Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
24/02/1999

Απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού (24/02/1999)

1. Οι χειρισμοί της κυβέρνησης Σημίτη στην υπόθεση Οτσαλάν έχουν βυθίσει την χώρα σε μια επικίνδυνη κρίση. Δεδομένης δε της έντονης κοινωνικής δυσαρέσκειας από την συνολική μέχρι σήμερα πολιτική της κυβέρνησης, η κρίση αυτή απειλεί να διαβρώσει περαιτέρω την κοινωνική συνοχή και τους πολιτικούς θεσμούς και να υπονομεύσει την δυνατότητα της χώρας να ανταποκριθεί στις μεγάλες εθνικές, κοινωνικές και οικονομικές προκλήσεις αυτής της καθοριστικής για το μέλλον περιόδου.

2. Η παραμονή της κυβέρνησης Σημίτη στην εξουσία - μιας κυβέρνησης που ολοφάνερα πια βρίσκεται σε δυσαρμονία με την θέληση της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και που αντιμετωπίζει ισχυρότατη αμφισβήτηση ακόμα και μέσα στους κόλπους του ίδιου του ΠΑΣΟΚ  θα επιδεινώσει την κρίση. Οι απεγνωσμένες προσπάθειές της να ανατρέψει το αρνητικό σε βάρος της κλίμα, θα τροφοδοτήσουν πιο έντονα την πολιτική ρευστότητα και θα διαμορφώσουν πρόσφορο έδαφος για την δράση εξωθεσμικών κέντρων που ήδη εξυφαίνουν σενάρια ερήμην της θέλησης του ελληνικού λαού για απολύτως ελεγχόμενη αλλαγή του πολιτικού σκηνικού με συνέχιση των ασκούμενων συντηρητικών πολιτικών.

3. Ο ΣΥΝ, εκτιμώντας το σύνολο των παραγόντων που σήμερα διαμορφώνουν το πολιτικό σκηνικό, διατυπώνει με υπευθυνότητα και ρεαλισμό πρόταση δημοκρατικής διεξόδου.

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου και η ψήφιση της απλής αναλογικής είναι το πρώτο και αποφασιστικό βήμα που πρέπει να γίνει προκειμένου να αναδιαταχτεί το πολιτικό σκηνικό, να κλείσει ο δρόμος προς την συντηρητική μετατόπιση και να αναβαθμιστεί στην πολιτική ζωή ο ρόλος της Αριστεράς.

Αυτή η αναβάθμιση της Αριστεράς σήμερα είναι κρίσιμη προϋπόθεση για να βγούμε από το τέλμα και για να ματαιωθούν όλα τα σενάρια είτε στήριξης των σημερινών αδιέξοδων ισορροπιών και πολιτικών είτε συντηρητικότερων εξελίξεων.

Το δεύτερο βήμα είναι η διενέργεια εθνικών εκλογών τον Ιούνιο ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές. Η διενέργεια των εκλογών τον Ιούνιο με απλή αναλογική, θα δώσει την δυνατότητα στον ελληνικό λαό να παρέμβει αποφασιστικά για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της χώρας και μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες για ριζικές ανακατατάξεις και για την προώθηση εναλλακτικής λύσης διακυβέρνησης της χώρας. Μια λύση ικανή να αντιμετωπίσει τα μεγάλα ανοιχτά προβλήματα με μια προοδευτική πορεία της χώρας.

4. Η πρόταση του ΣΥΝ που συνδέει αναπόσπαστα την αλλαγή του εκλογικού νόμου με τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών καθιστά τον ελληνικό λαό κυρίαρχο των πολιτικών εξελίξεων σήμερα. Τερματίζει με συγκροτημένο τρόπο την πολιτική ρευστότητα και αβεβαιότητα και ταυτόχρονα στερεί από τα ποικίλα παρασκήνια την δυνατότητα μεθοδεύσεων για την στήριξη της σημερινής πολιτικής ή και για την προώθηση ακόμα πιο συντηρητικών λύσεων.

Ο ΣΥΝ απευθύνεται στο σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, στον ελληνικό λαό και τους καλεί να την υιοθετήσουν προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπάρξει δημοκρατική λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας.

5. Ταυτόχρονα ο ΣΥΝ ζητεί από την κυβέρνηση, την άμεση συγκρότηση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ώστε το σύνολο του πολιτικού κόσμου να συμβάλει στον χειρισμό των προβλημάτων εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα των ελληνοτουρκικών σχέσεων αυτήν την κρίσιμη ώρα. Ο ΣΥΝ θα συμβάλλει στην αναζήτηση πρωτοβουλιών για την συμπαράσταση στον Α.Οτσαλάν και τον κουρδικό λαό, στην διεθνοποίηση και εξεύρεση πολιτικής λύσης του κουρδικού προβλήματος και στην έμπρακτη αλληλεγγύη στους Κούρδους πολιτικούς πρόσφυγες στην χώρα μας.

Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού