Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/02/2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

Οι ηγέτες της Ε.Ε., σε ένα ανεπίτρεπτο παζάρι που έχει στόχο να υπηρετήσει τις πολιτικές προτεραιότητες στο εσωτερικό των χωρών τους, μειώνουν τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για την επταετία 2014-2020.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν θεαματική μείωση της ζήτησης σε όλη την Ευρώπη. Είναι ακριβώς η ώρα όπου η Ε.Ε. χρειάζεται γενναία αύξηση του Γενικού Προϋπολογισμού, αλλά και των επιμέρους προϋπολογισμών, ειδικότερα όσων τομέων μπορούν να αναστρέψουν την πορεία ύφεσης και στασιμότητας και να δώσουν νέες θέσεις εργασίας, ώστε να στηριχθεί η ανάπτυξη.

Οι ηγέτες της Ε.Ε. επιλέγουν για μια ακόμη φορά να στοιχηθούν στις δογματικές νεοφιλελεύθερες επιλογές της κ. Μέρκελ και του κ. Κάμερον. Επιλέγουν την κοινωνική αναλγησία της λιτότητας και της ανεργίας.

Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχθηκε αδιαμαρτύρητα τη μείωση των κονδυλίων, που θα εξασφαλίσει σε ύψος περίπου 6-7 δις λιγότερα έναντι της περιόδου 2007-13.

Η Σύνοδος Κορυφής ήταν το βήμα που η ελληνική κυβέρνηση έπρεπε να αξιοποιήσει, προκειμένου να καταδειχθεί ότι το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στην Ελλάδα δεν βγαίνει. Έπρεπε να αξιοποιήσει την άποψη όλων των αναλυτών που καταλήγουν σε αυτό το συμπέρασμα .  Έπρεπε να αξιώσει την κοινοτική αλληλεγγύη με κάθε προσφερόμενο μέσο.

Αντί αυτών, αποδέχτηκε την συνολική στρατηγική επιλογή της ύφεσης και της λιτότητας. Εξαγόρασε την κραυγαλέα σιωπή της με μικρές ενισχύσεις για προσωρινή απασχόληση, οι οποίες δεν αποτελούν πολιτικές για δημιουργία σταθερών θέσεων εργασίας. Επιπλέον, τα κονδύλια αυτά δεν περιορίζουν καθόλου τη μείωση 6-7δις που υφίσταται η Ελλάδα.

Ο λαός της Ελλάδας θα αντιληφθεί τις αρνητικές συνέπειες των περικοπών αμέσως μόλις αρχίσει να υλοποιείται αυτός ο προϋπολογισμός και είναι σαφές ότι τις συνέπειες του περιορισμού των προϋπολογισμών θα τις υποστούν και οι λαοί της Ευρώπης. Για το λόγο αυτό, πρέπει σε κάθε χώρα να αντιδράσουν, ιδιαίτερα στις χώρες που πλήττονται εντονότερα από την κρίση.

Καλούμε το ευρωκοινοβούλιο να παρέμβει και να ακυρώσει τη μείωση του Προϋπολογισμού και να εκφράσει τις επιθυμίες και τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας των λαών της Ευρώπης.

 

To Γραφείο Τύπου