Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/02/2013

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολίτικης για τη συνέντευξη του κ. Στουρνάρα στο Bloomberg αναφορικά με την κρίση της ευρωπαϊκής οικονομίας

Μετά τη δημοσίευση των αναθεωρημένων στοιχείων της Eurostat για τον όγκο λιανικών πωλήσεων στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ολοφάνερο ότι οι σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές της εσωτερικής υποτίμησης σε χώρες της «περιφέρειας», όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία, έχουν προκαλέσει μείωση σε πολύ μεγάλο βαθμό της εσωτερικής ζήτησης σε αυτές. Παράλληλα καταγράφεται έντονη συρρίκνωση των λιανικών πωλήσεων συνολικά στην Ευρωζώνη, ακόμα και  στις χώρες του «πυρήνα», όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, συνέπεια και αυτή της επικράτησης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών παντού. Τα παρουσιαζόμενα σαν «οφέλη» της εφαρμοζόμενης πολιτικής, δηλαδή η αύξηση των εξαγωγών εντός Ευρωζώνης, εξανεμίζονται. Όχι μόνο «το βαρέλι δεν έχει πάτο», καθώς το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται, αλλά και οι «θυσίες», δηλαδή η εξαθλίωση της κοινωνίας, «δεν πιάνουν τόπο», καθώς η οικονομία αδυνατεί να ανακάμψει με βάση τις εξαγωγές.

Εντούτοις ο κ. Στουρνάρας σε συνέντευξή του στο Bloomberg, αναφερόμενος στο ζήτημα της αύξησης της ισοτιμίας του ευρώ έναντι των άλλων διεθνών νομισμάτων, εμφανίστηκε παραπλανητικά καθησυχαστικός για την επιδείνωση των διεθνών οικονομικών συνθηκών, που επηρεάζουν με άμεσο τρόπο την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Η αισιοδοξία είναι παραπλανητική επειδή υποδηλώνεται ότι η άνοδος της συναλλαγματικής ισοτιμίας δεν επηρεάζει τις εξαγωγές επειδή τα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες εξάγονται εντός ευρωζώνης. Ωστόσο με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Eurostat) στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατευθύνεται το 54% των εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών (το 36% στα μέλη της Νομισματικής Ένωσης) και το υπόλοιπο 46% σε τρίτες χώρες. Η απλοϊκή ανάλυση του κ. ΥΠΟΙΚ θυμίζει αυτά που λέγονταν και γράφονταν το 2008 περί ισχυρού ελληνικού τραπεζικού συστήματος, «που δεν έχει επηρεαστεί από την τραπεζική κρίση σε σχέση με άλλες χώρες» σύμφωνα με δήλωση του τότε προέδρου της Εθνικής Τράπεζας. 

Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα  του φαύλου κύκλου λιτότητας - ύφεσης χαρακτηρίζονται ανοικτά πλέον στα διεθνή φόρα ως φαινόμενο άνευ προηγουμένου στην μεταπολεμική Ευρώπη. Για την ακρίβεια, η κατάρρευση της οικονομίας και η φτωχοποίηση της κοινωνίας στη μνημονιακή Ελλάδα παραπέμπουν σε πολεμική περίοδο. Τώρα οι καταστροφικές συνέπειες των αδιέξοδων νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που στη χώρα μας «επάξια» εκπροσωπούνται από την τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ, γίνονται αισθητές σε όλη την Ευρώπη. Μόνο η ανατροπή τους, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τις άλλες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μπορεί να αποτελέσει τη στερεή βάση για την οικονομική  ανάκαμψη και την κοινωνική ευημερία σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

 

Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής