Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/02/2013

Δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Νάντιας Βαλαβάνη & Δημήτρη Γελαλή για το συνταξιοδοτικό καθεστώς πρώην υπαλλήλων της Αγροτικής Τράπεζας

Όπως είναι γνωστό, μετά τη χαριστική εκχώρηση της υγιούς Αγροτικής Τράπεζας στην Πειραιώς, οι εργαζόμενοι είδαν ξαφνικά να διαγράφεται όλη η υπηρεσιακή τους καριέρα, εμπειρία, γνώσεις, καθώς και η εργασία, που έχουν προσφέρει μέχρι την ημερομηνία διάλυσης της Αγροτικής: Ξεκίνησαν πάλι από την αρχή - ως άνεργοι, που πρωτοπροσλαμβάνονται στην Πειραιώς.

Αντίθετα, από την πρώτη στιγμή έχουν προβλεφθεί και καταγραφεί όλα τα στοιχεία που εξασφαλίζουν τα δικαιώματα της Τράπεζας Πειραιώς και, προπαντός, έχει εξασφαλιστεί πώς δεν θα «φορτωθεί» καμία  από τις υποχρεώσεις της Αγροτικής προς τους εργαζόμενους της, τους πελάτες της, τους μικρομετόχους της - που τα έχασαν όλα -, καθώς και προς τρίτους. Σαν να μην έφτανε ότι η Αγροτική εκχωρήθηκε χαριστικά από την τρικομματική Κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδας, έναντι ενός προκλητικά εξευτελιστικού «τιμήματος» 95 εκ. ?, ενώ η τρέχουσα αξία της περιουσίας της, η οποία μεταβιβάστηκε στην Πειραιώς,  ξεπερνά  το 1,5  δις ? και η Πειραιώς πήρε μια επιπλέον «προίκα» 6,5 δις ?, χρημάτων του ελληνικού λαού, για την ανακεφαλαιοποίηση της… Επιπρόσθετα, η τωρινή αδυναμία των αγροτών να χρηματοδοτήσουν την καλλιεργητική περίοδο, το κύριο ανάμεσα στα προβλήματα που τους οδήγησαν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, συνδέεται άμεσα με την «εξαφάνιση» της Αγροτικής μέσα στην Πειραιώς.

Έτσι οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ εξαναγκάστηκαν σε υπογραφή ατομικών συμβάσεων νεοπροσλαμβανόμενου χωρίς αναγνώριση κανενός δικαιώματος με βάση το εργασιακό τους παρελθόν.

Εκτός των άλλων, το προσωπικό της  ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ενώ ήταν ενταγμένο στο καθεστώς των ΕΙΔΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ του ΙΚΑ (Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού ΑΤΕ),  εντάχθηκε στην ασφάλιση του ΙΚΑ με βάση τις γενικές διατάξεις και όχι με το ισχύον καθεστώς του Ταμείου Συντάξεων Προσωπικού ΑΤΕ. Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής έχει καταστροφικές συνέπειες για τους εκατοντάδες – περίπου 800 - πρώην ασφαλισμένους στο Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού ΑΤΕ, οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα  μέχρι 27/7/2012 αλλά είτε υπολείπονται του ορίου ηλικίας, είτε ο αριθμός Ημερών Εργασίας ασφάλισής τους οδηγεί σε σημαντικές μειώσεις του ποσού της σύνταξης που δικαιούνται.

Η νέα αυτή πραγματικότητα επηρεάζει δυσμενώς εκατοντάδες οικογένειες, καθώς εργαζόμενοι με 30, 32 και 35 χρόνια εργασίας και ανταπόκρισής τους στα καθήκοντα και στις υποχρεώσεις της υπηρεσίας τους, αντιμετωπίζουν στη δύση του επαγγελματικού τους βίου πλήρη ανατροπή των δεδομένων και των σχεδιασμών τους και καλούνται «να προσαρμοστούν» άμεσα, λαμβάνοντας αποφάσεις που ίσως οδηγήσουν σε συνταξιοδότησή τους με συντάξιμες αποδοχές κατώτερες ακόμα και των εισφορών που κατέβαλαν επί δεκαετίες…

Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στηρίζει το δίκαιο αίτημα των πρώην υπαλλήλων της Αγροτικής και καλεί τον Υπουργό ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ να λάβει άμεσα όλες τις σχετικές  αποφάσεις, ώστε οι, περίπου 800, πρώην ασφαλισμένοι στο Ταμείο Συντάξεων Προσωπικού ΑΤΕ, οι οποίοι  έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα  μέχρι 27/7/2012, να συνταξιοδοτηθούν με τις προϋποθέσεις του ειδικού ταμείου Συντάξεων Προσωπικού ΑΤΕ (ΤΣΠ-ΑΤΕ).

Είναι το ελάχιστο, που οφείλουν προς τους εργαζόμενους, που είδαν σε μια νύχτα να καταρρέουν όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, και μάλιστα αποκλειστικά και μόνο για να εκχωρηθεί χαριστικά μια δημόσια τράπεζα ειδικού σκοπού με πολύ καλύτερους οικονομικούς δείκτες σε μια ιδιωτική τράπεζα με χειρότερους, «διασώζοντας» την. Το «τσάκισμα» της εργασιακής και ασφαλιστικής ζωής των εργαζομένων της Αγροτικής θεωρήθηκε προφανώς απλώς "παράπλευρες απώλειες".

To Γραφείο Τύπου