Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
29/03/1999

Συνάντηση ΣΥΝ με τον Γιουγκοσλάβο πρεσβευτή

O Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο Π.Τριγάζης, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων συναντήθηκαν σήμερα με τον Γιουγκοσλάβο πρεσβευτή κ. Ντράγκαν Βουτσίτσεβιτς.

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού μετά το τέλος της συνάντησης δήλωσε:

"Η κυριαρχία του διεθνούς δικαίου δεν μπορεί να εξευτελίζεται από την κυριαρχία του ισχυρότερου. Η ισχύς της πολιτικής δεν μπορεί να καταργείται από την ισχύ των όπλων. Με αυτές τις σκέψεις: Ο ΣΥΝ υποστηρίζει ότι πρέπει αμέσως να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και οι πολεμικές επιδρομές που έχουν πάρει πλέον ωμή όψη και να κινηθούν οι διαδικασίες της πολιτικής διαπραγμάτευσης για τη λύση του προβλήματος. Υπάρχει βάση πολιτικής διαπραγμάτευσης, που μπορεί να γίνει στα πλαίσια των σημείων της Ομάδας Επαφής του Ιανουαρίου και πάνω σε δυό βασικούς άξονες: Σεβασμός των υπαρχόντων συνόρων και της κυριαρχίας των ανεξαρτήτων χωρών, προστασία και σεβασμός των μειονοτήτων εντός της εδαφικής και κρατικής κυριαρχίας της Γιουγκοσλαβίας. Κανένας όσο ισχυρός κι αν είναι, δεν μπορεί να σέρνει τους λαούς στο σφαγείο του πολέμου. Κανένας όσο αδιάφορος κι αν είναι, δεν μπορεί να μετατρέπεται σε λογιστή καταστροφών και θυσιών, στο όνομα ύποπτων και σκοτεινών σεναρίων. Κανένας πόλεμος δεν μπορεί να μετατρέπει τις χώρες σε δοκιμαστήριο οπλικών συστημάτων και προώθησης αποσταθεροποιητικών σχεδίων.

Ο ΣΥΝ ζήτησε σήμερα από τον Πρόεδρο της Βουλής συνεδρίαση στη Βουλή. Προτείνουμε ψήφισμα από την Ελληνική Βουλή εναντίον των βομβαρδισμών και υπέρ της πολιτικής διαπραγμάτευσης. Ζητάμε πρωτοβουλίες του ελληνικού Κοινοβουλίου για την ενεργοποίηση των Κοινοβουλίων άλλων χωρών κι όλων των διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει η ελληνική Βουλή. Μαζί με την αντίδραση του ελληνικού λαού να υπάρξει η αντίδραση των δημοκρατικών θεσμών. Μας ενδιαφέρει η ελληνική κυβέρνηση να απορρίψει τις πιέσεις οι οποίες ασκούνται. να αναστείλει αμέσως τη λειτουργία των Νατοϊκών βάσεων, να διακόψει κάθε διευκόλυνση την οποία παρέχει. Να απορρίψει κάθε αξίωση για διέλευση χερσαίων στρατευμάτων από την Ελλάδα.

Οπως γνωρίζετε ο ΣΥΝ έχει οργανώσει το Φόρουμ των Αριστερών και Οικολογικών δυνάμεων των Βαλκανικών χωρών. Στα πλαίσια των δεσμών που έχουμε με άλλα κόμματα σε όλες τις βαλκανικές χώρες, ζήτησα από τον Πρέσβη της Γιουγκοσλαβίας να πραγματοποιηθεί αμέσως επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΣΥΝ, επικεφαλής της οποίας θα είμαι εγώ στο Βελιγράδι που θα συνεχιστεί στις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, την FYROM, την Αλβανία, τη Βουλγαρία, προκειμένου να ενεργοποιηθεί αμέσως η Βαλκανική Αριστερά, τα κοινωνικά και οικολογικά κινήματα της Βαλκανικής, για την αντιμετώπιση αυτού του σκοτεινού και επικίνδυνου σεναρίου, που θέλει να μετατρέψει όλα τα Βαλκάνια σε περιοχή ρευστότητας, υπό την επιτήρηση των ΗΠΑ.

Είναι αυτονόητο ότι η συμπαράστασή μας προς το λαό της Γιουγκοσλαβίας, που υφίσταται αυτή την επιδρομή, είναι αμέριστη, όπως επίσης είναι δεδομένη η πίστη μας ότι μπορούν να υπάρξουν πολιτικές λύσεις, οι οποίες θα εφαρμοστούν με συνέπεια και με σεβασμό στα υπάρχοντα σύνορα και στα δικαιώματα των μειονοτήτων, έτσι ώστε τα προβλήματα της προστασίας των μειονοτήτων να μην χρησιμοποιούνται, πολλές φορές με μεθοδευμένο τρόπο, για να προωθούν αποσταθεροποιητικά σχέδια".

To Γραφείο Τύπου