Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
13/04/1999

Δήλωση του Ν.Κωνσταντόπουλου για την κρίση στη Γιουγκοσλαβία

Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να συνεχισθούν και να ενταθούν οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία. Αποφάσισαν ομόφωνα να συνεχισθούν οι επιδρομές καταστροφής. Σκηνές της απίστευτης αυτής βαρβαρότητας παρακολούθησε συγκλονισμένος όλος ο κόσμος από τον βομβαρδισμό της επιβατικής αμαξοστοιχίας και τη δολοφονία αμάχων πληθυσμών.

Είναι προκλητική και βάναυση η πολιτική θέση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ότι οι βομβαρδισμοί είναι αναγκαίοι.

Η ωμή βία, ο πολιτικός κυνισμός και η πολιτική υποκρισία συνυπάρχουν, όταν επι δεκαεπτά ημέρες οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ σπέρνουν τον όλεθρο και με χοντροκομμένες ανακοινώσεις επιχειρούν να συγκαλύψουν την ευθύνη τους.

Ολες οι κυβερνήσεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και η ελληνική κυβέρνηση είναι ιστορικά συνένοχες.

Ο ΣΥΝ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσει την υποκριτική διγλωσσία και να διαχωρίσει αμέσως την θέση της από τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς.

Ο κ. Σημίτης οφείλει κάποτε, επιτέλους, να πεί το "όχι στους βομβαρδισμούς" αντί να λέει ότι "δεν γίνεται αλλοιώς".

Η ελληνική κυβέρνηση αντί να επιδίδεται στην παραγωγή διαφημιστικών σπότς με θέμα τον πόλεμο, καλά θα κάνει να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον τερματισμό των βομβαρδισμών, την ματαίωση των σχεδίων χερσαίας επέμβασης και την αναζήτηση πολιτικής λύσης.

Ο ΣΥΝ καλεί τον κ. πρωθυπουργό, αντί να περιμένει τον διατεταγμένο ρόλο μετά την καταστροφή, να πάψει να παίζει τον ρόλο του αναγκαστικού συμμέτοχου στις αποφάσεις για τον πόλεμο.

Ο ΣΥΝ από την δική του πλευρά θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες του :

To Γραφείο Τύπου