Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
01/02/2013

Παρέμβαση Γιώργου Πάντζα στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υ.Π.Ε.Κ.Α. και την τροπολογία που αφορά στην Κερατέα

Στην τροπολογία που αφορά στις Οργανωμένες Εγκαταστάσεις Διαχείρισης Απορριμμάτων για την Κερατέα, τοποθετήθηκε στη Βουλή ο Βουλευτής Αττικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. Γιώργος Πάντζας, λέγοντας τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ, βασικά θα αναφερθώ στην τροπολογία που αφορά την Κερατέα. Όμως, επειδή βρίσκεται στην περιοχή στην οποία εκλέγομαι και ήμουν χθες στην Εφορία Κορωπίου, θα ήθελα να σας πω ότι είδα πολλούς ανθρώπους που έβγαιναν και έμπαιναν στην Εφορία να κλαίνε, γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Δεν έχουν να πληρώσουν, κύριε Υπουργέ.

Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω ορισμένα πράγματα, όπως και γιʼ αυτό που βασικά υπάρχει στην ειδησεογραφία και αφορά με τη φορολογία στα ακίνητα.

Κύριοι της Συγκυβέρνησης, ετοιμάζεστε να επιβάλλετε έναν ενιαίο φόρο σε όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων πάσης φύσεως. Ετοιμάζεστε, δηλαδή, να επιβάλλετε έναν υπερ-ΦΑΠ, έναν επιπλέον φόρο για το 2013, πέρα των πέντε που είναι ήδη προγραμματισμένοι να καταβάλουν οι ιδιοκτήτες μέσα στο έτος.

Το ερώτημα, όμως, είναι σε ποιον απευθύνεστε, κύριοι της Συγκυβέρνησης. Χρήματα δεν υπάρχουν. Η δύναμη που υπήρχε στο πορτοφόλι του Έλληνα πολίτη πήγε περίπατο με τις άθλιες μνημονιακές σας πολιτικές. Τα μόνα χρήματα που υπάρχουν βρίσκονται στις τσέπες των μεγαλοεργολάβων, στις τσέπες των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, στην πλουτοκρατία δηλαδή του τόπου που χρόνια τώρα απολαμβάνει φορολογικές ασυλίες. Φορολογήστε, λοιπόν, τη μονοπωλιακή ολιγαρχία του τόπου και σταματήστε να την πριμοδοτείτε οργανώνοντας ταξίδια ξεπουλήματος της χώρας στο Κατάρ. Αφήστε στην άκρη αυτή τη νέα φορολογική «υπερ-ΦΑΠΑ» που σχεδιάζετε για τους Έλληνες φορολογούμενους και επιδείξτε τη μανία σας σʼ αυτούς που τα έχουν.

Και έρχομαι τώρα στην άλλη μανία που σας κατατρέχει σχετικά με τα απορρίμματα και τον περιφερειακό σχεδιασμό.

Πριν μπω, όμως, στο περιεχόμενο της τροπολογίας, θέλω να καταγγείλω από αυτό το Βήμα τον αυταρχισμό του κ. Σγουρού, ο οποίος την περασμένη Τρίτη ξεπέρασε κάθε όριο.

Κύριε Υπουργέ, ήμουν παρών. Ήταν πεντακόσια, εξακόσια άτομα από τα Λιόσια και τη Φυλή. Τα ΜΑΤ μας προπηλάκισαν. Δεν μας άφηναν να μπούμε μέσα και μία μας έλεγαν ότι θα μπούμε πέντε Βουλευτές, δήμαρχοι κλπ της περιοχής. Μάλιστα, υπάρχουν και βίντεο και φωτογραφίες, για να μην προχωρήσει πουθενά αλλού η συζήτηση.

Με ασπίδα, λοιπόν, τα ΜΑΤ, ο κ. Σγουρός έξω από τα γραφεία του ΕΔΣΝΑ, έδωσε δείγμα γραφής για το διάλογο που επιφυλάσσει ακόμα και για τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Με δρακόντεια μέτρα καταστολής διαφύλαξε όχι τα συμφέροντα της τοπικής κοινωνίας ως όφειλε να κάνει, αλλά τα μεγάλα επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα, συμφέροντα που μέσα στον ΕΔΣΝΑ κατέθεταν προσφορές για το πάρτι «κονομισιάς» με ονομασία «σκουπίδια». Μιλάμε για ειλημμένες αποφάσεις βέβαια, αρκεί να τις μεθοδεύσετε σωστά. Και αυτό ακριβώς κάνει ως ένα βαθμό αυτή η τροπολογία.

Κύριε Υπουργέ, με την τροπολογία αυτή – και αναφέρομαι στην Κερατέα - προτείνετε με ύπουλο τρόπο τη θέση «Φοβόλες» για τη δημιουργία ΟΕΔΑ, χωρίς όμως να αποκλείετε τη θέση «Βραγόνι» που αρχικά είχε σχεδιαστεί. Και αυτό το κάνετε βάζοντας στην αιτιολογική έκθεση τη φράση που λέει ότι τελεί η θέση «Φοβόλες» υπό την επιφύλαξη της θετικής περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Δηλαδή «με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια». Και στο Βραγόνι και στις Φοβόλες θα γίνουν μονάδες για απορρίμματα. Συγχαρητήρια, κύριε Υπουργέ! Η Κερατέα απέκτησε τώρα δύο περιοχές απορριμμάτων, στα 540 στρέμματα της περιοχής Οβριοκάστρου και προσθέσατε και τα 57 στρέμματα της περιοχής Φοβόλες. Πρόκειται για μια απαράδεκτη τροπολογία. Πρόκειται για μια τροπολογία που δίνει επιπλέον γη στους «καρχαρίες» του κεφαλαίου που λιμνάζουν γύρω από τα απορρίμματα.

Όμως, το ζητούμενο, κύριε Υπουργέ, δεν είναι ότι εξαπατάτε τους κατοίκους της Κερατέας μʼ αυτήν την τροπολογία. Αυτό το κάνει καθημερινά η Συγκυβέρνησή σας με τον ελληνικό λαό. Έχετε γίνει εξπέρ στην εξαπάτηση. Παραποιείτε βίντεο, συλλαμβάνετε κόσμο, ασκείτε βία σε ό,τι αντιστέκεται στη μνημονιακή σας πολιτική.

Επανέρχομαι, λοιπόν, λέγοντας ότι το ζητούμενο, κύριε Υπουργέ, είναι ότι μʼ αυτήν την πολιτική σας πάτε να καταστρέψετε τις τοπικές κοινωνίες, πάτε να καταστρέψετε το ίδιο το περιβάλλον. Πάτε να επιβαρύνετε περαιτέρω τους δημότες, όταν μʼ αυτά τα ΣΔΙΤ θα εκτιναχθούν στα ύψη τα ανταποδοτικά τέλη προς όφελος των εργολάβων. Γιʼ αυτά τα υπερκέρδη κόπτονται οι ΑΚΤΩΡες, η ΜΕΤΚΑ, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και όλα τα κοινοπρακτικά σχήματα που διεκδικούν μερίδιο. Άλλωστε, η διαχείριση απορριμμάτων είναι τομέας αιχμής για την Τρόικα και την κ. Μέρκελ. Για όλους αυτούς κόπτεστε, κύριοι της Συγκυβέρνησης. Δεν σας ενδιαφέρει που το εν λόγω μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων είναι παρωχημένο. Δεν σας ενδιαφέρει που η μέθοδος της καύσης είναι καταστροφική για το περιβάλλον και σίγουρα δεν σας ενδιαφέρει η τσέπη του Έλληνα δημότη. Το αποδεικνύετε καθημερινά με τις πολιτικές σας.

Κύριε Υπουργέ, δεν μπορείτε να επιμένετε σε προτάσεις με ογκώδης μονάδες. Κατευθυνθείτε σε ένα μοντέλο με αποκεντρωμένες και μικρές μονάδες σύγχρονες και φιλικές προς το περιβάλλον, όπως ακριβώς το αναλύουμε στο πρόγραμμά μας. Κάντε συνομιλητή σας τις τοπικές κοινωνίες και όχι τους επενδυτές. Σας παρακαλώ θερμά γιʼ αυτό, κύριε Υπουργέ!

Κύριε Πρόεδρε, κλείνω λέγοντας το εξής. Κύριοι της Συγκυβέρνησης, η κοινωνία και όχι μόνο η τοπική κοινωνία αντιδρά γιʼ αυτό που πάτε να κάνετε. Δεν είναι μόνο η χωροθέτηση. Δεν είναι μόνο η Κερατέα, είναι και το Γραμματικό και η Φυλή και τα Λιόσια. Σας λέμε, λοιπόν, ότι αυτή η μέθοδος είναι καταστροφική.

Και σας ξεκαθαρίζουμε ότι μία Κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα αποδεχθεί τις όποιες παρεμβάσεις σʼ αυτήν την κατεύθυνση.

Και επειδή μιλάμε για ειλημμένες αποφάσεις, προκειμένου να διαφυλάξουμε τους δήμους, προτείνω στους δημότες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των δημοτών της Κερατέας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.»

Η ομιλία του Γιώργου Πάντζα έχει αναρτηθεί στη διεύθυνση: http://www.youtube.com/watch?v=F4upyEC5vPA