Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/01/2013

Να σταματήσει τώρα ο εμπαιγμός των ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας. Να αποδοθούν τα οφειλόμενα και να μην καταργηθεί το επίδομα ανεργίας. - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Προς τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας.

Παραθέτουμε ενδεικτικό κατάλογο ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της Κέρκυρας, στον οποίο  αναγράφονται οι οφειλόμενες δεδουλευμένες αποδοχές, προς τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μια σειρά ξενοδοχείων, στην πλειοψηφία τους μεγάλες επιχειρήσεις, οφείλουν δεδουλευμένα ακόμη και από το 2011. Σύμφωνα, δε, με τις καταγγελίες του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, περίπου 2.500 εργαζόμενοι σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, είναι απλήρωτοι. Αναλυτικότερα, ως προς τα οφειλόμενα κάποιων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων:

•    Από την AQUALAND εκκρεμούν: άδεια, επίδομα αδείας του 2012.

•    Από την AQUIS (PELEKAS, AGIOS GORDIOS, SANDY BEACH) εκκρεμούν: Οκτώβριος, άδεια, επίδομα αδείας του 2012.

•    Από την ΔΑΣΚΑΛΑΝΤΩΝΑΚΗΣ (EVA PALACE, DAPHNILA BAY, IMPERIAL) εκκρεμούν: άδεια, μισό Δώρο Χριστουγέννων του 2012.

•    Από την ΑΚΤΗ ΜΕΣΟΓΓΗ, MAGNA GRAECIA εκκρεμούν: Οκτώβριος, άδεια, επίδομα αδείας του 2012.

•    Από την MIRAMARE εκκρεμούν: Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, άδεια, επίδομα αδείας για το 2011, ενώ τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο του 2012 το προσωπικό τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

•    Από την MEDITERRANEO εκκρεμούν: Οκτώβριος, άδεια, επίδομα αδείας του 2012.

•    Από την GELINA εκκρεμούν: Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, άδεια, επίδομα αδείας του 2011, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, άδεια, επίδομα αδείας του 2012.

•    Από την SIDARI VILLAGE εκκρεμούν: Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, άδεια, επίδομα αδείας του 2012.

•    Από την IONIAN PRINCESS εκκρεμούν: Σεπτέμβριος, Οκτώβριος του 2011, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβρης, άδεια, επίδομα αδείας του 2012.

    Αν στο πρόβλημα των οφειλών και της απλήρωτης εργασίας, προστεθούν οι πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης, που - ικανοποιώντας τις επιταγές της τρόικας και της μεγαλοεργοδοσίας - στοχοποιούν τους εργαζόμενους, μειώνοντας τους μισθούς, συρρικνώνοντας τα εργασιακά δικαιώματα, καταργώντας τις Κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις και ισοπεδώνοντας τα ασφαλιστικά Ταμεία, τότε δεν μιλούμε για έναν απλό εμπαιγμό. Μιλούμε για μια συνειδητή και χωρίς ίχνος ενδοιασμού εκμετάλλευση των εν λόγω εργαζομένων.

    Τη χαριστική βέβαια βολή, τη δίνει το άρθρο 39 του ν. 3986/2011 για τις προϋποθέσεις επιδότησης, όπως αυτό εξειδικεύεται από την Εγκύκλιο του ΟΑΕΔ (25/10/2012), η οποία ορίζει ότι, από 1/1/2013 τα ημερήσια επιδόματα ανεργίας, εντός της προηγούμενης - από την έναρξη της επιδότησης - τετραετίας, δεν μπορεί να είναι περισσότερα από 450 και από 1/1/2014 περισσότερα από 400. Για άλλη μια φορά δηλαδή προσδίδεται αναδρομική ισχύς σε δυσμενή για τους πολίτες μέτρα (η αναδρομική ισχύς αντίκειται στις Αρχές της Ασφάλειας Δικαίου και Χρηστής Διοίκησης). Με την εφαρμογή της νέας Εγκυκλίου, το ποσοστό των δικαιούχων θα είναι ακόμα μικρότερο, διότι από την 1/1/2013 μειώνεται σημαντικά η διάρκεια πληρωμής του επιδόματος για όσους υποβάλλουν αίτηση και έχουν επιδοτηθεί στο παρελθόν. Στην περίπτωση δηλαδή που ένας από τους 989.422 ανέργους του Δεκεμβρίου επιδοτήθηκε στην τετραετία 2009-2012 έστω για 300 ημέρες και υποβάλλει νέα αίτηση από την 1-1-13, ο ΟΑΕΔ θα του εγκρίνει επίδομα για τις υπόλοιπες 150 ημέρες που απομένουν για να συμπληρωθεί το όριο των 450 ημερών, ακόμη και αν ο εν λόγω άνεργος δικαιούται να επιδοτηθεί για περισσότερες μέρες.

Από τις ανωτέρω διατάξεις, πλήττονται περισσότερο οι εποχικοί υπάλληλοι, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχει ήδη συμπληρώσει - όπως είναι λογικό - το όριο των 450 ημερών, διότι εργάζονται ορισμένους μήνες του έτους και επιδοτούνται κάθε χρόνο, ανάλογα με τα ένσημά τους για τους υπόλοιπους. Το υπουργείο όμως δε φρόντισε ούτε για το αυτονόητο, δηλαδή την εξαίρεση των εποχικών υπαλλήλων από τους περιορισμούς, φέρνοντας σε απόγνωση χιλιάδες εργαζόμενους του τουριστικού κλάδου.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ιονίων Νήσων, έχει απομείνει με τρεις (3) υπαλλήλους όταν το 2005 αριθμούσε δεκαεφτά (17), γεγονός που φέρνει την εξέταση των προσφυγών και των εργατικών διαφορών, τρεις και τέσσερις μήνες πίσω, με αποτέλεσμα αφενός να επιτείνεται η οικονομική εξαθλίωση των εργαζομένων, αφετέρου να μένουν στο απυρόβλητο οι παρανομούντες εργοδότες. Ακόμα χειρότερα, δρομολογείται το καινούργιο οργανόγραμμα από το υπουργείο (στη βάση της εφαρμογής του ν. 3996/11), με το οποίο προβλέπεται η υπερσυγκέντρωση των αρμοδιοτήτων σε κάποια κεντρικά Τμήματα, άρα και η κατάργηση κάποιων μικρότερων, γεγονός που θα επιφέρει ακόμα μεγαλύτερη μείωση των οργανικών θέσεων.

Ως εκ τούτου, δεν καταργούνται μεθοδικά μόνο τα εργασιακά δικαιώματα, καταργούνται μεθοδικά και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους που προστατεύουν τους  εργαζόμενους από την εργοδοτική ασυδοσία.  

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Τι προτίθεται άμεσα να πράξει, για την απόδοση των οφειλόμενων δεδουλευμένων αποδοχών, από τις προαναφερθείσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις;

2.    Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, για την προστασία των εποχικών υπαλλήλων και την εξαίρεσή τους από τους περιορισμούς (κατάργηση των 450 ημερών επιδότησης από 1/1/2013 και 400 ημερών από 1/1/2014  και άρση της αναδρομικότητας των διατάξεων); 

3.    Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, για την κάλυψη των οργανικών θέσεων στην Περιφερειακή Διεύθυνση Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ιονίων Νήσων;                                                           

Οι ερωτώντες βουλευτές

Στέφανος Σαμοΐλης

Στρατούλης Δημήτρης

Κριτσωτάκης Μιχάλης

Σταθάς Ιωάννης

Μπόλαρη Μαρία

Χαραλαμπίδου Δέσποινα