Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/02/2013

Καταργείται το επίδομα ανεργίας για τους εποχικά απασχολούμενους;

Για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα το Υπουργείο Εργασίας και συγκεκριμένα ο υφυπουργός κ. Παναγιωτόπουλος δεν θα προσέλθει στην Ολομέλεια για να απαντήσει στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ, Μιχάλη Κριτσωτάκη, με θέμα: «Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ οδηγεί στην εξαθλίωση ανέργους, ιδιαίτερα τους προερχόμενους από εποχικά επαγγέλματα, καταργώντας ουσιαστικά και το επίδομα ανεργίας».

Και η σημερινή τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση ακολουθώντας τις «καλές πρακτικές» των προηγούμενων, μνημονιακών επίσης, κυβερνήσεων με διάφορα προσχήματα «τρενάρει» με την απάντηση σε σοβαρά, ζωτικά για τους πολίτες, ζητήματα της επικαιρότητας.

Κι ενώ οι μνημονιακές κυβερνήσεις οδήγησαν την χώρα σε ύφεση 25% σωρευτικά για μια πενταετία, εκτόξευσαν την ανεργία σε ποσοστά πάνω από 30%, καταδίκασαν περίπου 3 εκατομμύρια έλληνες κάτω απʼ το όριο της φτώχειας έρχονται σήμερα ο κ. Σαμαράς και οι υπουργοί του, που οι ίδιοι προβλέπουν για το 2013 ύφεση 5% και ανεργία 27%, να σημάνουν «κόκκινο συναγερμό» και να ξεκινήσουν πόλεμο κατά της ανεργίας με «στρατηγείο» το γραφείο του πρωθυπουργό!

Μόνο που δεν έρχονται στη Βουλή να μας εξηγήσουν πως και με ποια μέτρα θα «πολεμήσουν» την ανεργία!!!

Η ανεργία όμως καταπολεμείται με συγκεκριμένα μέτρα κι όχι με κούφιες πολεμικές ιαχές και με «βάψιμο στα χρώματα του πολέμου».

Αν η κυβέρνηση δεν θέλει να καταλάβει ότι το πρόγραμμά της ουσιαστικά δεν «βγαίνει» και η ανεργία εξ αιτίας της πολιτικής της θα αυξάνεται, ας προβεί σε μικρές ανακουφιστικές ενέργειες όπως:

Να καταργήσει το ποσοστό του 17% για τους δήθεν εκπαιδευόμενους στον τουρισμό, να επαναφέρει τις συλλογικές συμβάσεις, να καταπολεμήσει τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία με ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών. Αυτό θα είχε άμεσα αποτελέσματα με αύξηση θέσεων εργασίας.

Επειδή όμως η πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους εργαζόμενους και τους άνεργους με τους αγώνες τους να καταργήσουν την πολιτική της λιτότητας, να στηρίξουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του Μνημονίου και αλλαγή αναπτυξιακής κατεύθυνσης της χώρας.

 

To Γραφείο Τύπου