Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/01/2013

Υποβάθμιση του Τελωνείου Ν. Μουδανιών, Χαλκιδικής - Ερώτηση Κ.Ιγγλέζη, βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Προς τα Υπουργεία Οικονομικών - Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης

Η Επιτροπή Αξιολόγησης Δομών του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στην κατατεθείσα πρότασή της εισηγείται την υποβάθμιση του τελωνείου Ν. Μουδανιών από κατηγορίας Βʼ σε κατηγορίας Γʼ, που θα ασχολείται μόνο με θέματα εισαγωγών. Η εναλλακτική πρόταση είναι η υποβάθμιση του τελωνείου σε «τοπικό τελωνειακό γραφείο» χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες.

Η πρόταση αυτή της Επιτροπής - εκτός του ότι αγνοεί το εθνικό και κοινοτικό νομοθετικό πλαίσιο - παραγνωρίζει τις συνέπειες που θα προκύψουν από τη δυσλειτουργία των τελωνειακών υπηρεσιών και δεν συνυπολογίζει στην εξοικονόμηση πόρων, που επιδιώκει να εξασφαλίσει, τις απώλειες οικονομικών εσόδων που προκύπτουν άμεσα ή έμμεσα από τη δυσλειτουργία των τελωνείων. 

Το λιμάνι των Ν. Μουδανιών είναι το μοναδικό πιστοποιημένο λιμάνι της Χαλκιδικής. Η υπάρχουσα δομή της Τελωνειακής Αρχής Ν. Μουδανιών έχει συντελέσει καθοριστικά στην ανάπτυξη μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, με εξαγωγικές και εισαγωγικές δραστηριότητες. Η εμπορευματική κίνηση στο λιμάνι εξασφαλίζει εργασία σε λιμενεργάτες, ελεύθερους εργάτες, ιδιοκτήτες φορτηγών, χειριστές ανυψωτικών μηχανημάτων, πράκτορες, εκτελωνιστές και υπαλλήλων που εργάζονται σε σχετικές επιχειρήσεις.

Η υποβάθμιση του Τελωνείου Ν. Μουδανιών θα ξεκινήσει μια αλυσίδα συνεπειών στις οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής, που θα επηρεάσουν αρνητικά τόσο την τοπική οικονομία όσο και τα έσοδα του Δημοσίου.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Έχουν ληφθεί υπόψη οι συνέπειες στην τοπική και εθνική οικονομία που θα επιφέρει η υποβάθμιση του Τελωνείου και πώς αυτές προβλέπεται να αντιμετωπιστούν;

2.    Σκοπεύουν να επανεξετάσουν την πρόταση υποβάθμισης με όρους ολιστικής προσέγγισης του θέματος, που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η διατήρηση του Τελωνείου στην κατηγορία Βʼ- αν όχι η αναβάθμισή του – είναι προς όφελος της τοπικής και εθνικής οικονομίας;

Η ερωτώσα  βουλευτής

Ιγγλέζη Κατερίνα