Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/02/2013

Δήλωση του Γιάννη Μηλιού, υπεύθυνου του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής

Απογοήτευση προκαλούν τα αποτελέσματα των πολύωρων διαπραγματεύσεων για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020.

Συγκεκριμένα οι 27 ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν τη μείωση των κονδυλίων για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, τα οποία θα ανέλθουν σε 960 δις ευρώ, με τις πραγματικές πληρωμές να περιορίζονται σε 908,4 δις ευρώ.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε σε μια στιγμή που η ευρωπαϊκή οικονομία έχει εισέλθει σε υφεσιακή πορεία για δεύτερη φορά την τελευταία τετραετία.

Αποδεικνύεται ότι οι ευρωπαϊκές ηγεσίες, επιδεικνύοντας εμμονικές ιδεοληψίες σχετικά με την εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική, προτάσσουν τα συμφέροντα των οικονομικών ελίτ, αδιαφορώντας για την κοινωνική συνοχή και τα συμφέροντα της πλειοψηφίας.

Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη απόφαση δεν πρέπει να τύχει έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς δεν δίνει λύση στο πραγματικό διακύβευμα της ουσιαστικής ευρωπαϊκής ενοποίησης και της προόδου των λαών της Ευρώπης.

Όσον αφορά στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, είναι για μια ακόμα φορά απορίας άξιο γιατί έχουν πανηγυρικό τόνο, την ώρα που τα συνολικά κονδύλια για την Ελλάδα μειώνονται, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο μιας χώρας, που έχει υποστεί τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση εθνικού προϊόντος στα παγκόσμια χρονικά. Οι δηλώσεις του εντάσσονται στο εμπόριο ελπίδας που έχει στήσει ο ίδιος και οι συνέταιροι του στην τρικομματική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.

Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά ότι λύση για την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η χώρα μας δεν αποτελεί η «επικοινωνιακή αισιοδοξία», αλλά η αλλαγή της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, που αφετηρία της θα έχει την κατάργηση του μνημονίου της καταστροφής.

To Γραφείο Τύπου