Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
23/03/1999

Δήλωση του Ν.Κωνσταντόπουλου για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο

Δήλωση του Προέδρουτου Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλουγια την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο

"Η δήλωση του κ. Κλίντον με την οποία προαναγγέλλεται η πολεμική εμπλοκή της χώρας και αποκαλύπτεται το ευρύτερο αποσταθεροποιητικό σχέδιο, δημιουργεί σοβαρότατο θέμα μεγάλων ευθυνών για την κυβέρνηση.

Η ειρήνη στο Κόσσοβο και στα Βαλκάνια κρέμεται από μία κλωστή.

Εκφράζουμε αγωνία και ελπίδα για την επίτευξη ειρηνικής πολιτικής λύσης.

Στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ και βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας θα προκαλέσουν δραματικές συνέπειες στην περιοχή και θα επηρεάσουν άμεσα και την Ελλάδα.

Ο Συνασπισμός είναι ρητά αντίθετος στην χρήση στρατιωτικής βίας από το ΝΑΤΟ για την επίλυση πολιτικών προβλημάτων, που μόνο με διπλωματικά και πολιτικά μέσα μπορούν να επιλυθούν.

Η απαράδεκτη θεωρία ότι το ΝΑΤΟ έχει περίπου " διαρκή εντολή επέμβασης ", παραβιάζοντας προκλητικά τη διεθνή νομιμότητα, ανοίγει επικίνδυνους δρόμους αποσταθεροποίησης.

Ο ΣΥΝ με σαφήνεια υποστηρίζει ότι η ειρηνική επίλυση του προβλήματος πρέπει να γίνει με χορήγηση εκτεταμένης αυτονομίας στους Αλβανούς, εντός των υφισταμένων συνόρων και με σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Γιουγκοσλαβίας.

Τα τυχοδιωκτικά πολεμικά σενάρια, που προωθούνται, παραβιάζουν την βασική αρχή για το σεβασμό των συνόρων κι ανοίγουν επικίνδυνους δρόμους αποσταθεροποίησης, μετατρέποντας όλα τα Βαλκάνια σε επιτηρούμενη περιοχή.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει βαρύτατες ευθύνες. Ενεπλάκη στο πρόβλημα παρέχοντας διευκολύνσεις για μονομερή στρατιωτική επέμβαση κι εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να επιτρέπει διελεύσεις νατοϊκών στρατευμάτων από το ελληνικό έδαφος. Ο ΣΥΝ, την ύστατη αυτή στιγμή, καλεί την κυβέρνηση:

Τέλος θα ήθελα να κάνω ένα ακόμα σχόλιο.

Αύριο στο Βερολίνο στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθούν εξαιρετικά σοβαρά θέματα για το μέλλον της Ευρώπης, άρα και της Ελλάδας. Ανάμεσα σε αυτά και το ενδεχόμενο πολεμικής εμπλοκής.

Ο κ. Σημίτης για μια ακόμα φορά δεν ένοιωσε την ανάγκη να ενημερώσει τα άλλα κόμματα και να ακούσει τις προτάσεις τους.

Επιμένει στην ίδια αδιέξοδη τακτική.

Εύχομαι η κρίση στο Κόσσοβο να λήξει ειρηνικά και με πολιτικά μέσα.

Σε διαφορετική περίπτωση αναρωτιέμαι πώς η κυβέρνηση με την τακτική που ακολουθεί θα εξασφαλίσει την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που θα προκύψουν.

Τέλος ο ΣΥΝ θα ζητήσει σήμερα από τον Πρόεδρο της Βουλής έκτακτη συνεδρίαση για την συζήτηση των εξελίξεων στο Κοσσυφοπέδιο και την ελληνική στάση."

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου