Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
30/01/2013

Άμεση ανάγκη για εκπαιδευτικό προσωπικό στην ΕΠΑΣ Πρέβεζας - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Η ΕΠΑΣ Πρέβεζας λειτουργεί με την τελευταία μορφή της από το 2007. Προηγουμένως λειτουργούσε ως 2ο ΤΕΕ Πρέβεζας και πριν το 1998 ως ΤΕΣ Πρέβεζας. Λειτουργεί σε απογευματινό ωράριο, εξυπηρετώντας κατά κύριο λόγο εργαζόμενους μαθητές. Τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, της πολιτικής των κυβερνήσεων των μνημονίων και της αυξανόμενης ανεργίας στην περιοχή του νομού Πρέβεζας αποτέλεσε επιλογή ακόμα και για απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται ακόμα και κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων). Οι μαθητές αυτοί έκαναν μια συνειδητή επιλογή με στόχο την εξασφάλιση μιας εναλλακτικής εισόδου στην αγορά εργασίας αλλά και την παραμονή τους στον τόπο καταγωγής τους .

Κατά το τρέχον σχολικό έτος στις δυο τάξεις της σχολής (Α' και Β' τάξη) γράφτηκαν 209 μαθητές σε 7 ειδικότητες και 16 τμήματα. Από τους μαθητές αυτούς, οι 143 που αντιστοιχούν στα 9 τμήματα των ειδικοτήτων Κομμωτικής Τέχνης, Αισθητικής Τέχνης και Βοηθών Φυσικοθεραπευτών αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα, αφού λόγω των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό παρακολουθούν μόλις ένα ή δύο μαθήματα την εβδομάδα (2-3 ώρες δηλαδή) ενώ σε ένα τμήμα (Βοηθών Φυσικοθεραπευτών) δεν έχει γίνει ακόμα ούτε μια (1) ώρα μάθημα!

Η ιδιαιτερότητα που υπάρχει στην ΕΠΑΣ Πρέβεζας εντοπίζεται στην ολοκληρωτική ανυπαρξία μόνιμου προσωπικού για τις παραπάνω ειδικότητες που δεν επιτρέπει ούτε στο ελάχιστο την αντιμετώπιση του προβλήματος και οδηγεί σταδιακά τους μαθητές σε αποξένωση και εγκατάλειψη της σχολής. Η διαρροή αυτή καταγράφηκε χαρακτηριστικά πέρσι, όταν στην ειδικότητα των Φυσικοθεραπευτών έγιναν 12 εγγραφές στην Α τάξη και μετά από την πολύμηνη αναμονή εκπαιδευτικού ειδικότητας μόνο 4 συνέχισαν και ολοκλήρωσαν τη φοίτησή τους.

Σήμερα είναι προφανές ότι οι μαθητές κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους, αν δεν έρθουν άμεσα τουλάχιστον 11 εκπαιδευτικοί που χρειάζονται και αναλυτικά είναι:

•    2 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ 14 Ιατρών

•    2 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ 18.25 Φυσικοθεραπευτών

•    3 εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ 18.04 Αισθητικής

•    4 εκπαιδευτικοί κλάδου ΤΕ 01.19 Κομμωτικής

    Επειδή έχουν ήδη χαθεί πάρα πολλές διδακτικές ώρες και οι μαθητές δεν μπορούν πλέον να περιμένουν ότι θα προσφερθούν οι εκπαιδευτικές υπηρεσίες που τους οφείλονται, το ελάχιστο που μπορεί να γίνει είναι να εξασφαλιστεί ότι δεν θα χάσουν την χρονιά τους, κάτι που αποτελεί στοιχειώδης υποχρέωση του Υπουργείου. Οι νέοι εργαζόμενοι-μαθητές ζουν με τον φόβο της αγοράς εργασίας που η συνολική πολιτική της συγκυβέρνησης έχει μετατρέψει σε μεσαίωνα. Οι νέοι αυτοί κινδυνεύουν να βγουν στην αγορά εργασίας, χωρίς να έχουν διδαχθεί πάνω στο αντικείμενο που έχουν επιλέξει, οδηγούμενοι με μαθηματική ακρίβεια στην ανεργία που καθηλώνει τους  νέους και ειδικά τις νέες γυναίκες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)    Θα προχωρήσετε άμεσα και με ποιό χρονοδιάγραμμα στην κάλυψη των κενών θέσεων στους εκπαιδευτικούς, ή θα αδρανήσετε, πριμοδοτώντας έτσι την ιδιωτική εκπαίδευση και επιβαρύνοντας περαιτέρω τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Θα συνεχίσετε την εγκατάλειψη των εργαζόμενων νέων-μαθητών, που από όλες τις γωνιές του νομού επιλέγουν μέσα από την εκπαίδευση τους στην ΕΠΑΣ, να βρουν μια διέξοδο μέσα από τα αδιέξοδα που η μνημονική πολιτική τους θέτει;

Ο ερωτώντες βουλευτές:

Κώστας Μπάρκας      

Βαμβακά Τζένη

Γεροβασίλη Όλγα

Γλέζος Μανώλης

Μιχαλάκης Νίκος

Μπόλαρη Μαρία

Σαμοϊλης Στέφανος

Σταθάς Ιωάννης