Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
17/02/1999

Υπόθεση Οτσαλάν: Επιστολή του Ν.Κωνσταντόπουλου προς Ευρωπαϊκή Αριστερά

Υπόθεση Οτσαλάν:Επιστολή του Ν.Κωνσταντόπουλου προς τους ηγέτεςτων κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κουρδικό, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος έστειλε προς τους ηγέτες των κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, την εξής επιστολή:

“Η δραματική εξέλιξη της υπόθεσης Οτσαλάν ανέδειξε ένα μείζον πρόβλημα για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για μια κραυγαλέα αδυναμία της Ε.Ε. η οποία προσλαμβάνει στη συγκεκριμένη περίπτωση και μεγάλες ηθικές διαστάσεις και συνιστά υποχώρηση σε σχέση με τις αρχές του ευρωπαϊκού νομικού και πολιτικού πολιτισμού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο είχε υποχρέωση να δώσει λύση στο πρόβλημα της εγκατάστασης του Οτσαλάν με την επιλογή χώρας διαμονής και διαδικασίας αντιμετώπισης του αιτήματός του για άσυλο σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η ενέργεια αυτή, ανεξαρτήτως επιμέρους πολιτικών εκτιμήσεων, αποτελούσε στοιχειώδη υποχρέωση απέναντι σ’ έναν λαό που αγωνίζεται για τα στοιχειώδη ανθρώπινα, πολιτικά και μειονοτικά δικαιώματα και αντιμετωπίζει την πιο ωμή και βίαιη καταπίεση από το τουρκικό κράτος.

Η Ευρωπαϊκή Αριστερά σε όλες τις εκδοχές και την πολυμορφία της, πιστεύω ότι οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες σε δύο κατευθύνσεις:

1) Για να προστατευθεί η ζωή του ηγέτη του ΡΚΚ, να του επιτραπεί η επικοινωνία με δικηγόρους της προσωπικής του επιλογής αλλά και η παρουσία παρατηρητών από διεθνείς οργανώσεις.

2) Για να συνεχιστεί και να ενταθεί η προσπάθεια για την πολιτικοποίηση-διεθνοποίηση του κουρδικού ζητήματος, με την προώθηση διεθνούς διάσκεψης για το Κουρδικό.

Ελπίζουμε στη συμβολή σας σε αυτήν την προσπάθεια που πιστεύουμε ότι μπορεί να ξεκινήσει με μία κοινή πρωτοβουλία στο πλαίσιο του Ευρωκοινοβουλίου.”

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου