Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
07/04/1999

Βαλκανική Πρωτοβουλία του ΣΥΝ: Συμπεράσματα της αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στο Βελιγράδι

Τα συμπεράσματα της αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στο Βελιγράδι

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και οι Στέργιος Πιτσιόρλας, μέλος της ΠΓ και Πάνος Τριγάζης, μέλος της ΚΠΕ του κόμματος και υπεύθυνος του τμήματος Διεθνών Σχέσεων, επέστρεψαν σήμερα από την περιοδεία τους στο Βελιγράδι και τη Σόφια.

Κατά την άφιξή του Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Γυρνάμε από το Βελιγράδι και πριν από κάθε άλλη αναφορά, θέλω να σημειώσω τη δουλειά που κάνουν οι συνάδελφοί σας ανταποκριτές στη Γιουγκοσλαβία, μέσα σε συνθήκες πραγματικά δύσκολες κι επικίνδυνες προσφέρουν αξιοθαύμαστη δουλειά για την ενημέρωση του κόσμου. Είναι τιμή για την ελληνική δημοσιογραφία η παρουσία, αλλά και η προσφορά εκεί των Ελλήνων ανταποκριτών της μαχόμενης δημοσιογραφίας.

Για την υποδοχή της επίσκεψής της αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στο Βελιγράδι

Η απήχηση της επίσκεψής μας ήταν ευρύτατη. Υπήρξε θερμή υποδοχή. Στο πρόσωπό μας η Γιουγκοσλαβία έβλεπε την παρουσία ολόκληρης της Ελλάδας. Και στις θέσεις μας άκουγε τη φωνή της άλλης Ευρώπης, της Ευρώπης των κοινωνιών και των πολιτών. Οι Γιουγκοσλάβοι αισθάνονται ότι σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή την οποία βιώνουν, η συμπαράσταση του ελληνικού λαού είναι μια μεγάλη βοήθεια. Είναι μια χειρονομία ζωής. Οι κινητοποιήσεις του κόσμου είναι μεγάλες. Κάθε μέρα βρίσκονται στους δρόμους. Κι εμείς από την πλευρά μας, από την πλευρά του ΣΥΝ εκτιμάμε ότι πρέπει να δώσουμε συνέχεια σε τέτοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες αξιώνουν το άμεσο σταμάτημα του πολέμου.

Για τα συμπεράσματά της αντιπροσωπείας του ΣΥΝ από την επίσκεψη

Τα συμπεράσματά μας είναι επίσης αισιόδοξα. Είναι θετικά.

Οι Γιουγκοσλάβοι δεν θα καμφθούν από τους βομβαρδισμούς. Κάνουν λάθος όσοι νομίζουν το αντίθετο.

Οι Γιουγκοσλάβοι είναι έτοιμοι να συμβάλουν στην αναζήτηση πολιτικής λύσης.

Οι δύο κινήσεις του Μιλόσεβιτς, η μονομερή εκεχειρία και η απελευθέρωση των τριών Αμερικανών για το Πάσχα αποδεικνύουν ότι υπάρχουν περιθώρια και δρόμοι για να αναζητηθεί πολιτική λύση. Αποδεικνύουν ότι οι δρόμοι της ζωής είναι οι δρόμοι της συνεννόησης, είναι οι δρόμοι της ειρήνης και όχι του πολέμου. Πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η διάθεση για την αναζήτηση πολιτικής λύσης. Να ενισχυθούν αυτές οι θετικές κινήσεις που έγιναν από τον Μιλόσεβιτς και να υποστηριχθούν και άλλες πρωτοβουλίες οι οποίες μπορούν πραγματικά να διαμορφώσουν ένα κλίμα διαφορετικό από το κλίμα του πολέμου που υπάρχει σήμερα.

Η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας έχει την καθολική υποστήριξη του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Κάνουν λάθος και σ αυτό το σημείο όσοι εκτιμούν το αντίθετο. Δεν υπάρχουν περιθώρια εσωτερικών ανατροπών και αμφισβητήσεων.

Για την διπλωματική κινητικότητα που αναπτύσσεται

Είναι θετικό το γεγονός ότι ανάμεσα στην ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας και τον Ρουγκόβα υπάρχει ανοιχτός και προχωρημένος διάλογος, ο οποίος μπορεί αποτελεσματικά να οδηγήσει σε συμφωνία. Πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η διαδικασία διαλόγου. Πρέπει να αξιοποιηθεί ο Ρουγκόβα και να αποτελέσει ο Ρουγκόβα τον κύριο συνομιλητή για λογαριασμό των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου. Αυτό μπορεί να δώσει διέξοδο και να διασφαλίσει προϋποθέσεις για μια βιώσιμη πολιτική λύση.

Είναι ανάγκη στο θέμα των προσφύγων να βρεθεί λύση και υπάρχουν δυνατότητες για αποφασιστική και ουσιαστική λύση. Πρέπει να οργανωθεί η επιστροφή όλων των προσφύγων στον τόπο τους.

Οι βομβαρδισμοί στο Κόσσοβο δεν προσφέρουν τίποτα, ούτε τους Αλβανούς προστατεύουν και ενισχύουν, ούτε μπορούν να οδηγήσουν στην υποχώρηση της Σερβίας.

Το πρόβλημα των προσφύγων πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο κοινής πρωτοβουλίας στα πλαίσια των βαλκανικών χωρών. Πρέπει συντονισμένα να ασχοληθούν οι κυβερνήσεις και οι λαοί των βαλκανικών χωρών για το πρόβλημα των προσφύγων.

Για την ελληνική κυβέρνηση

Τέλος από την επίσκεψή μας διαπιστώνουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μεγάλα περιθώρια να πάρει πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια. Ο πόλεμος αφορά όλα τα Βαλκάνια, αφορά την Ευρώπη. Στα Βαλκάνια ο πόλεμος προωθεί εφιαλτικές εξελίξεις, εάν δεν τερματιστεί. Η Ελλάδα μπορεί να πάρει πρωτοβουλίες συνεννόησης για κοινή στάση σε ένα ελάχιστο πλαίσιο. Να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. Να σταματήσουν όλες οι εχθροπραξίες. Να ληφθούν κοινές πρωτοβουλίες ειρηνικής λύσης. Να οργανωθεί ο τρόπος επιστροφής των προσφύγων στα μέρη της.

Στη Σόφια είχαμε τη δυνατότητα να υπογράψουμε κοινή δήλωση με τον Πρόεδρο του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Γκεόργκι Παρβάνωφ. Επίσης με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, τον κ. Τόμοφ σε κοινές διαπιστώσεις καταλήξαμε.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι έχει ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα και αξία, η κοινή γνώμη, οι πολιτικοί θεσμοί, τα κόμματα να συμβάλλουν αποφασιστικά, έτσι ώστε η φωνή των κοινωνιών και των πολιτών να ακουστεί, ο πόλεμος να σταματήσει αμέσως, να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και μέσα από τους δρόμους της ειρήνης, οι βαλκανικές χώρες να περάσουν στον 21ο αιώνα, χωρίς αυτήν την εφιαλτική δοκιμασία ενός παράλογου και καταστροφικού πολέμου.

Για την πρωτοβουλία της ΑΕΚ

Έχουν μεγάλη σημασία πρωτοβουλίες σαν αυτή που πήρε η ΑΕΚ και οργανώνει τον κοινό αγώνα με την Παρτιζάν σήμερα στο Βελιγράδι. Όλος ο κόσμος μιλάει για αυτήν πρωτοβουλία στο Βελιγράδι και δείχνει ότι τελικά οι πολίτες, η κοινωνία, οι μη κυβερνητικές οργανώσει έχουν τη δυνατότητα να παράγουν γεγονότα δημιουργικά στην πολιτική καθημερινότητα και στην πολιτική ζωή του τόπου.

Επίσης έχει πολύ μεγάλη σημασία η συναυλία που αύριο γίνεται με τον Γιώργο Νταλάρα στην κεντρική πλατεία στο Βελιγράδι. Μια ακόμα απάντηση του πολιτισμού και της τέχνης, του ανθρωπισμού και των αξιών της ειρήνης στη βαρβαρότητα του πολέμου.

Ακολουθεί η κοινή δήλωση Κωνσταντόπουλου-Παρβάνωφ

Ο επικεφαλής του Ανωτάτου Συμβουλίου του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Γκεόργκι Παρβάνωφ και ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος συναντήθηκαν σήμερα 7 Απριλίου 1999 στη Σόφια. Μετά τη συνάντησή τους οι δύο ηγέτες έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση:

"1.Επαναβεβαιώνουμε τη σταθερή μας θέση ότι οι στρατιωτικές εχθροπραξίες κατά της Γιουγκοσλαβίας δεν οδηγούν στην εξεύρεση ειρηνικής και βιώσιμης λύσης της κρίσης στο Κόσσοβο. Εκφράζουμε βαθιά ανησυχία και θλίψη για τη συνεχή έξοδο των προσφύγων από το Κόσσοβο και τον αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων ανάμεσα στους πολίτες από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ. Η εντατικοποίηση των εχθροπραξιών στη Γιουγκοσλαβία οδηγούν σε επιδείνωση του ανθρωπιστικού δράματος και αποσταθεροποίηση ολόκληρης της περιοχής.

2. Κάνουμε έκκληση για άμεση παύση όλων των εχθροπραξιών στη Γιουγκοσλαβία και επιστροφή όλων των προσφύγων, καθώς και για έναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Είναι ανάγκη να στηρίξουμε όλες τις προσπάθειες που έχουν κατεύθυνση μία πολιτική λύση της σύγκρουσης.

3. Επαναβεβαιώνουμε τη θέση μας ότι η πολιτική λύση στην κρίση πρέπει να βασίζεται στην ευρεία αυτονομία του Κοσσόβου με σεβασμό στην κυριαρχία και στην εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας.

4. Θέλουμε να εκφράσουμε τη θέση ότι όλα τα βαλκανικά κράτη πρέπει να απόσχουν από οποιαδήποτε ανάμιξη στις στρατιωτικές εχθροπραξίες στη Γιουγκοσλαβία. Απευθύνουμε έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής να αναλάβουν κοινές πρωτοβουλίες για την πολιτική και βιώσιμη λύση της κρίσης και για το ξεπέρασμα των αρνητικών συνεπειών της στην ανάπτυξη των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σόφια, 7 Απριλίου 1999"

To Γραφείο Τύπου