Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
08/04/1999

Συνάντηση Ν.Κωνσταντόπουλου με τον Πρωθυπουργό Κ.Σημίτη

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε σήμερα με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Με ενημέρωσε ο κ. Πρωθυπουργός. Από την πλευρά μου τον ενημέρωσα για το περιεχόμενο των συνομιλιών μου με την ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας, κατά την επίσκεψη που είχα στο Βελιγράδι.

Εκ μέρους του ΣΥΝ διατύπωσα τρεις συγκεκριμένες θέσεις:

Υπάρχει και το γενικότερο θέμα: ο νέος ρόλος του ΝΑΤΟ και οι αποφάσεις που πρόκειται να προωθηθούν στη Διάσκεψη Κορυφής και στο Συμβούλιο Υπουργών. Η θέση του ΣΥΝ είναι να αρνηθεί η Ελλάδα αυτό το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ, ο οποίος σε τελευταία ανάλυση καταργεί κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και όλες τις αρχές και τις εγγυήσεις λειτουργίας της διεθνούς νομιμότητας".

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο Νίκος Κωνσταντόπουλος τόνισε:

Για την πρωτοβουλία Κυπριανού και άλλες μεσολαβητικές πρωτοβουλίες

Είναι πρωτοβουλίες και κινήσεις που γίνονται από την πλευρά και της Γιουγκοσλαβικής ηγεσίας αλλά και άλλων κυβερνήσεων, που πρέπει να ενισχυθούν.
Αυτές οι πρωτοβουλίες ανοίγουν πόρτες. Δείχνουν ότι υπάρχουν περιθώρια, ότι υπάρχουν δρόμοι ειρήνης και πρέπει σε αυτούς τους δρόμους ειρήνης να αναζητηθεί η προσέγγιση για να σταματήσει ο πόλεμος.
Κάθε μέρα βομβαρδισμών εξολοθρεύει ολοένα και πιο σημαντικά πράγματα για όλο τον κόσμο, ανθρώπινες ζωές, αμάχους, δημιουργεί κύματα προσφύγων, καταστρέφει και την έννοια της πολιτικής. Και παραδίδει στην αιχμαλωσία των μηχανισμών καταστροφής τα πάντα.

Για την ελληνική στάση

Η Ελλάδα οφείλει να μην εμπλακεί με οποιονδήποτε τρόπο σε παραπέρα κλιμάκωση όλων αυτών των διαδικασιών. Να ενισχύσει και με δικές της πρωτοβουλίες όλες τις διαδικασίες για την αναζήτηση πολιτικής λύσης. Είναι γνωστό και δεν πρέπει κανείς να το κρύβει ότι η Ελλάδα είναι σε δυσχερή θέση και πιέζεται. Το πρόβλημα είναι να μην είμαστε διαρκώς υπό πίεση, αλλά να εξασφαλίσουμε πολιτικά αντίβαρα και στηρίγματα ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες πολιτικής λύσης του θέματος.

To Γραφείο Τύπου