Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
31/01/2013

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ και συντονιστή της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Δημ. Βίτσα στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Τσούτσιας – Σαράντης)


 

-       Να ξεκινήσουμε με τα χθεσινά στο Υπουργείο Εργασίας. Πιστεύετε ότι τα συνδικαλιστικά στελέχη έσπασαν τα γραφεία του υπουργείου.. του υπουργού;…

 

Νομίζω ότι υπάρχει επίσημη ανακοίνωση ότι δεν έγιναν τέτοια πράγματα. Αυτό που πιστεύω είναι ότι η κυβέρνηση πλέον έχει αποφασίσει  τη λογική της βίαιης καταστολής όλων των κινητοποιήσεων, όλων των δράσεων και της παραπομπής με τον πιο ακραίο τρόπο στη δικαιοσύνη.

Εμείς και εχθές επισκεφθήκαμε τους συλληφθέντες, εκδηλώσαμε την συμπαράστασή μας και απαιτήσαμε να αφεθούν ελεύθεροι και αυτό θα κάνουμε και σήμερα και για κάθε αγώνα που αντιμετωπίζεται με ακραίους και παράνομους, θα έλεγα, τρόπους.

 

-       Ξέρετε τι λέει ο ελληνικός λαός; Στερνή μου γνώση να σ΄ είχα πρώτα. Και το λέω γιατί δεν κάνατε αντίστοιχες κινήσεις όταν κάποια στιγμή έπεσαν γιαούρτια σε βουλευτές…

 

Τι σχέση έχει το ένα με το άλλο;…

 

-       Πώς δεν έχει; Δεν είναι μορφή βίας κι αυτό;…

 

… Και σε κείνη την περίοδο, θα θυμάστε πολύ καλά ότι ό,τι γινόταν το χρεωνόταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς είχαμε πει και το λέμε και το επαναλαμβάνουμε ότι ο μαζικός, μαχητικός, ειρηνικός αγώνας είναι αυτός που φέρνει αποτελέσματα. Και όχι απλώς το επαναλαμβάνουμε, αλλά το αποδείξαμε κιόλας, με την έννοια ότι αυτή μας τη στάση και αυτή μας τη φράση ο κόσμος της αριστεράς αλλά και ευρύτερα ο κόσμος της δημοκρατίας την επαίνεσε και την υπερψήφισε.

 

-       Μιλάτε για βίαιη καταστολή απόφαση της κυβέρνησης.. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι, αν υπάρχει από τη μία πλευρά αυτό, θα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη αντίδραση των εργαζομένων…

 

Η ανάλογη αντίδραση των εργαζομένων είναι μία. Η μαζικότητα και η αλληλεγγύη των εργαζομένων στους μεγάλους αγώνες, των εργαζομένων και των ανέργων. Δηλαδή δεν αντιμετωπίζεις τη βία με βία. Την αντιμετωπίζεις με πλήθος κόσμου, με πλήθος εργαζομένων στους δρόμους, στις απεργίες και σε όλα αυτά με τα οποία ξέρουν και οι εργαζόμενοι αλλά και όλος ο λαός να αντιδρά με διαδικασίες ενεργητικής και παθητικής ανυπακοής.

 

-       Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο. Απ΄ ότι φαίνεται υπάρχουν φωνές και στο εσωτερικό του κόμματος που φοβούνται δεξιά στροφή. Φάνηκε αυτό και από τη χθεσινή συνεδρίαση της Γραμματείας..

 

Ήμουνα στη συνεδρίαση και διαβάζω τη σημερινή ειδησεογραφία, σε ορισμένο κομμάτι του Τύπου, και πραγματικά γελάω. Γίνεται κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ φυσιολογικό.  Πάνω σε ζητήματα υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Οι συνεδριάσεις είναι γι αυτό το λόγο. Προσπαθούμε να συνθέσουμε τα πράγματα, να βρούμε κοινό τόπο. Και από την άλλη μεριά είναι λογικό ο καθένας να κρατάει και τη διαφορετικότητα της γνώμης του. Μια ορθή, θα έλεγα, όπως το είπα και χθες, γραμμή η οποία είναι γειωμένη στα προβλήματα –κι αυτή είναι το άγχος μας, αυτή είναι η αγωνία μας, πόσο μπορούμε να είμαστε και να αναδεικνύουμε τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας- και με αυτό τον τρόπο να κάνουμε την επίθεσή μας ενάντια στην επικοινωνιακή στρατηγική έντασης της κυβέρνησης.

Διάβασα στις ειδήσεις ενός πρακτορείου ότι θα γίνει μια συνεδρίαση στη 1 η ώρα σήμερα –μου φάνηκε παράξενο, εγώ στη 1.30 θα είμαι στην κοπή της πίτας της ΑΥΓΗΣ- και δεν αποφασίστηκε ποτέ τέτοιο πράγμα..

 

-       Υπήρξε κριτική εχθές για έλλειψη συλλογικότητας; Ένα, για παράδειγμα.. Υπήρξε κριτική για τα ταξίδια του κ. Τσίπρα; Υπήρξε κριτική για τη δημοσκοπική στασιμότητα;

 

Να σας απαντήσω. Εμείς δεν κρύβουμε κάτι. Αν κάποιος διαβάσει και τη σημερινή ΑΥΓΗ θα δει ότι υπήρξαν απόψεις που έλεγαν ότι δεν θα πρέπει να δούμε τον Σόιμπλε και άλλους. Όμως η γενική  λογική ήταν ότι τα ταξίδια αυτά ήταν θετικά και θα έπρεπε να πάρουμε καλύτερα μέτρα προετοιμασίας ώστε να δείξουμε αυτό που πραγματικά έγινε, δηλαδή ότι διεθνοποιούμε το πρόβλημα της Ελλάδας στην ακριβή του μορφή. Δεύτερον, σπάμε τη λογική απομονωτισμού που προσπαθεί να επιβάλλει η κυβέρνηση και εσωτερικά και διεθνώς και μας δίνεται η ευκαιρία να πούμε αδιαμεσολάβητα τη δική μας άποψη για το τι πρέπει να γίνει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

Είναι αδύνατον σ΄ ʽένα κόμμα, σ΄ έναν πολιτικό φορέα της αριστεράς –δεν το έχω δει ποτέ όλες αυτές τις δεκαετίες- να μην υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Κι αυτό, όχι μόνο είναι απλώς θεμιτό, αλλά είναι και πλούτος στην όλη μας διαδικασία.

 

-       Αυτό είναι το ένα. Το άλλο όμως είναι στο τέλος να καταλήγεις κάπου.. και να μην τραβάει ο ένας από δω και άλλος από κει…

 

Δεν έχουμε τέτοια δείγματα στον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Ίσα-ίσα έχουμε δείγματα ότι μέσω και των διαφορετικών προσεγγίσεων διαμορφώνεται ένα κοινό μέτωπο το οποίο έχει σχέση και άμεσα με την ίδια την κοινωνία και όλοι μαζί παλεύουμε σ΄ αυτή την κατεύθυνση.

Τώρα το γεγονός ότι υπάρχει μια συνεχής και σαφής προσπάθεια από την πλευρά ενός επικοινωνιακού κέντρου της Ν.Δ., κατά κύριο λόγο, και της κυβέρνησης επιπρόσθετα, το οποίο προσπαθεί να κάνει την τρίχα, τριχιά, αυτό είναι ένα δικό τους ζήτημα. Ήδη έχουν δει ότι δεν πιάνει στον κόσμο.

 

-       Πιάνει δεν πιάνει.. υπήρξαν οι δηλώσεις του Τ.Κουράκη για τη φορολόγηση των πιστών, ανεξάρτητα αν ήταν μια πρόταση προσωπική του..

 

Πόσο ανεξάρτητα…

 

-       Το προσωπική δήλωση καμιά φορά είναι ευκολία…

 

Ξέρετε τι γίνεται;  Μπορούμε να γυρίσουμε σε λογικές που πάνε πέρα ακόμα κι απ΄ αυτά που το ΚΚΕ διαμόρφωνε στο καταστατικό του, πέραν κι από τις αρχές του δημοκρατικού συγκεντρωτισμού, άκρα του τάφου σιωπή σε έναν δημοκρατικό και ριζοσπαστικό φορέα της αριστεράς.. είναι δυνατόν; Γι αυτό σας λέω, μερικές φορές ο κόσμος γελά.. Ο κόσμος το ξέρει. Ξέρετε πόσες φορές έχει ακουστεί αυτό το, οι συνιστώσες .. το ένα το άλλο. Πιάνει αυτό;.. Πιάνει σε έναν κόσμο, δεν λέω. Αλλά για κοιτάξτε τώρα την πολυγλωσσία αυτών των βουλευτών που βγαίνουν στα παράθυρα και λένε, ναι, δεν είναι καλό το μέτρο πετρελαίου θέρμανσης, δεν είναι καλό το άλλο.. χτυπάει το λαό το μνημόνιο.. και μετά πηγαίνουν στη Βουλή και ψηφίζουν υπέρ.

 

-       Αυτό γιατί το δεν το αναδεικνύετε;…

 

Αυτό είναι η μεγαλύτερη όχι απλώς πολυγλωσσία, αλλά ψευδής στάση.

 

-       κ. Βίτσα χθες είχαμε και κάποιες δηλώσεις από την πλευρά του πρώην προέδρου του Συνασπισμού, του κ. Αλαβάνου, θα έλεγα αρκετά δηκτικές, σε σχέση με το εάν και πόσο είναι αριστερό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικά είπε: «Παρά το ότι ένα κόμμα αριστερής καταγωγής είναι στην κυβέρνηση, παρότι άλλο κόμμα αριστερής καταγωγής είναι αξιωματική αντιπολίτευση, ποτέ τα τελευταία χρόνια δεν ήταν τόσο μεγάλη η πολιτική απουσία της Αριστεράς. Αυτό είναι το  μεγάλο παράδοξο.». Αυτό πώς το σχολιάζετε;

 

Εγώ θεωρώ ότι ο Αλέκος Αλαβάνος είναι και πιο έξυπνος και πιο πολιτικός από αυτό που εκφράζει. Και ο λαός αξιολογεί και ξέρει. Αυτό είναι το βασικό θέμα. Τέτοιες παρεμβάσεις - πώς να το πω; - δεν νομίζω ότι προσθέτουν, ούτε αφαιρούν κάτι από τη συνολική πολιτική που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς ξέρουμε - και δεν χρειαζόμαστε από κανέναν διαπιστευτήρια – τι είδους κόμμα είμαστε, το ριζοσπαστικό χαρακτήρα και φυσιογνωμία μας και έτσι θα προχωρήσουμε.

 

To Γραφείο Τύπου