Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
24/02/1999

Συνέντευξη του Ν.Κωνσταντόπουλου  (24/02/1999)

Συνέντευξη Τύπουτου Προέδρου του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλουγια τις πολιτικές εξελίξεις μετά την κρίση πουπροκάλεσε η υπόθεση Οτσαλάν

O Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος σε σημερινή συνέντευξη Τύπου για τις πολιτικές εξελίξεις μετά την κρίση που προκάλεσε η υπόθεση Οτσαλάν, τόνισε:

1. Με την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας που δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΣΥΝ καταθέτει μια συγκροτημένη και ρεαλιστική πρόταση διεξόδου από την κρίση στην οποία έχει βυθιστεί η χώρα εξ' αιτίας των κυβερνητικών χειρισμών στην υπόθεση Οτσαλάν.

2. Η κυβέρνηση Σημίτη είναι πιά μια κυβέρνηση αποδυναμωμένη, σε πλήρη δυσαρμονία με το λαϊκό αίσθημα, με μεγάλη εσωτερική αμφισβήτηση και με αποδεδειγμένη αδυναμία χειρισμού δύσκολων προβλημάτων.
Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις συνθήκες που έχουν σήμερα διαμορφωθεί και τις μεγάλες πιέσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα.
Επίσης είναι φανερό ότι αυτή η τόσο απομονωμένη κυβέρνηση δεν μπορεί να χειρισθεί τα κρίσιμα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.
Η παραμονή της στην εξουσία θα πριμοδοτήσει την πολιτική ρευστότητα και θα μαραζώσει τη χώρα.
Ταυτόχρονα η προσπάθειά της να κρατηθεί πάση θυσία στην εξουσία θα την καταντήσει ακόμα πιο ευάλωτη στις πιέσεις εξωθεσμικών κέντρων και διεθνών παραγόντων.

3. Ο ΣΥΝ πιστεύει ότι η παράταση επί μακρόν της σημερινής κατάστασης λειτουργεί αντικειμενικά υπέρ των συντηρητικών δυνάμεων και υπέρ συντηρητικών λύσεων.
Γι' αυτό και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Σήμερα είναι αναγκαία μια συγκροτημένη πορεία για δημοκρατική λύση του πολιτικού προβλήματος της χώρας με τη παρέμβαση του λαού και με την εξασφάλιση προϋποθέσεων προοδευτικών εξελίξεων.
Η πρότασή μας είναι :
α. Αμεση αλλαγή του εκλογικού νόμου και ψήφιση της απλής αναλογικής
β. Προσφυγή τον Ιούνιο σε εθνικές εκλογές ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές

4. Η πρόταση αυτή που καταθέτει σήμερα ο ΣΥΝ αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική πρόταση που εξασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα, την δημοκρατική λειτουργία και τις προϋποθέσεις προοδευτικής λύσης.
Ο ΣΥΝ απευθύνεται στον ελληνικό λαό.
Το ΠΑΣΟΚ καλείται να αποφασίσει εάν αποδεχόμενο τις τεράστιες ευθύνες του για την πορεία της κυβέρνησης Σημίτη έχει τη θέληση και τη δύναμη να εργασθεί για αναζήτηση διεξόδου προς προοδευτική κατεύθυνση ή εάν αντιθέτως, μέσα από τις δικές του παραγοντικές ισορροπίες και κάτω από την πίεση ποικίλων συμφερόντων, θα ανοίξει ουσιαστικά τον δρόμο σε ακόμα πιο συντηρητικές σε όλα τα επίπεδα λύσεις.

5. Ο ΣΥΝ απευθύνεται στον ελληνικό λαό, απευθύνεται στο σύνολο των προοδευτικών δυνάμεων και τις καλεί να συντονίσουν την πίεση στην κυβέρνηση προς την παραπάνω κατεύθυνση.
Το δίλημμα που υπάρχει μπροστά μας είναι σαφές :
Στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας θα δώσει απάντηση ο ελληνικός λαός ή τα ποικίλα παρασκήνια;
Θα δώσουν απάντηση οι προοδευτικές δυνάμεις για μια λύση Αριστεράς ή θα παρακολουθήσουμε ως θεατές την άνοδο των συντηρητικών δυνάμεων;


Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων:

Ερώτηση: Αν ο κ. πρωθυπουργός κάνει δεκτό το ένα σκέλος του αιτήματός σας, διπλές εκλογές τον Ιούνιο, αλλά χωρίς αλλαγή του εκλογικού νόμου -

Είναι αυτονόητο ότι η λύση στην πολιτική κρίση πρέπει να είναι δημοκρατικά οργανωμένη, πολιτικά αξιόπιστη και αποτελεσματική. Οι εκλογές που γίνονται με τον εκλογικό νόμο που ισχύει και με σημαδεμένα χαρτιά για να κάνουν μια αναπαραγωγή των ιδίων πραγμάτων που ισχύουν σήμερα, δεν αποτελούν λύση. Η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι οργανικός όρος, η απλή αναλογική είναι διαρθρωτική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος και διέξοδο από την σημερινή αδιέξοδη κατάσταση. Αλλάζει τους συσχετισμούς, ενισχύει το ρόλο της κοινωνίας και της Αριστεράς.

Ερώτηση: Γιατί δεν προτείνετε να γίνουν άμεσα οι εκλογές;

Θέλουμε στην αγωνία και τον προβληματισμό του ελληνικού λαού να δώσουμε υπεύθυνη και ρεαλιστική απάντηση. Εκλογές τώρα και εκλογές τον Ιούνιο και εκλογές ενδεχομένως τον Μάρτη του 2000 είναι μία εκλογική γυμναστική, που δεν λύνει το πρόβλημα, απεναντίας αναπαράγει τα ίδια δεδομένα.

Εκείνο που ζητάμε είναι με οργανωμένα δημοκρατικά τρόπο, μέσα από τη λειτουργία των θεσμών, με δεδομένο ότι έχουμε εκλογές τον Ιούνιο, με δεδομένο ότι οι εκλογές του Ιουνίου θα κυριαρχηθούν από τα εσωτερικά πολιτικά θέματα της κρίσης και τα αδιέξοδα της εξωτερικής πολιτικής, να είναι διπλές εκλογές, αλλά με αλλαγή του εκλογικού νόμου. Καθιέρωση της απλής αναλογικής, γιατί όπως και εισαγωγικά σας είπα, το κρίσιμο ερώτημα είναι, ποιος θα δώσει λύση στην κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας και τί είδους θα είναι αυτή η λύση.

- Για την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΝ και την αναφορά σε παρασκηνιακά σενάρια

Η κρίση την οποία αντιμετωπίζει η χώρα είναι δημιούργημα της κυβερνητικής πολιτικής, είναι δημιούργημα του επιπόλαιου τρόπου που ασκείται η εξωτερική πολιτική χωρίς εθνική πολιτική, είναι δημιούργημα των συγκεκριμένων ολέθριων χειρισμών που έκανε ο Πρωθυπουργός της χώρας. Η απάντηση σ' αυτή την κρίση προϋποθέτει διαρθρωτικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα. Οι εκλογές που θα δώσουν μία από τα ίδια στους συσχετισμούς και στο σκηνικό δεν είναι απάντηση. Την έξοδο από την κρίση ο ΣΥΝ δεν την εμπιστεύεται στον κ. Σημίτη και την κυβέρνησή του και δεν πιστεύουμε ότι η έξοδος από την κρίση θα προκύψει με την άνοδο στην εξουσία της Ν.Δ. Θέλουμε, λοιπόν, αυτές οι πραγματικές αιτίες της κρίσης να αντιμετωπιστούν με δημοκρατικά, οργανωμένο και πολιτικά υπεύθυνο τρόπο. Ότι τούτη την ώρα η πολιτική ζωή του τόπου κυριαρχείται από σεναριογραφίες και σεναριολογίες, ότι τα παραπολιτικά κέντρα και τα διαπλεκόμενα και τα εξωθεσμικά κέντρα απεργάζονται εκδοχές και σενάρια πολιτικών λύσεων είναι δεδομένο. Σ' αυτόν τον τόπου ζούμε. Εμείς λέμε λοιπόν να μην δώσουν την λύση τα ποικίλα παρασκήνια, να την δώσει ο ελληνικός λαός. Γιατί έτσι κι αλλιώς η αντιμετώπιση του πολιτικού προβλήματος της χώρας δεν μπορεί να γίνει παρά μονάχα μέσα από εκλογές. Το κρίσιμο πρόβλημα λοιπόν είναι πότε θα γίνουν οι εκλογές, πώς θα γίνουν οι εκλογές και με ποιες εγγυήσεις ότι οι εκλογές δεν θα μας δώσουν μια από τα ίδια. Το είπα και σήμερα βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο, πόσο είναι φανερή πια η εγκληματική ευθύνη της κυβέρνησης, η οποία αρνιόταν πεισματικά τη δημιουργία Συμβουλίου Εξωτερική Πολιτικής Είναι εγκληματική η αδυναμία του πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης της χώρας να χειριστεί μια τόσο μεγάλη κρίση. Αιχμάλωτη η χώρα ενός πολιτικού συστήματος παράλυτου και μιας έλλειψης στρατηγικής που την κάνει ευάλωτη σε πιέσεις από έξω αλλά και από το εσωτερικό της χώρας;, προκειμένου να διαμορφωθούν οι επιθυμητές εξελίξεις και λύσεις., Εμείς λέμε ποιες είναι οι αναγκαίες λύσεις. Είναι λύσεις αριστεράς, προοδευτικές λύσεις ή είναι λύσεις οι οποίες ουσιαστικά θα κάνουν πιο συντηρητικές και πιο αρνητικές τις καταστάσεις.

- Για την πρόκληση που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ έχει αυτή τη στιγμή ως πλειοψηφία κοινοβουλευτική, με τη δεδηλωμένη μέσα στη Βουλή, την ευθύνη της πολιτικής διεύθυνσης της χώρας. Εάν δεν υπάρχει πολιτική διεύθυνση της χώρας, αυτό είναι ευθύνη και του ελληνικού λαού αλλά και της ίδιας της κυβερνητικής πλειοψηφίας να το διαπιστώσει. Δεν είναι ποτέ δυνατόν η χώρα να πάει να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν, χωρίς πολιτική νομιμοποίηση με κοινωνική αναστάτωση μεγάλη και με εξωτερικές πιέσεις εξουθενωτικές. Αυτό είναι λοιπόν το σοβαρό πολιτικό πρόβλημα της χώρας. Ο κ. Σημίτης λέει "η κυβέρνησή μου", αλλά ο ελληνικός λαός βλέπει ότι ο κ. Σημίτης είναι σε διαρκή διελκυστίνδα και με τον ελληνικό λαό και με τους βουλευτές του αλλά και με τον κόσμο ο οποίος του έδωσε την πλειοψηφία του 1996.

Υπάρχει σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στη χώρα. Και για το σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στη χώρα πρέπει ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρώτα και κύρια εκείνοι οι οποίοι ασκούν εξουσία. Είναι αναγκαίο τούτη την ώρα να επισημάνουμε ότι το πολιτικό πρόβλημα μπορεί να λυθεί μονάχα με τους υπάρχοντες δημοκρατικούς τρόπους, μέσα από τη Βουλή και με εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν οφείλει να καταλάβει ότι αυτό το πολιτικό πρόβλημα είναι η ευθύνη του και οφείλει έναντι του ελληνικού λαού να πάρει τις αποφάσεις του.

- Για τη συνολική πρόταση του ΣΥΝ για απλή αναλογική και διπλές εκλογές

Οι εκλογές έχουν πάντοτε έναν συγκεκριμένο πολιτικό χαρακτήρα. Οι ευρωεκλογές θα γίνουν τον Ιούνιο, προηγουμένως είναι το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, προηγουμένως υπάρχουν εκκρεμότητες μεγάλες στα θέματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής, έτσι κι αλλιώς αυτά τα ζητήματα είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη της πολιτικής μας ζωής, δεν μπορεί να κάνει κανείς ότι δεν τα βλέπει, ούτε να αιχμαλωτίσει την πραγματικότητα της χώρας σε αριθμητικές εξισώσεις. Δεν προβλέπει ούτε η πολιτική θεωρία ούτε η πολιτική πρακτική την έννοια του ανεύθυνου πρωθυπουργού ή την έννοια της ανεύθυνης πλειοψηφίας. Τούτη την ώρα λοιπόν έναντι του ελληνικού λαού και έναντι όλων των πολιτών της χώρας ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Κι εμείς από την πλευρά του ΣΥΝ προτείνουμε δημοκρατικό τρόπο εξόδου από την κρίση. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Αν αφεθούν τα πράγματα να σαπίζουν, το σάπισμα των εσωτερικών πολιτικών εντάσεων κάνει ευάλωτη τη χώρα στις εξωτερικές πιέσεις. Εάν αφεθούν τα πράγματα με την λογική του καιροσκοπισμού, να περιμένει ο καθένας στη γωνία και ανάλογα να επωφεληθεί, είναι βέβαιο ότι ο ελληνικός λαός θα απογοητευτεί ακόμα περισσότερο, γιατί δεν βλέπει μπροστά του δρόμο και απορρίπτει τότε συνολικά τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Εμείς προτείνουμε συγκεκριμένο δημοκρατικό τρόπο και καλούμε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Τι λέμε τούτη την ώρα: η κυβέρνηση Σημίτη δεν μπορεί να χειριστεί την κρίση, η κρίση είναι μεγάλη, πώς θα βγούμε από την κρίση; Εμείς καταθέτουμε την πρότασή μας.

- Η δριμύτατη κριτική που ασκείτε εναντίον του Πρωθυπουργού επεκτείνεται και στο σύνολο του κυβερνώντος κόμματος; -

Δεν λέω ο Σημίτης φταίει. Λέω φταίει η κυβερνητική πολιτική, την ευθύνη της οποίας προσωποποιεί και εκφράζει προς τα έξω ο Πρωθυπουργός. Δεν υπάρχει ούτε στην πολιτική θεωρία ούτε στην πολιτική πρακτική η έννοια του ανεύθυνου Πρωθυπουργού. Η κυβερνητική πολιτική φταίει κι αυτή είναι που πρέπει να απορριφθεί. Ο ΣΥΝ δικαιώθηκε όταν έλεγε ότι αυτή η πολιτική είναι επιζήμια, είναι κατώτερη των περιστάσεων, δεν κλείνει μέτωπα, ανοίγει προβλήματα. Ηδη μπήκαμε σε μία ναρκοθετημένη πολιτική κρίση με ευθύνη της κυβέρνησης. Δεν εμπιστευόμαστε την έξοδο από την κρίση σε αυτή την κυβερνητική πολιτική. Και όσο επιμένει ο κ. Σημίτης να λέει ότι η κυβέρνησή του θα επιφυλάξει θριάμβους εις το μέλλον για τη χώρα, τόσο εμείς είμαστε ανήσυχοι και τονίζουμε τις πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν στην κυβέρνηση. Πολιτική ευθύνη δεν σημαίνει μισόλογα. Πολιτική ευθύνη δεν σημαίνει άλλοθι σκοπιμότητας. Πολιτική ευθύνη δεν σημαίνει νοοτροπίες συγκάλυψης, συμψηφισμού ή ενοχοποίησης των πάντων. Πολιτική ευθύνη δεν σημαίνει διαρκώς να φτιάχνεις διλήμματα σε βάρος της κοινωνίας. Για την υγεία φταίνε οι ασθενείς και οι γιατροί, για την παιδεία φταίνε οι καθηγητές και οι μαθητές, για την κρίση του αγροτικού τομέα φταίνε οι αγρότες, για την κρίση του ασφαλιστικού συστήματος φταίνε οι ασφαλισμένοι. Τελικά για την κρίση που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός φταίνε οι ΄Ελληνες πολίτες. Φταίνει οι κυβερνητικές πολιτικές. Και επιτέλους η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

- Για την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΝ και την προοπτική κυβερνήσεων συνεργασίας -

Ο ΣΥΝ επισημαίνει δύο ζητήματα πολύ σοβαρά. Το πρώτο είναι ότι όλοι έχουμε συναίσθηση της επικίνδυνης κρίσης στην οποία έχουμε βουλιάξει, αλλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα πολιτικό όργανο που να συζητάει αυτή την κρίση. Ούτε η Βουλή ούτε κανένα άλλο όργανο. Είναι λοιπον αδιανόητο πολιτικά την ώρα που βρισκόμαστε σε μία κορυφαία κρίση, να μην υπάρχουν πολιτικές λειτουργίες για την αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και όλα να γίνονται με προσωπικούς χειρισμούς του κ. Πρωθυπουργού. Οι οποίοι προσωπικοί χειρισμοί δημιούργησαν την κρίση. Το δεύτερο θέμα είναι, ότι ο ΣΥΝ σε χρόνο ανύποπτο, εν αιθρία και όχι κάτω από την πίεση αυτών των πολύ σοβαρών εξελίξεων, έχει διατυπώσει εναλλακτική πρόταση, η οποία προϋποθέτει απόρριψη της κυβερνητικής πολιτικής, αλλαγή του εκλογικού νόμου, αλλαγή των συσχετισμών και του πολιτικού σκηνικού, προγραμματικό διάλογο σε κρίσιμα θέματα, ο οποίος θα μπορούσε να εκφραστεί και σε επίπεδο διακυβέρνησης, με εγκατάλειψη του μοντέλου της αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Αυτά είναι ζητήματα τα οποία κρίνονται όταν και εάν διαμορφωθούν οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Εμείς λέμε ότι δεν μπορεί να βγει η Ελλάδα από την κοιλιά αυτής της κρίσης, εάν δεν υπάρξει η προϋπόθεση των πολιτικών όρων, που είναι μέσα από εκλογές, αλλά με απλή αναλογική. Γιατί με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο, δεν βγαίνουμε από την κρίση, απλώς βυθιζόμαστε πιο βαθιά, γιατί η δυναμική αυτής της κρίσης λειτουργεί όπως η κινούμενη άμμος.

To Γραφείο Τύπου