Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
07/02/2013

Ερώτηση και ΑΚΕ του Προέδρου της Κ.Ο. και βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπουργό Οικονομικών: Ενημέρωση της Βουλής για τις νομικές γνωμοδοτήσεις που υποχρεώνεται να συντάξει ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους στο ΥπΟικ και στο ΕλΤΧΣ, βάσει του ν. 4111/2013

Στα παραρτήματα των πρόσφατων Δανειακών Συμβάσεων (i.Τροποποίηση της κύριας Σύμβασης Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του ΕΤΧΣ, της Ελληνικής Δημοκρατίας, του ΕλΤΧΣ και της ΤτΕ με τίτλο «Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης», ii.Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του ΕΤΧΣ, της Ελληνικής Δημοκρατίας, του ΕλΤΧΣ και της ΤτΕ με τίτλο «Σύμβαση Διευκόλυνσης Διαχείρισης Υποχρεώσεων του ΣΙΤ» και iii.Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του ΕΤΧΣ, της Ελληνικής Δημοκρατίας, του ΕλΤΧΣ και της ΤτΕ με τίτλο «Διευκόλυνση Αποπληρωμής Τόκων Ομολόγων») που ψηφίστηκαν με τον ν. 4111/2013 (ΦΕΚ Α 18/25-1-2013) περιλαμβάνονται αυτούσια τα λεπτομερή υποδείγματα νομικής γνωμοδότησης που υποχρεώνονται να συντάξουν ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους στο Υπουργείο Οικονομικών και ο Νομικός Σύμβουλος του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕλΤΧΣ).

Παρακαλούμε, ως εκ τούτου, τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών:

1)    Να γνωρίσει στο Κοινοβούλιο αν οι νομικές αυτές γνωμοδοτήσεις έτυχαν ενδελεχούς νομικής έρευνας από την Ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εξ επόψεως συμφωνίας τους με το Δημόσιο Συνταγματικό μας Δίκαιο, με το Δημόσιο Διεθνές, με τις συνταγματικές μας διατάξεις, τις διατάξεις του Ανθρωπιστικού Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη.

2)    Να καταθέσει στη Βουλή τις ως άνω γνωμοδοτήσεις, που -μέσω υμών- προορίζονται για τους δανειστές.

Οι Ερωτώντες βουλευτές

Τσίπρας Αλέξης

Μητρόπουλος Αλέξιος

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Λαφαζάνης Παναγιώτης