Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
26/03/1999

Δήλωση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας "ΕνωτικήςΕυρωπαϊκής Αριστεράς-Β.Ευρωπαϊκής ΠράσινηςΑριστεράς"κατά των Νατοϊκών βομβαρδισμών

Οι ευρωβουλευτές του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου Αλέκος Αλαβάνος και Μιχάλης Παπαγιαννάκης συνέταξαν και υποβάλλουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχέδιο ψηφίσματος, που ζητά να σταματήσουν αμέσως οι Νατοϊκοί βομβαρδισμοί και να υπάρξει ειρηνική πολιτική λύση στο Κοσσυφοπέδιο.

Η ομάδα της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς-Β.Ευρωπαϊκής Πράσινης Αριστεράς, στην οποία μετέχουν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΝ υιοθέτησε την παρακάτω δήλωση:

Η Ομάδα της ΕΕΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει τα αεροπορικά πλήγματα του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, τα οποία παραβιάζουν τις βασικές αρχές του Χάρτη του ΟΗΕ και γίνονται χωρίς άδεια του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Παρά την εκτίμησή της ότι το καθεστώς του Βελιγραδίου φέρει βαριά ευθύνη για τη δραματική εξέλιξη της κατάστασης στο Κόσοβο, όπως και για την ριζοσπαστικοποίηση του ρεύματος για την ανεξαρτησία που προέκυψε, η Ομάδα της ΕΕΑ θεωρεί ότι αυτοί οι βομβαρδισμοί δεν κάνουν τίποτε άλλο παρά να πλήττουν τον άμαχο πληθυσμό, Σέρβους και Κοσοβάρους. Το να ισχυρίζεται κανείς ότι στρατιωτικές επιχειρήσεις τέτοιου μεγέθους έχουν ανθρωπιστικό χαρακτήρα, είναι εντελώς ανεύθυνο.

Αυτή η επιχείρηση του ΝΑΤΟ δεν θα κάνει τίποτε άλλο από το να οξύνει κι άλλο τους εθνικισμούς και να ενισχύσει το στρατόπεδο των εξτρεμιστών.

Η Ομάδα της ΕΕΑ κάνει έκκληση να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος αποσταθεροποίησης όλης της περιοχής των Βαλκανίων αλλά και ανατροπής των κεκτημένων της δύσκολης διαπραγμάτευσης του Ραμπουγιέ.

Η συνέχιση των επιθέσεων και η ενδεχόμενη αποστολή χερσαίων δυνάμεων στο Κόσοβο δεν μπορούν παρά να οδηγήσουν σε αδιέξοδο και να εξαφανίσουν κάθε ελπίδα συμφωνημένης πολιτικής λύσης, που θα άνοιγε την προοπτική ειρηνικής συγκατοίκησης και συνεργασίας ανάμεσα στις διάφορες συνιστώσες των γιουγκοσλαβικών πληθυσμών.

Η Ομάδα της ΕΕΑ απαιτεί μια επείγουσα συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την παρουσία του Συμβουλίου Υπουργών και ζητεί από τα κράτη μέλη να αναστείλουν τη συμμετοχή τους σε αυτή την στρατιωτική επιχείρηση στη Γιουγκοσλαβία.�

*Στην ΕΕΑ μετέχουν τα εξής εθνικά κόμματα: Συνασπισμός, ΚΚΕ, Κ.Κ.Πορτογαλίας, Κομμουνιστική Επανίδρυση και Ενωτικοί Κομμουνιστές (Ιταλία), Κ.Κ. Γαλλίας, Ενωμένη Αριστερά και Νέο Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς και Πρωτοβουλία για την Καταλωνία (Ισπανία), Αριστερή Συμμαχία (Φιλανδία), Αριστερό Κόμμα (Σουηδία), ανεξάρτητοι ευρωβουλευτές από τη Μ.Βρετανία, την Ιταλία κ.λπ.

To Γραφείο Τύπου