθούν. Το εναλλακτικό πρόγραμμα που έχουμε παρουσιάσει μπορεί να κινητοποιήσει δυνάμεις, να εμπνεύσει αισιοδοξία για μια πορεία παραγωγικής ανασυγκρότησης και αποκατάστασης των μεγάλων αδικιών που έχουν συντελεσθεί τα τελευταία χρόνια. 

 

4.     Το ΚΚΕ απορρίπτει την πρόταση για «κυβέρνηση της Αριστεράς» και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πρόσφατα συνέπλευσαν με την Χρυσή Αυγή στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Με ποιους θα κυβερνήσετε;

Εντοπίζεται μια αντικειμενική αντικειμενική κατάσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα εξακολουθήσει να καλεί σε συστράτευση όλες εκείνες τις δυνάμεις με τις οποίες μπορεί να υπάρξει  κοινός τόπος για την ανατροπή του μνημονίου και την προώθηση μιας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης. Δεν μπορώ παρά να εντοπίσω τις  ιστορικών διαστάσεων ευθύνες της ηγεσίας του ΚΚΕ για την άρνηση του αυτονόητου. Θεωρώ ότι η ανάγκη να διαμορφωθούν οι απαιτούμενοι  συσχετισμοί που θα οδηγήσουν σε μια βιώσιμη αντιμνημονιακή κυβέρνηση, θα βρει  τελικώς τρόπο να εκφρασθεί .

 

5.     Τη μάχη με τη διαπλοκή θα την συνεχίσετε; Και ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις σας;

Η βούληση μας να συγκρουστούμε με τα κέντρα της διαπλοκής είναι δεδομένη για αυτό και μας πολεμούν λυσσαλέα. Οι δυνάμεις  της αμαρτωλής διαπλοκής και οι κάτοχοι μέσων μαζικής ενημέρωσης που τα αξιοποίησαν για να χειραγωγήσουν την κοινή γνώμη και  για να παίρνουν δουλειές από το Δημόσιο θα μας βρουν απέναντί τους. Πρέπει επιτέλους να μπουν κανόνες, δεν μπορούν ορισμένοι να λειτουργούν ως πειρατές των δημόσιων συχνοτήτων.

 

6.     Μετά την επίσκεψη στις ΗΠΑ, γίνεται σαφής η ʽστροφήʼ του Τσίπρα προς τον ʽρεαλισμόʼ. Πιστεύετε ότι θα σας ακολουθήσει όλο το κόμμα;

Ρεαλισμός σήμερα είναι να αγωνίζεσαι για την ανατροπή της πιο παράλογης και καταστροφικής πολιτικής που γνώρισε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Δεν είδα καμιά «στροφή» σε αυτά που λέμε, αντίθετα βλέπω μια αλλαγή στάσης απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ από αρκετούς που μέχρι πρότινος δεν εννοούσαν να αποδεχθούν την πραγματικότητα που διαμορφώθηκε στη χώρα μας μετά τις τελευταίες εκλογές. Όλοι εκείνοι που σε αρκετές στιγμές στο πρόσφατο παρελθόν μίλησαν απαξιωτικά για τον ΣΥΡΙΖΑ και προσπάθησαν με τρόπο προσβλητικό να παρέμβουν για να διαμορφώσουν τα πολιτικά πράγματα της χώρας αναγκάζονται τώρα να συμβιβαστούν με τα νέα δεδομένα. Παραμένουμε συνεπείς στα όσα είχαμε πει  στον ελληνικό λαό και στα όσα έχουμε δεσμευτεί απέναντί του.

 

7.     Αλήθεια, βρήκε ο Αλέξης Τσίπρας τους ʽσυμμάχουςʼ που έψαχνε στις ΗΠΑ;

Οι διεθνείς πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ γίνονται σε συνθήκες μιας μεγάλης οικονομικής κρίσης που συνεχώς επεκτείνεται. Τα αδιέξοδα της κυρίαρχης στρατηγικής  συνειδητοποιούνται ακόμη και από δυνάμεις που δεν αναφέρονται στο χώρο της Αριστεράς. Για πρώτη φορά μετά από χρόνια αμφισβητείται το ίδιο το νεοφιλελεύθερο παγκοσμιοποιημένο μοντέλο. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες και με βάση την εμπειρία της ελληνικής τραγωδίας που βιώνει η κοινωνία μας, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τη μάχη για την διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής απέναντι στην κρίση που θα προωθεί τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας. Πάντως, ο βασικός σύμμαχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο λαός μας και τα κινήματά του. 

 

8.       Η ΔΗΜΑΡ διαφωνεί με την επιστράτευση. Θεωρείτε ειλικρινή τη στάση της;

Η ΔΗΜΑΡ με την συμμετοχή της στην κυβέρνηση αποτέλεσε το επικοινωνιακό άλλοθι για την εφαρμογή σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, για τη συγκάλυψη κορυφαίων σκανδάλων όπως αυτό της λίστας Λαγκάρντ. Χρησιμοποιήθηκε για να καλύψει, έστω για λίγο, την πολιτική και ηθική απαξίωση της κυβέρνησης. Η εξαργύρωση της πολιτικής της ταυτότητας έχει πλέον εξαντληθεί. Το μόνο που θα μπορούσε να κάνει -και για δικό της καλό- θα ήταν να αποχωρήσει ,έστω και τώρα, από την κυβέρνηση.

 

9.     Τι σηματοδοτεί κατά τη γνώμη σας η απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Εκτιμάτε ότι θα κάμψει τυχόν νέες κινητοποιήσεις;

Πρόκειται για μια επίδειξη αυταρχισμού. Η κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη για τα όσα συμβαίνουν. Είμαστε απόλυτα αλληλέγγυοι απέναντι στους εργαζόμενους και τους αγώνες τους. Είναι θετικό ότι ο κόσμος στο μεγαλύτερο μέρος του εκφράζει την αλληλεγγύη του απέναντι στους εργαζόμενους στα Μ.Μ.Μ., γεγονός που αναδεικνύει μια νέα πολιτική ωριμότητα εκ μέρους της κοινωνίας, καθώς και την συνειδητοποίηση πως ο εχθρός είναι κοινός.

To Γραφείο Τύπου