Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
11/02/2013

Πρακτική άσκηση σε υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Μολονότι οι υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, των εποπτευομένων από αυτό Νομικών Προσώπων και των ενιαίων αποκεντρωμένων μονάδων διοίκησης έχουν απογυμνωθεί από προσωπικό, το ΥΠΑΑΤ συνεχίζει για 2 έτη τώρα (2012-2013) να μην προκηρύσσει καν θέσεις για την πρακτική άσκηση γεωπόνων και συναφών πτυχιούχων, η  οποία σήμαινε απασχόληση σε πτυχιούχους γεωτεχνικούς ΑΕΙ και ΤΕΙ με σύμβαση ΙΔΟΧ για ένα (1) έτος, για απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας αλλά ταυτόχρονα και στελέχωσης των Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ.

Το 2009 η προκήρυξη που είχε αναρτηθεί αφορούσε σε πλήρωση 650 συνολικά θέσεων για ένα έτος, για τις ειδικότητες Γεωπόνων Α.Ε.Ι., Κτηνιάτρων Α.Ε.Ι., Ιχθυολόγων Α.Ε.Ι., Γεωλόγων Α.Ε.Ι., Δασολόγων Α.Ε.Ι., Τεχνολόγων Γεωπονίας Τ.Ε.Ι., Τεχνολόγων Τροφίμων και Διατροφής Τ.Ε.Ι., Τεχνολόγων Δημόσιας Υγιεινής Τ.Ε.Ι., Τεχνολόγων Ιχθυοκομίας – Αλιείας Τ.Ε.Ι. και Δασοπόνων Τ.Ε.Ι. Οι αιτήσεις είχαν οριστεί από 30.12.2008 έως 19.01.2009.

Αντίστοιχα, η προκήρυξη το 2011 (αιτήσεις από 23.01.2011 έως και 11.02.2011) αφορούσε σε πλήρωση 420 θέσεων, για έναν χρόνο, για τις ίδιες ειδικότητες (πλην των Τεχνολόγων Ιχθυοκομίας – Αλιείας Τ.Ε.Ι.), σε Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, του ΕΛΓΑ, του ΟΠΕΚΕΠΕ και στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Έκτοτε και παρά τις μεγάλες ελλείψεις των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ σε προσωπικό, που δημιουργούν σημαντικές καθυστερήσεις στη ροή εργασιών τους, δεν υπήρξε καμία νέα προκήρυξη.

Επειδή

    η ετήσια πρακτική άσκηση έδινε μία επαγγελματική διέξοδο και επαγγελματική εμπειρία σε νέους αποφοίτους των Γεωτεχνικών Σχολών,

    είναι θέμα πολιτικής βούλησης η εξεύρεση των απαραίτητων κονδυλίων για τη συνέχιση του θεσμού της πρακτικής άσκησης.

Για τους παραπάνω λόγους,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.    Για ποιο λόγο δεν προκηρύχτηκαν το 2012 θέσεις πρακτικής άσκησης και γιατί καθυστερεί και φέτος, το 2013, η προκήρυξη πλήρωσης θέσεων στις Υπηρεσίες του Υπουργείου;

2.    Προτίθεται να επανενεργοποιήσει το θεσμό της πρακτικής άσκησης, προκηρύσσοντας άμεσα θέσεις για πτυχιούχους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Αλεξόπουλος Απόστολος

Αποστόλου Βαγγέλης

Βαρεμένος Γιώργος

Γάκης Δημήτρης

Γελαλής Δημήτρης

Διακάκη Μαρία

Διαμαντόπουλος Ευάγγελος

Ιγγλέζη Κατερίνα

Καφαντάρη Χαρά

Κοδέλας Δημήτρης

Κυριακάκης Βασίλης

Μητρόπουλος Αλέξης

Μιχαλάκης Νίκος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Μπόλαρη Μαρία

Πάντζας Γιώργος

Πετράκος Θανάσης

Σταθάς Γιάννης

Τατσόπουλος Πέτρος

Τριανταφύλλου Μαρία