Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
05/02/2013

Δ. Γελαλής: Ο σχεδιασμός των υπουργείων οδηγεί σε απόλυτη φτώχεια τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Απάντηση Μαυραγάνη και Τσαυτάρη για ΜΜΕ και σχολιασμός Γελαλή

Για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τόνωση της επιχειρηματικότητας, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας  και αναπτυξιακές παρεμβάσεις που διασφαλίζουν την προστασία του περιβάλλοντος, έκανε λόγο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Α.Τσαυτάρης, χωρίς να διευκρινίζει με ποιο τρόπο θα υποβοηθήσει αυτήν την ανάπτυξη του αγροτουρισμού και οικοτουρισμού, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Δημήτρη Γελαλή, σχετικά με την ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων τουριστικών καταλυμάτων.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσαυτάρης υποστηρίζει: «Οι άξονες του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 έχουν ως βασικούς στόχους την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και τη διαφοροποιήσει της αγροτικής οικονομίας μέσω ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς και τη βελτίωση της ποιότητας της  ζωής των κάτοικων μέσω υλοποίησης έργων υποδομής δημόσιου χαρακτήρα για τη διατήρηση της αγροτικής κληρονομίας, την ανακαίνιση και ανάπτυξη χωριών, καθώς και τη βελτίωση πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες».  

Την ίδια ώρα, ο συναρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, μας πληροφορεί ότι επιδιώκεται η λήψη μέτρων για την προστασία και την ενίσχυση των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, πάντοτε στα πλαίσια των οικονομικών του κράτους, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις μικρές και μεσαίες επιχείρησης, τα μικρά καταλύματα και τους νέους επιχειρηματίες. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Με τις διατάξεις των παραγράφων 1 έως 7 του άρθρου 73 του Νόμου 3842/2010, δίνονται κίνητρα για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, ενώ με τις διατάξεις του άρθρου 70 του ίδιου νόμου, παρέχονται επιπλέον φορολογικά κίνητρα για την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας (απαλλαγή από τα τέλη συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας των συνδέσεων παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο)».  

Σχολιάζοντας τις απαντήσεις των υπουργείων, ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Δημήτρης Γελαλής, τόνισε: «Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή των προγραμμάτων για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών οδήγησε  σε απόλυτη φτώχεια τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Στο όνομα της ʽʼανάπτυξηςʼʼ, του ʽʼυγιούς ανταγωνισμούʼʼ και της ʽʼεπιχειρηματικότηταςʼʼ οδήγησαν σε μαρασμό τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην ερήμωση της υπαίθρου. Έβαλαν στο μάτι και τους τελευταίους παραδοσιακούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Τσαυτάρης και ο κ. Μαυραγάνης, φαίνεται να κλείνουν τα μάτια στην οδυνηρή οικονομική κατάσταση που βρίσκονται οι οφειλέτες και που είναι αποτέλεσμα της  νεοφιλελεύθερης πολιτικής που οι ίδιοι εφάρμοσαν.

Στις απαντήσεις τους δεν κάνουν λόγο για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, για τα ξενοδοχεία μικρής και μεσαίας δυναμικότητας, για τα μικρά τουριστικά καταλύματα και τους νέους επιχειρηματίες που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού και αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας και ανταπόκρισης των οφειλών τους.

Ο κ. Μαυραγάνης μας λέει για φορολογικά κίνητρα που θα φέρουν την ανάπτυξη, όπως η απαλλαγή από τα τέλη συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας των συνδέσεων παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο. Δεν αναφέρει όμως τον νέο φόρο στα ακίνητα, την αλλαγή της φορολογικής κλίμακας και των φορολογικών συντελεστών, καθώς και τα λοιπά φορολογικά μέτρα που οδηγούν στο κλείσιμο τις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις και ανοίγουν την πόρτα μόνο στις μεγάλες ανώνυμες εταιρείες.

Ας σταματήσουν τον εμπαιγμό, τόσο ο κ. Μαυραγάννης όσο και ο κ. Τσαυτάρης και ας πράξουν επί της ουσίας, να στηρίξουν επιτέλους τις Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις και οικογενειακές επιχειρήσεις και να λάβουν μέτρα ώστε οι τράπεζες να σταματήσουν, να καταγγέλλουν τις δανειακές συμβάσεις και να  προχωρήσουν σε ρυθμίσεις τέτοιες ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν οι δανειολήπτες» καταλήγει ο βουλευτής.

 

 

To Γραφείο Τύπου