Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
13/02/2013

Παρέμβαση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Νάντιας Βαλαβάνη στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με τους πολλαπλασιαστές

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Νάντια Βαλαβάνη, μιλώντας για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών  για τον Απολογισμό και Ισολογισμό του Κράτους Οικονομικού Έτους 2011 αναφέρθηκε στο θέμα των πολλαπλασιαστών, ξεκινώντας από τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα ότι: «Εμείς πρώτοι θέσαμε το θέμα της διόρθωσης του λάθους, με έναν μη δημαγωγικό και δημιουργικό τρόπο. Και ήρθε σήμερα ο κ. Τσίπρας, 24 ώρες μετά, και κομίζει γλαύκα στην Αθήνα».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ απευθυνόμενη στον απόντα Υπουργό Οικονομικών, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Σοβαρά , κ. Στουρνάρα; Αργήσαμε κοντά ένα 24ωρο; Χθες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το θέμα με ερώτηση του στον Πρωθυπουργό προκειμένου ο κ. Σαμαράς, που δε μας τιμά σχεδόν ποτέ στη Βουλή με την παρουσία του, να έρθει και να δώσει εξηγήσεις. Γιατί δεν μπορεί την ώρα που έρχεται μια καινούργια φοροεπιδρομή σε ανθρώπους που έχουν οικονομικά εξαντληθεί και δεν μπορούν πια να ζήσουν, την ώρα που ο Γ. Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών κ. Μέργος διαπιστώνει ότι ο κατώτερος μισθός των 489 ευρώ καθαρά για πλήρη απασχόληση -που σε λίγο θα τον παίρνουν σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι-  δεν είναι αρκετά «κατώτερος», να κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε για τις ολέθριες συνέπειες για τη χώρα και το λαό απʼ το πρόγραμμα της τρόικας, που έχετε κάνει ιδιοκτησία σας.

Και έρχεται ο κ. Στουρνάρας και μας λέει πως αργήσαμε μια μέρα, γιατί το έθεσε το ζήτημα στο Eurogroup προχθές.  Σοβαρά, αργήσαμε;

Την περασμένη Παρασκευή δεν καταθέσαμε 4 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών για τους πολλαπλασιαστές;

Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το θέμα αμέσως μετά τη δημοσίευση της Έκθεσης World Outlook του Οκτωβρίου 2012 του ΔΝΤ, όπου για πρώτη φορά γίνεται η παραδοχή για τους πολλαπλασιαστές. Αυτή είναι η πρώτη χρονολογική αναφορά στην Ελληνική Βουλή στο περιβόητο «λάθος», στην πραγματικότητα έγκλημα με τους πολλαπλασιαστές. Και ο ΣΥΡΙΖΑ το έβαλε με επίσημο τρόπο, στην Εισήγηση που έκανα ως Ειδική Εισηγήτρια για το Προσχέδιο Προϋπολογισμού 2013 στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στις 10-10-2012. Διαβάζω από τα Πρακτικά:

«Ας συμπεραίνει η, μόλις δημοσιοποιημένη, Ετήσια Έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας παραθέτοντας στοιχεία από 28 χώρες, ότι οι προβλέψεις των κυβερνήσεων – εννοείται και του ΔΝΤ – για τον αντίκτυπο της δημοσιονομικής λιτότητας, ήταν από την αρχή της κρίσης συστηματικά υπεραισιόδοξες, καθώς υποτιμούσαν τη ζημιά στην οικονομία και στην ανάπτυξη: Ενώ από την αρχή της μεγάλης ύφεσης ο πολλαπλασιαστής που χρησιμοποιούν κυβερνήσεις και ΔΝΤ για να υπολογίσουν τις επιπτώσεις της λιτότητας επάνω στην ανάπτυξη είναι 0,5%, τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι στην πραγματικότητα οι πολλαπλασιαστές κυμαίνονται μεταξύ 0,9% και 1,7%, δηλαδή η ζημιά που γίνεται κάθε φορά στην πραγματική οικονομία μπορεί να προσεγγίζει ακόμη και το υπερδιπλάσιο από το μέγεθος της κοινωνικής δαπάνης που «τσεκουρώνεται».

Αυτή είναι η πρώτη αναφορά στην υπόθεση των πολλαπλασιαστών στην Ελληνική Βουλή. Και βέβαια εμείς δεν το βάζουμε ακαδημαϊκά. Από την αρχή εντοπίσαμε ότι πρόκειται για μια τραγικά σοβαρή διαπίστωση, που δε συνοδευόταν από κανένα πολιτικό συμπέρασμα στην αντίστροφη κατεύθυνση. Ούτε για την Ελλάδα, ούτε για την Ευρώπη, ούτε για τις υπόλοιπες χώρες τις εγκλωβισμένες στη μέγγενη του ΔΝΤ.

Κι αυτό, η ανάγκη στροφής και εγκατάλειψης αυτής της πολιτικής, η ανάγκη αποδέσμευσης από τα Μνημόνια, ήταν το κεντρικό ζήτημα που βάλαμε ξανά και ξανά, στις πιο σοβαρές παρεμβάσεις που είχαμε μπροστά μας την αμέσως επόμενη περίοδο. Όπως ήταν η Έκθεση της Ειδικής Εισηγήτριας για τον Προϋπολογισμό 2013 στις 4 Νοεμβρίου 2012 ή στην Εισήγηση μου στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2013 στην Ολομέλεια στις 8 Νοεμβρίου 2012.

Και ο κ. Σταϊκούρας ξέρει καλά πόσες φορές και με πόση επιμονή στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ρωτούσαμε - ρωτούσα εγώ προσωπικά –όλο το Νοέμβριο τους Οικονομικούς Υπουργούς, μέχρι να καταφέρουμε να εκμαιεύσουμε ότι όλη η διόρθωση μεταξύ του Προϋπολογισμού 2012 και των προηγούμενων δύο ήταν ο πολλαπλασιαστής να πάει από το 0,5 στο 0,7. Όταν, όπως αποκαλύπτεται στο έγγραφο στο οποίο αναφερόμαστε στην ερώτηση μας της προηγούμενης Παρασκευής, στο Υπουργείο Οικονομικών ήδη το 2011 υπολόγιζαν ότι η πραγματική επίδραση των πολλαπλασιαστών στην ύφεση ήταν από 2,5 ως 3…

Δηλαδή, ένα πραγματικό έγκλημα σε βάρος του λαού και της χώρας, που οδήγησε σε 50 δις «μέτρα», και στην αντίστοιχη καταστροφή του ΑΕΠ και στη σημερινή δυστυχία, συνεχίζεται χωρίς να έχει βγει κανένα ορατό συμπέρασμα. Ούτε απʼ το ίδιο το ΔΝΤ και την Τρόικα, που το μόνο που μας λένε είναι «εφαρμόστε το πρόγραμμα και συμμορφωθείτε», ούτε απʼ την ίδια την κυβέρνηση.

Έτσι γίνεται με τα πρωτόκολλα δοκιμής φαρμάκων  των φαρμακευτικών εταιρειών. Το πρωτόκολλο συνεχίζεται μέχρι το τέλος, ανεξάρτητα απʼ το πόσοι ζουν και πόσοι πεθαίνουν».

Και η βουλευτής κατέληξε ότι εναπόκειται στα «πειραματόζωα», τον ελληνικό λαό, να θέσουν τέρμα στο πείραμα και το πρωτόκολλο.