Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
06/04/1999

Βαλκανική πρωτοβουλία του ΣΥΝ: Συναντήσεις αντιπροσωπείας ΣΥΝ με την γιουγκοσλαβική ηγεσία

06/04/1999, beograd 06/04/1999, beograd 06/04/1999, beograd 06/04/1999, beograd
06/04/1999, beograd 06/04/1999, beograd 06/04/1999, beograd

Διαδοχικές συναντήσεις με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία είχε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και η αντιπροσωπεία του κόμματος από τους Στέργιο Πιτσιόρλα, μέλος της ΠΓ και Πάνο Τριγάζη, υπεύθυνο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων.

Συγκεκριμένα η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον Πρόεδρο της Σερβίας κ. Μιλουτίνοβιτς, τον υπουργό Εξωτερικών κ. Γιοβάνοβιτς, καθώς και με αντιπροσωπείες του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της Γιουγκοσλαβικής Αριστεράς.

Μετά τη συνάντηση με τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Ήρθαμε στο Βελιγράδι για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Γιουγκοσλαβίας. Για να ενώσουμε κι εμείς στη φωνή μας για να σταματήσει αμέσως αυτός ο παράλογος πόλεμος. Να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. Ήρθαμε στο Βελιγράδι, γιατί κάποιος έπρεπε να έρθει για να ακουστεί η φωνή και της άλλης Ευρώπης. Της Ευρώπης των κοινωνιών και των πολιτών.

Εξήγησα στον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς τη θέση του ΣΥΝ:

Να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί.

Να σταματήσουν αμέσως όλες οι εχθροπραξίες και να κινηθούν διαδικασίες πολιτικής λύσης.

Να επιστρέψουν όλοι οι πρόσφυγες.

Η πολιτική λύση πρέπει να περιλαμβάνει τον σεβασμό των συνόρων της Γιουγκοσλαβίας, την αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου και την προστασία όλων των μειονοτικών δικαιωμάτων στα όρια της κρατικής και εδαφικής κυριαρχίας της Γιουγκοσλαβίας, με ευθύνη του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ.

Εκείνο που προέχει είναι να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, γιατί από αυτόν τον παράλογο πόλεμο δοκιμάζεται σκληρά όλη η ανθρωπότητα, καθώς και οι αξίες και οι αρχές, οι εγγυήσεις και οι μηχανισμοί που εξασφαλίζουν την συνύπαρξη των λαών και των κρατών".

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις εκτιμήσεις του μετά τη συνάντηση με τον Σλ.Μιλόσεβιτς, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

"Ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς εξήγησε ότι δύο είναι οι σταθερές του επιδιώξεις: Να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της πατρίδας του και να εξασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις για πολιτική λύση προκειμένου από κοινού με τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα να εγγυηθούν την πολιτική λύση του προβλήματος αυτονομίας του Κοσσυφοπεδίου. Ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς δίνει έμφαση στις διαδικασίες συνεργασίας με τον Ιμπραήμ Ρουγκόβα και στην άμεση διακοπή των βομβαρδισμών".

Πριν φύγει ο Πρόεδρος του ΣΥΝ είχε συνάντηση με Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους κατά την οποία επεσήμανε:

Για την υποδοχή της επίσκεψης της αντιπροσωπείας του ΣΥΝ

"Εκτιμήθηκε η επίσκεψή μας ως κίνηση μεγάλης σημασίας και ισχυρού συμβολισμού. Είμαστε το πρώτο κόμμα που επισκέπτεται το Βελιγράδι μετά την έναρξη των βομβαρδισμών".

Για τις διαπιστώσεις του ΣΥΝ μετά από τις συναντήσεις και την ενημέρωση από τη γιουγκοσλαβική ηγεσία

α) Η Γιουγκοσλαβία είναι αποφασισμένη να αμυνθεί και δεν πρόκειται να καμφθεί από τους βομβαρδισμούς. Αξίζει να σημειωθεί ότι το φρόνημα του γιουγκοσλαβικού λαού είναι ιδιαίτερα υψηλό και η πολιτική ηγεσία αισθάνεται ότι έχει πολύ ισχυρή λαϊκή στήριξη.

β) Η Γιουγκοσλαβία δηλώνει αποφασισμένη να εργαστεί για πολιτική λύση. Εκτιμάμε ότι οι συνομιλίες με τον Ρουγκόβα βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο κι ότι είναι πολύ πιθανή πολιτική συμφωνία Βελιγραδίου -Ρουγκόβα για την επίλυση του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου

γ) Η Γιουγκοσλαβία αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επιστροφή των προσφύγων και πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είναι πιθανόν να υπάρξουν πρωτοβουλίες.

δ) Θέλω να εκφράσω την ανησυχία μας για τις επιπτώσεις της συνέχισης του πολέμου στις γειτονικές χώρες και ιδιαίτερα στη Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Τέλος, η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ παραβρέθηκε στην αντιπολεμική συναυλία που διοργανώνεται καθημερινά στην πλατεία Δημοκρατίας στο Βελιγράδι, στην οποία ο Πρόεδρος του ΣΥΝ απηύθυνε χαιρετισμό αλληλεγγύης.

To Γραφείο Τύπου