Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
04/02/2013

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-EKM, Αλέξη Τσίπρα στους αγρότες στο χώρο συγκέντρωσης τους στον Ορχομενό Βοιωτίας

Ήρθα σήμερα εδώ για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι συμβολικός. Θέλουν να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι είστε και εσείς μια συντεχνία και να επιβάλουν ξανά τη λογική του κοινωνικού αυτοματισμού, δηλαδή μια κοινωνική κατηγορία απέναντι σε μια άλλη. Εδώ, όμως, δεν μιλάμε απλά για μια κοινωνική κατηγορία. Μιλάμε για τα θεμέλια της παραγωγικής συγκρότησης της οικονομίας μας. Εάν μαραζώσει η ύπαιθρος, εάν σταματήσει να παράγει η αγροτιά, δεν πρόκειται να βγούμε ποτέ από την κρίση.

Και ο δεύτερος λόγος της παρουσίας μου είναι όχι συμβολικός, αλλά ουσιαστικός. Γιατί εμάς μας ενδιαφέρει να δούμε συγκεκριμένες και χειροπιαστές προτάσεις που θα καλυτερεύσουν τη ζωή σας. Όχι λόγια του αέρα. Γιατί από λόγια έχετε χορτάσει.

Πριν έξι μήνες είχαμε εκλογές και θυμάστε τι έλεγαν στα μπαλκόνια για να πάρουν την ψήφο. Και μόλις τελειώσουν οι εκλογές ξεχνάνε τα λόγια και τις δεσμεύσεις και οι σωτήρες του τόπου κρύβονται πίσω από τις κλούβες με τα ΜΑΤ.

Μόνο που για εσάς εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Γιατί με εσάς δεν μπορούν να στείλουν χαρτιά επιστράτευσης και να σας επιτάξουν. Να επιτάξουν τι; Τα τρακτέρ;  Τα χέρια σας που σκαλίζουν τα χωράφια; Τι να επιτάξουν εδώ;

Άρα, λοιπόν, εδώ πρέπει να μιλήσουμε για την ουσία. Και η ουσία είναι ποια; Η ουσία είναι ότι η χώρα βρίσκεται σε μια δομική κρίση και εξ αιτίας αυτού του γεγονότος, δεν είναι μοναδική αιτία, αλλά είναι βασική αιτία ότι δεν μπορεί να παράξει πλούτο. Και βασικοί παραγωγοί του πλούτου είναι οι αγρότες, είστε εσείς.

Έχουν γίνει λάθη στο παρελθόν. Και να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Και εσείς έχετε κάνει λάθη. Δεν φταίτε βέβαια εσείς. Μπήκατε σε μια λογική, σας έβαλαν τα κόμματα που κυβερνούσαν σʼ αυτή τη λογική,  και η αριστερά φταίει, γιατί στην κρίσιμη στιγμή δεν έπρεπε να ζητάμε όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά, έπρεπε να ζητάμε προοπτική. Έπρεπε να ζητάμε να στηριχτεί η οικονομία μας όχι στις φούσκες, στα δάνεια, αλλά να στηριχτεί στην παραγωγή.

Και είχαμε μια Ε.Ε. η οποία μας καταδίκαζε με την Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά άλλες χώρες στην Ε.Ε. χειρίστηκαν πολύ πιο ευέλικτα και πιο έξυπνα τις δυνατότητες που είχαν. Σʼ αυτόν τον τόπο έχουμε φτάσει στο σημείο να εισάγουμε τα βασικά προϊόντα κατανάλωσης. Δεν προχωράνε τα πράγματα έτσι. Ούτε η λύση είναι να έρθουν οι εμίρηδες από το Κατάρ να επενδύσουν. Καλές οι επενδύσεις, αλλά αν δεν ξαναστήσουμε στα πόδια της την παραγωγή, δεν θα  μας σώσουν αυτές.

Και θέλω να γίνω πολύ συγκεκριμένος. Μπορεί να υπάρξει προοπτική αν ακολουθηθούν αυτές οι μνημονιακές επιταγές που αυξάνουν τους φόρους και έχουμε φτάσει στο σημείο το κόστος παραγωγής να είναι μεγαλύτερο από τα όποια κέρδη μπορεί να έχει ο παραγωγός πουλώντας τα προϊόντα του; Να καταργούν την επιστροφή του ειδικού φόρου, να μειώνουμε το ποσοστό, το συντελεστή της επιστροφής ΦΠΑ. Αν έχει φτάσει εκεί που έχει φτάσει το κόστος παραγωγής σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι το πετρέλαιο και το ρεύμα είναι σε δυσθεώρητα ύψη. Και αυτό είναι μνημονιακή επιταγή. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να μπει ένα φρένο. Γιατί είναι φανερό πως οι εταίροι μας στην Ε.Ε., η τρόικα έχει ένα σχέδιο εξόντωσης του ελληνικού λαού, ένα σχέδιο παγίδευσης της ελληνικής οικονομίας. Γιατί; Γιατί αυτοί θέλουν τη χώρα αποικία χρέους. Δεν τους ενδιαφέρει να μπορέσει ο αγρότης να παράξει για να βγει η χώρα από την κρίση. Τους ενδιαφέρει να είμαστε εγκλωβισμένοι διαρκώς στα δάνειά τους.

Λένε τώρα ότι έκαναν λάθος στον πολλαπλασιαστή. Ήταν συνειδητή επιλογή το λάθος. Αλλά ακόμα και τώρα που παραδέχονται το λάθος, δεν αλλάζουν τη συνταγή. Και καλά αυτοί παραδέχονται το λάθος. Η ελληνική κυβέρνηση, η τρόικα εσωτερικού συνεχίζει να εφαρμόζει το λάθος.

Εμείς, λοιπόν, θεωρούμε ότι το αγροτικό κίνημα, ο ξεσηκωμός του κόσμου του μόχθου στην ύπαιθρο θα είναι το τελειωτικό χτύπημα σʼ αυτήν την άδικη πολιτική που καταστρέφει τη χώρα. Και θεωρούμε ότι αυτός ο ξεσηκωμός πρέπει να συνδέεται με το δίκαιο αγώνα των εργαζόμενων, των ανθρώπων του μόχθου, των ανέργων, των νέων ανθρώπων που δεν βλέπουν προοπτική.  Το επόμενο στάδιο θα είναι όχι ο μαρασμός στα χωράφια σας, αλλά ο μαρασμός στις πόλεις και τα χωριά της υπαίθρου. Γιατί οι νέοι άνθρωποι –και βλέπω αρκετούς από σας εδώ να είστε νέοι αγρότες-  θα φεύγετε όχι να πάτε στα αστικά κέντρα, γιατί και εκεί έχει πέσει πείνα-, αλλά στο εξωτερικό.

Άρα, λοιπόν, ο αγώνας ο δικός σας είναι αγώνας που δεν αφορά μονάχα το εισόδημά σας. Αφορά την προοπτική του τόπου, της χώρας.

Σας λένε, ελάτε να κουβεντιάσουμε. Πώς να κουβεντιάσουμε και πάνω σε τι όμως; Πρώτα βάζουν τους φόρους, πρώτα ακριβαίνουν το ρεύμα, ακριβαίνουν το πετρέλαιο, μετά ξεπουλάνε την Αγροτική Τράπεζα με τις υποθηκευμένες γαίες των αγροτών σε μια χρεοκοπημένη ιδιωτική τράπεζα για να σώσουν έναν τραπεζίτη.  Το οποίο για σας τι σημαίνει -για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους- έλλειμμα ρευστότητας σημαίνει, δεν έχετε δάνεια. Πώς θα κινηθεί η παραγωγή αν δεν υπάρχει ρευστότητα;

Και ακολούθως, με μια ρεβανσιστική λογική επιτίθενται και στους απόμαχους του μόχθου, τους συνταξιούχους αγρότες. Τους πάνε τη σύνταξη στα 67 και μειώνουν τις συντάξεις ακόμα και των 300 ευρώ. Και μετά σας λένε, ελάτε να κουβεντιάσουμε.

Λοιπόν εμείς θα σας πούμε λόγια σταράτα και συγκεκριμένα.

Πρώτον, ο αγώνας σας πρέπει να έχει τη στήριξη όλης της ελληνικής κοινωνίας. Στο κολπάκι του κοινωνικού αυτοματισμού δεν θα πέσετε, γιατί έχετε πια σοφία και εμπειρία. Θα τους χτυπήσετε εκεί που τους πονάει και είμαι βέβαιος ότι θα το κάνετε αυτό, με έξυπνο τρόπο, με εναλλακτικές σκέψεις. Θα κάνουμε το δικό σας αγώνα, αγώνα όλης της κοινωνίας.

Επιπλέον, θέλω να σας πω ότι πρέπει να συζητήσετε συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Κι εγώ είμαι εδώ για να σας πω ορισμένες απʼ αυτές. Δεν μπορείς να έχεις αγροτική παραγωγή με το πετρέλαιο και το ρεύμα στα ύψη. Πρέπει να καταργηθεί με απόφαση στη Βουλή –και εμείς δεσμευόμαστε γιʼ αυτό- η αύξηση στο φόρο του πετρελαίου. Και πρέπει άμεσα, όχι να μην γίνει αύξηση, αλλά να μειωθεί στα προηγούμενα επίπεδα το ρεύμα, τα τιμολόγια της ΔΕΗ που αφορούν τον αγροτικό κόσμο. Είναι οι στοιχειώδεις δεσμεύσεις για να ξεκινήσει ένας συγκροτημένος διάλογος πάνω στα πραγματικά προβλήματα, που είναι ο προγραμματισμός και η στρατηγική για την παραγωγή στα ανταγωνιστικά προϊόντα, που είναι η δημιουργία προϋποθέσεων ρευστότητας με τράπεζα που δεν θα ασχολείται με τα κέρδη της, αλλά με την ανάπτυξη στην αγροτική παραγωγική, που είναι η καλλιεργητική κάρτα, που είναι μια σειρά από προτάσεις και σχέδια που έχουμε ήδη εκπονήσει και θέλουμε να τα συζητήσουμε μαζί σας.

Αλλά προϋπόθεση για το οτιδήποτε είναι να ξεκινήσουμε από το ότι πρέπει ο αγρότης να επιβιώσει, πρέπει η χώρα να επιβιώσει. Άρα άμεσα να καταργηθεί κάθε σκέψη που εντάσσεται στο μνημόνιο για εξίσωση του πετρελαίου, που θέλετε για να δουλέψουν τα τρακτέρ σας, στις τιμές του πετρελαίου κίνησης που πληρώνει ο καθένας πολίτης ξεχωριστά. Μείωση του κόστους πετρελαίου, μείωση του κόστους της ΔΕΗ, για να ξεκινήσει οποιαδήποτε συζήτηση. Και εμείς δεσμευόμαστε ότι αυτή θα είναι πρώτη προτεραιότητα μιας κυβέρνησης που θα θελήσει να βάλει στόχο τον απεγκλωβισμό της χώρας απʼ αυτό το σπιράλ του θανάτου, την έξοδο από το μνημόνιο της καταστροφής και την παραγωγική ανασυγκρότηση, την ανόρθωση της χώρας.

Ξέρω ότι πολλοί από σας μπορεί να απογοητεύονται. Όμως να έχετε στο μυαλό σας ότι το μεγαλύτερο σκοτάδι το έχει λίγο πριν έρθει η αυγή. Και τώρα είμαστε στο μεγαλύτερο σκοτάδι. Αλλά πολύ σύντομα θα αλλάξουν τα πράγματα.

To Γραφείο Τύπου