Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
29/03/2005

Συνάντηση Αλ.Αλαβάνου - Π.Σκανδαλάκη: Αλ.Αλαβάνος "ή το Πατριαρχείο ή ο Πατριάρχης"

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ.Αλαβάνος, ο Π. Τριγάζης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική του κόμματος και ο Β. Πριμηκύρης, μέλος της ΚΠΕ, συναντήθηκαν σήμερα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Π. Σκανδαλάκη, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Αμέσως μετά τη συνάντηση έγιναν δηλώσεις:

κ. Π.ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗΣ: «Ενημέρωσα σήμερα τον πρόεδρο του Συνασπισμού κ. Αλέκο Αλαβάνο για τις εξελίξεις στα Ιεροσόλυμα. Όπως έχω πει, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων είναι φάρος της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, και πρέπει να το διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Πρέπει να υπάρξει σύνεση και σωφροσύνη, και μια ενιαία στάση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση που υπάρχει στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Η κρίση αυτή πρέπει να τελειώσει με τις λιγότερες δυνατές επιπτώσεις για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό και να επανέλθει η ηρεμία στο Παλαίφατο Πατριαρχείο. Και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Από τα στοιχεία που έχετε, ο κ. Ειρηναίος είναι αναμεμιγμένος με την αγοραπωλησία ακινήτων;

κ. Π.ΣΚΑΝΔΑΛΑΚΗΣ: Δεν είμαι δικαστής για να πω αυτό το πράγμα. Υπάρχει ένα πόρισμα, μία έκθεση της Επιτροπής η οποία πήγε να συνδράμει το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, την οποία θα την έχετε σύντομα στα χέρια σας.

ΑΛ.ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Είχαμε μία σοβαρή ενημέρωση από τον Υπουργό. Το θέμα δεν είναι ούτε εκκλησιαστικό, ούτε αστυνομικό. Είναι πολιτικό. Συνδέεται η Ελλάδα. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης έχει υποχρέωση να περιφρουρεί τη γη της Παλαιστίνης που είναι στην ιδιοκτησία του και πρέπει να έχει την πλήρη εμπιστοσύνη από το ποίμνιο το οποίο στη συντριπτική του πλειοψηφία είναι ʼραβες. Αυτό δεν γίνεται σήμερα. Και υπάρχουν ευθύνες.

Επομένως το δίλημμα είναι απλό: Ή το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ή ο Πατριάρχης. Η λύση που όλοι πρέπει να επιλέξουμε είναι σαφής. Όσο πιο γρήγορα αποχωρήσει ο Πατριάρχης Ειρηναίος τόσο καλύτερα θα στηρίξουμε αυτόν τον θεσμό και θα τον φέρουμε σε επαφή με τους ʼραβες κατοίκους της περιοχής.

To Γραφείο Τύπου