Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
28/01/2013

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ και συντονιστή της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Δημ.Βίτσα στο ραδιόφωνο του Alpha

-       Σήμερα το απόγευμα στις 5 επανακαθορίζεται, ας το πούμε έτσι τρόπον τινά, η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ως την άνοιξη στη συνεδρίαση της γραμματείας του κόμματος υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα. Για ποιο λόγο πρέπει να υπάρξει ένας επανακαθορισμός;…

 

Επανακαθορισμός ίσως δεν είναι ο πιο δόκιμος όρος. Το Σάββατο και την Κυριακή έχουμε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής όπου θα κάνουμε έναν απολογισμό και θα βάλουμε τους επόμενους στόχους.

 

-       Επιβεβαιώνεται η πληροφορία ότι οι νέοι στόχοι έχουν να κάνουν με περισσότερη στροφή στην κοινωνία;

 

Ο προσανατολισμός μας πάντοτε ήταν προς την κοινωνία. Εμείς δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τα επικοινωνιακά παιχνίδια της Ν.Δ. και της κυβέρνησης που κατά τα αμερικάνικα πρότυπα στοχοποιούν ακόμα και ανθρώπους και μέσω αυτών τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε την προσπάθεια εικονικής πραγματικότητας που προσπαθεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση Σαμαρά. Βλέπετε ότι ήδη η κοινωνία αρχίζει και αντιδρά. Υπάρχουν μεγάλοι αγώνες που εμείς θέλουμε πολιτικά όχι απλά να τους στηρίξουμε, αλλά να εμβαθύνουμε και να πούμε ότι η αναγκαιότητα είναι να αλλάξει η πολιτική.

 

-       Έχουν αρχίσει να υπάρχουν κυρίως από την αριστερότερη πτέρυγα αντιδράσεις και μέσα στο κόμμα για τα ταξίδια του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ και στη Γερμανία. Έχω σημειώσει μία από τις δηλώσεις.. ένα άρθρο μάλλον του κ. Σαπουνά, ο κ. Σαπουνάς ο οποίος είναι στη Γραμματεία, αν δεν κάνω λάθος, ο οποίος αναφέρεται πως από το άμεση ανατροπή του μνημονίου φτάσαμε στο επαναδιαπραγμάτευση. Είναι εύλογες αυτές οι αντιδράσεις;..

 

Νομίζω  όχι. Βεβαίως κανείς διατυπώνει τις απόψεις του. Εμείς θεωρούμε ότι αυτά τα ταξίδια, αυτές οι συναντήσεις, οι αδιαμεσολάβητες συναντήσεις μόνο θετικό μπορούν να κάνουν όχι μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τη χώρα. Είναι καλύτερα να ακούει τη γνώμη μας ο κ. Σόιμπλε ή το ΔΝΤ απευθείας από μας, να παίρνουμε κι εμείς την αναγκαία πληροφόρηση, παρά να μπαίνει ένα τείχος και να διαμεσολαβείται η άποψή μας από την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά ή από άλλες πολιτικές δυνάμεις οι οποίες ακολουθούν κατά γράμμα τα κελεύσματα της τρόικας αλλά και τα κελεύσματα της εσωτερικής, επιτρέψτε μου να πω, ολιγαρχίας.

 

-       Ναι, αλλά στελέχη σας και σύντροφοί σας που ασκούν κριτική, και η κριτική είναι βεβαίως μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας,  μιλούν ανοιχτά για αλλαγή στρατηγικής του κόμματος…

 

… Στο πρόγραμμα που διατύπωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ πριν τις εκλογές θα βρει μέσα την εξής διατύπωση «ακύρωση των μνημονιακών δεσμεύσεων και επιθετική αναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης». Αυτό πηγαίνει στη συλλογική μας λογική ότι…

 

-       Αυτό ισχύει και σήμερα; ..

 

.. Ισχύει και σήμερα ακριβώς επειδή εμείς επιδιώκουμε, μέσα από τη διαδικασία του διαλόγου, βεβαίως και των ρήξεων, το εξής. Η χώρα χρειάζεται παραγωγική ανασυγκρότηση, η παραγωγική ανασυγκρότηση χρειάζεται χρηματοδότηση, το χρέος χρειάζεται κούρεμα, αλλά αυτό που χρειάζεται περισσότερο είναι να δούμε το χρέος ως ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και να προτείνουμε διαδικασία οι οποίες θα απαλύνουν  ή αν θέλετε θα διαλύσουν τις διαδικασίες αυτές που σήμερα σαν σιδερένια φτέρνα πέφτουν πάνω στο λαιμό όλων των λαών του Νότου και πρώτα και κύρια του ελληνικού.

 

-       Το Γραφείο Τύπου δέχτηκε πυρά, ο ΣΥΡΙΖΑ δέχθηκε πυρά για αλλοίωση των δηλώσεων του κ. Τσίπρα μετά τη συνάντησή του με το ΔΝΤ για περικοπές μισθών, συντάξεων κ.λπ. Προστέθηκαν λέξεις στο περίφημο δελτίο Τύπου που προκάλεσε τη μήνιν της Ν.Δ.

 

Το Γραφείο Τύπου επανέλαβε την ορθή αποτύπωση των δηλώσεων του Αλ. Τσίπρα. Άλλωστε αυτές υπάρχουν και στο βίντεο…

 

-       Το βίντεο έχει καταγράψει μια προσθήκη του κ. Μηλιού….

 

…Η Ν.Δ. έχει συστήσει μια επιτροπή η οποία κάθε τόσο –εγώ είπα κατά τα αμερικάνικα πρότυπα γιατί ξέρετε ότι στην Αμερική επιτρέπεται και η μαύρη διαφήμιση, ενώ στην Ελλάδα με βάση το νόμο δεν επιτρέπεται.. γι αυτό λέω στα αμερικάνικα πρότυπα-.. ή αυτή η «ομάδα αλήθεια» η οποία δεν κρύβει ότι είναι κοντά στη Ν.Δ. ή είναι στη Ν.Δ., προσπαθούν κάθε φορά να διαστρεβλώσουν δηλώσεις, τις απόψεις, να κάνουν την τρίχα τριχιά και δεν βλέπουν τα δικά τους, το γνωστό χαλκευμένο βίντεο με βάση το οποίο ζητούσαν και την επέμβαση της δικαιοσύνης και το οποίο έμενε αναρτημένο, ενώ το ψεύδος του είχε αποκαλυφθεί.

 

-       Μια τελευταία ερώτηση.. Οι δηλώσεις του κ. Κουράκη που προκαλούν αναστάτωση σχετικά με τη φορολόγηση χριστιανών για να πληρώνονται οι κληρικοί, σας βρίσκει σύμφωνους;,…

 

Μου δόθηκε η ευκαιρία να πω ότι ο διαχωρισμός εκκλησίας κράτους θα έχει μια κόκκινη γραμμή, ότι εμείς απόλυτα θα εξασφαλίσουμε τους μισθούς και τις συντάξεις του κατώτερου και του μεσαίου κλήρου. Ο Τ. Κουράκης είπε την ίδια άποψη, επανέφερε το ζήτημα κατά τα ιταλικά πρότυπα και δεν έβαλε σε καμία περίπτωση διαδικασίες νέας φορολόγησης.

To Γραφείο Τύπου