Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
16/02/1999

Δήλωση του Ν.Κωνσταντόπουλου για την υπόθεση Οτσαλάν

Δήλωση τουΠροέδρου του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλουγια την υπόθεση Οτσαλάν

Oι δραματικές εξελίξεις αποτελούν ντροπή για την Ευρώπη και ντροπή για την Ελλάδα.

Αντί να κινηθούν οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης για την εξέταση του αιτήματος ασύλου και προστασίας του Οτσαλάν, εφαρμόστηκαν σχέδια τα οποία οδήγησαν στην παράδοσή του στην Τουρκία. Οι εξελίξεις έχουν συνέπειες εκρηκτικές και οι ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι παιδαριώδεις.

Εχει εγκληματικές ευθύνες η ελληνική κυβέρνηση και οφείλει καθαρές και υπεύθυνες εξηγήσεις. Γιατί, όταν οι διεθνείς οργανισμοί και οι εγγυήσεις προστασίας αρνούνται να διαδραματίσουν το ρόλο τους, με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τότε μένει ανοιχτό το πεδίο για τη δράση των μυστικών υπηρεσιών. Κι όταν κάνουν εξωτερική πολιτική οι μυστικές υπηρεσίες προσφέρουν ολέθρια υπηρεσία και για την σταθερότητα αλλά και για την ειρήνη.

Η ελληνική κυβέρνηση ενεπλάκη κατά τον χειρότερο δυνατό τρόπο στο όλο πρόβλημα. Και εξέθεσε τη χώρα προς κάθε κατεύθυνση. Η Ελλάδα με τέτοιους χειρισμούς χάνει διεθνή ερείσματα από επιπολαιότητες και από διαθεσιμότητες σε σενάρια που υπαγορεύουν άλλοι. Ενεπλάκη η Ελλάδα στην επιχείρηση εξουδετέρωσης του Οτσαλάν την ίδια ώρα που σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν θέλει τέτοια εμπλοκή γιατί δεν ξέρει, δεν είδε και δεν την συμφέρει να ασχοληθεί με το θέμα.

Οφείλει η κυβέρνηση αμέσως να δώσει υπεύθυνες και σαφείς εξηγήσεις.

Καλώ τον Πρωθυπουργό το βράδυ στη Βουλή προ ημερησίας διατάξεως, όχι μονάχα να δώσει εξηγήσεις, αλλά και να ανακοινώσει ποιες πολιτικές συνέπειες και κυρώσεις στο εσωτερικό της ελληνικής κυβέρνησης θα υπάρξουν. Γιατί ο διασυρμός της χώρας μας είναι χωρίς προηγούμενο.

Υπάρχουν ευθύνες σε όλους τους υπουργούς που χειρίστηκαν αυτό το θέμα. Και είναι το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και ενδεχομένως και άλλες υπηρεσίες.

Ο ελληνικός λαός, η ελληνική αριστερά έχει βρεθεί για δεκαετίες στη δίνη διώξεων και κατατρεγμών και υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία σ’ αυτόν τον τόπο. Η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει απομακρυνθεί εντελώς απ’ αυτές τις παραδόσεις της δημοκρατικής ευαισθησίας για λαούς που αγωνίζονται για την αυτοδιάθεσή τους.

Αντί η Ελλάδα να σχεδιάσει σοβαρά την πολιτική της για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού προβλήματος, παρέδωσε τον χειρισμό αυτού του προβλήματος στις μυστικές υπηρεσίες. Με διγλωσσίες, με παλινωδίες και με απουσία στρατηγικής και αδυναμία ανάληψης πρωτοβουλιών, ουσιαστικά η κυβέρνηση δεν θέλησε να ασκήσει υπεύθυνη πολιτική σε αυτό το σοβαρό θέμα.

Είναι μεγάλη η ευθύνη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Πρόκειται για μια ακόμη μεγάλη αποτυχία που κατέγραψε η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, προκειμένου να παίξει έναν ουσιαστικό πολιτικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις. Μια αποτυχία, η οποία προσλαμβάνει στη συγκεκριμένη περίπτωση της τύχης του Οτσαλάν και μεγάλες ηθικές διαστάσεις. Η στάση των ευρωπαϊκών οργάνων στην υπόθεση του Οτσαλάν θα αποτελεί ένα μελανό σημείο στην ευρωπαϊκή ιστορία. Είναι υποχώρηση σε σχέση με τις αρχές του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού η αδυναμία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης να δώσει άσυλο στον ηγέτη ενός ολόκληρου λαού που αγωνίζεται για αυτοδιάθεση. Δεν μιλώ καν για την αδυναμία της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης να δώσει λύσεις στο Κουρδικό πρόβλημα. Μιλώ για το στοιχειώδες θέμα του ασύλου προστασίας ενός πολιτικού προσώπου.

Τούτη την ώρα μπαίνει σε πρώτη προτεραιότητα η παγκόσμια ενεργοποίηση της κοινής γνώμης για να εκφραστεί η αλληλεγγύη της στον Κούρδο ηγέτη. Η ζωή του Οτσαλάν κινδυνεύει στην Τουρκία κι αυτό αποτελεί επίσης όνειδος για τους διεθνείς οργανισμούς. Προσφέρεται ο Οτσαλάν δώρο στον Ετσεβίτ για τις επικείμενες εκλογές και κυρίως περιπλέκεται το πρόβλημα το Κουρδικό και γίνεται πρόβλημα με άμεσες συνέπειες στην Ελλάδα.

Υπάρχουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες. Η κυβέρνηση να μην μασάει τα λόγια της. Να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό και να αναλάβει τις ευθύνες της.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου