Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/01/2013

Δήλωση του βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Στέφανου Σαμοΐλη για τις εξελίξεις στο έργο της Ύδρευσης Κέρκυρας & Παξών.

Με απαράδεκτο τρόπο, με την τακτική του ψέματος και της παραπληροφόρησης, αντιμετώπισαν διαχρονικά και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το μεγάλο έργο της Ύδρευσης νήσων Κέρκυρας και Παξών τα κόμματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

Αντί να ενημερώσουν, ως όφειλαν, τον κερκυραϊκό λαό για τα προβλήματα που παρουσίαζε το έργο, τόσο ο κ. Δένδιας όσο και η κα. Γκερέκου, με συνεχή ψέματα, και ανάλογα με το αν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση ή στην κυβέρνηση, προσπάθησαν και προσπαθούν να εξυπηρετήσουν προσωπικά και μικροκομματικά συμφέροντα.

Η απόρριψη του επικαιροποιημένου φακέλου του έργου από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιβεβαιώνει αυτό που προέκυπτε ήδη από την απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών και Μεταφορών σε αίτηση κατάθεσης εγγράφων που είχα καταθέσει ήδη από τον Δεκέμβρη 2012.

Στην απάντησή του στις 7/1/13 (την οποία και δημοσιοποιήσαμε) το Υπουργείο, αφού κάνει αναφορά στα δύο μικρότερα έργα (αποσκλήρυνσης Παξών και αποσκλήρυνσης Κέρκυρας), καταλήγει ότι «το υπολειπόμενο έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί στο πλαίσιο της επόμενης διαχειριστικής περιόδου».

Αποκαλύπτεται τώρα η προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης από την πλευρά της κας Γκερέκου, η οποία, στις 15/2/2011, μας ανακοίνωνε ότι «μετά από τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έχω τη μεγάλη χαρά να σας ανακοινώσω ότι το έργο Ύδρευσης Κέρκυρας και Παξών θα δημοπρατηθεί άμεσα»! Μάλιστα, μας κατηγορούσε για λαϊκιστές, επειδή εκφράζαμε την ανησυχία μας.

Με παρόμοιο τρόπο σε προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης επεδίδετο και ο κος Δένδιας, όταν, στις 18/11/2011, έλεγε, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ «αυτό που ελπίζω είναι να γίνουν γρήγορα οι εκλογές και να μπορέσουμε, η επόμενη κυβέρνηση, εφόσον είναι μία κυβέρνηση της ΝΔ, να διασώσει το έργο και να το δημοπρατήσει»!

Δεν τους πιστεύουμε πια! Πολύ περισσότερο δεν τους πιστεύουμε σήμερα, που βλέπουμε καθαρά ότι οι παραλήψεις, οι κωλυσιεργίες, οι χρόνιες καθυστερήσεις στην πρόοδο αυτού του ζωτικής σημασίας έργου, εντάσσονται στα πλαίσια της τρικομματικής κυβερνητικής πολιτικής αλλά και των επιταγών της τρόικας για ιδιωτικοποίηση του δημόσιου κοινωνικού αγαθού της ύδρευσης.

Επίσης εκφράζουμε τις αμφιβολίες μας για την διαβεβαίωση του Υπουργείου ότι το έργο θα ολοκληρωθεί στο πλαίσιο της επόμενης προγραμματικής περιόδου. Για να ισχύσει κάτι τέτοιο πρέπει να επανυποβληθεί ο φάκελος, να ξεπεραστούν τα εμπόδια και οι ελλείψεις που σήμερα επισημαίνονται, και να επανεγκριθεί η χρηματοδότηση, όταν μάλιστα είναι γνωστό ότι στα πλαίσια της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 τα διατιθέμενα ποσά για έργα υποδομών θα είναι κατά πολύ μειωμένα σε σχέση με την τρέχουσα περίοδο (από 20 δις ? μειώνονται σε 11-12 δις ? πανελλαδικά, ενώ για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων από 280 εκ. ? μειώνονται σε 140 εκ. ?).

Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, και εγώ προσωπικά ως βουλευτής,  θα αγωνιστούμε προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτό το έργο το οποίο είναι αναπτυξιακό για το νησί μας και θα εξασφαλίσει στους πολίτες επάρκεια και ποιότητα νερού. Σε κάθε περίπτωση, σε κάθε εξέλιξη, δεν θα εγκαταλείψουμε την προσπάθεια να δοθεί οριστική λύση για την ύδρευση, λύση που θα καλύπτει τις ανάγκες της Κέρκυρας για τις επόμενες δεκαετίες και θα διασφαλίζει το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον.

To Γραφείο Τύπου