Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
12/02/2013

Προβλήματα στην εφαρμογή του νέου συστήματος απόδοσης δαπανών των ασφαλισμένων ΑμεΑ στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Προς το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας

Σύμφωνα με το υπʼ αριθμ πρωτ. Οικ.3522/17.01.2013 του ΕΟΠΥΥ:

1. Από 1 Φεβρουαρίου 2013 οι ασφαλισμένοι των φορέων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ ως προς τις παροχές σε είδος (ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΟΠΑΔ-ΤΥΔΚΥ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΟΙΚ. ΝΑΥΤΟΥ, ΟΓΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) θα υποβάλλουν τα αιτήματα που αφορούν την περίοδο από 01-01-2013, στις Περιφερειακές Δ/νσεις του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΟΠΑΔ) του τόπου κατοικίας τους.

2. Τα αιτήματα αυτής της περιόδου, τα οποία έχουν ήδη υποβληθεί στις υπηρεσίες των εντασσόμενων ταμείων θα διαβιβαστούν στις αντίστοιχες Περιφ. Δ/νσεις του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΟΠΑΔ) στη χωρική αρμοδιότητα των οποίων κατοικεί ο ασφαλισμένος.

3. Οι Περ. Δ/νσεις του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΥΠΑΔ) αναλαμβάνουν από 01-02-13 την αναγνώριση, εκκαθάριση και πληρωμή τόσο των απαιτήσεων των ασφαλισμένων των παραπάνω φορέων ως προς τις παροχές σε είδος, όσο και των λειτουργικών δαπανών, μαζί με τις λοιπές αντίστοιχες δαπάνες τους.

4. Για τις απαιτήσεις των ασφαλισμένων οι οποίες έχουν παραληφθεί μέχρι 31-12-2012 θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση μας που θα αφορά την οριστική διευθέτηση του ζητήματος.

Το ανωτέρω σύστημα άρχισε ήδη να λειτουργεί δημιουργώντας νέα προβλήματα στους ασφαλισμένους με αναπηρία και χρόνια πάθηση, οι οποίοι αναγκάζονται κάθε μήνα να προσέρχονται στις αρμόδιες υπηρεσίες για να καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την απόδοση των δαπανών αγοράς που αφορά σε αναλώσιμα υλικά , υγειονομικό υλικό, δαπάνες μετακίνησης αιμοκαθαρομένων κ.λπ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στους ασφαλισμένους μεγάλων πόλεων και κυρίως της Πρωτεύουσας. Αρκεί η επίσκεψη των αρμοδίων στην ΥΠΑΔ Αθηνών επί της οδού Αχαρνών για να δουν   ασφαλισμένους οι οποίοι στέκονται στην ουρά επί 3-4 ώρες για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους. Μεταξύ αυτών των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών ταμείων άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις οι οποίοι αναμένουν ακόμα την απόδοση δαπανών που έχουν καταβάλλει εδώ και μήνες. Οι ασφαλισμένοι αυτοί καλούνται κάθε μήνα να καταβάλλουν τη δαπάνη αγοράς αναλωσίμων υλικών τους ή τη δαπάνη για τις μετακινήσεις τους. Η αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων έως και σήμερα, η οποία συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό και από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. να αποδίδουν τη δαπάνη με συνέπεια στους ασφαλισμένους έχει φέρει σε οικονομική απόγνωση τους ασφαλισμένους με αναπηρία και χρόνια πάθηση. Ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ και του ΟΓΑ  αναμένουν προ της ίδρυσης ΕΟΠΥΥ την απόδοση δαπανών αγοράς αναλωσίμων υλικών και λοιπών υπηρεσιών. Καλούνται δηλαδή τα άτομα με αναπηρία να ζήσουν ανάλογες καταστάσεις με αυτές των ΚΕΠΑ.

Επειδή η εφαρμογή της προαναφερόμενης εγκυκλίου έχει ήδη επιτείνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία.

Επειδή τα ταμεία που έχουν ενταχθεί στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν έχουν μέχρι και σήμερα προβεί στην αναγνώριση, εκκαθάριση και πληρωμή προηγούμενων οφειλών τους στους ασφαλισμένους.

Επειδή για το νέο σύστημα απόδοσης δαπανών δεν υπάρχει  επαρκής στελέχωση των ΥΠΑΔ των πόλεων που εξυπηρετούν την πλειονότητα των ασφαλισμένων με προσωπικό για να μπορεί αυτό να ανταποκριθεί με συνέπεια στον όγκο των αιτήσεων των ασφαλισμένων.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε να  μην καταστεί το νέο σύστημα απόδοσης δαπανών γολγοθάς για τα άτομα με αναπηρία;

Σε ποιο χρονικό ορίζοντα πρόκειται να ολοκληρωθεί η αναγνώριση, εκκαθάριση και πληρωμή προηγούμενων οφειλών τους στους ασφαλισμένους και ιδίως στα ΑμεΑ;

Πρόκειται να προβεί στην επαρκή στελέχωση των ΥΠΑΔ των πόλεων που εξυπηρετούν την πλειονότητα των ασφαλισμένων με προσωπικό για να μπορεί αυτό να ανταποκριθεί με συνέπεια στον όγκο των αιτήσεων των ασφαλισμένων;

Ο ερωτών βουλευτής,

Χρήστος Καραγιαννίδης

Κωσταντίνος Μπάρκας

Μαρία Μπόλαρη

Δέσποινα Χαραλαμπίδου

Ιωάννης Σταθάς

Δημήτριος Στρατούλης