Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
14/04/1999

Ο ΣΥΝ για την κρίση στη Γιουγκοσλαβία

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Ν.Κωνσταντόπουλος, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία συμμετείχαν ο Ν.Μπίστης, μέλοςτης Π.Γ. και υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και ο Δ.Παπαδημούλης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνοςΤύπου του κόμματος, σχετικά με την κρίση στην Γιουγκοσλαβία τόνισαν:

Η βία του πολέμου συνεχίζει το καταστροφικό της έργο.

Στα Βαλκάνια τίποτε δεν είναι και δεν θα είναι όπως πριν.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογράψει όλα τα βήματα του ολέθρου. Αποτελεί ηθική και πολιτική πρόκληση να παριστάνει δήθεν την αμέτοχη.

Ο κ. Σημίτης οφείλει να επιλέξει με ποιόν είναι με τον πόλεμο και τον πολιτικό κυνισμό του ΝΑΤΟ ή με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της ειρήνης.

Η ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Σημίτης οφείλουν να εγκαταλείψουν την τακτική της προσαρμογής και της ακινησίας, που αξιώνουν οι ΗΠΑ.

Ο κ Σημίτης αντί να περιμένει να του αναθέσουν ρόλο μετά τον καταστροφικό πόλεμο, να πάψει από σήμερα να έχει ρόλο συμμέτοχου στον πόλεμο για τον οποίο υπάρχει καθολική αντίδραση του ελληνικού λαού.

Τώρα είναι η ώρα να προβάλλει η Ελλάδα ξεχωριστό ρόλο υπέρ της ειρήνης και διακριτή φωνή και δράση για την πολιτική λύση.


H σημερινή Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες αποτελεί μια ύστατη ευκαιρία για να ανακτήσει στοιχειώδη αξιοπιστία και κύρος η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ενα ολόκληρο μήνα οι Νατοϊκοί βομβαρδισμοί δεν πλήττουν μονάχα την Γιουγκοσλαβία. Κατεδαφίζουν ταυτόχρονα τις ελπίδες και τα οράματα των Ευρωπαϊκών λαών για μια Ευρώπη ενωμένη, ισχυρή πολιτική δύναμη στις παγκόσμιες εξελίξεις, παράγοντα ειρήνης και ελευθερίας στον κόσμο.

Σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποδείξουν ότι η κατεδάφιση δεν έχει ολοκληρωθεί και ότι υπάρχουν περιθώρια αντιστροφής της πορείας.

Οι βομβαρδισμοί πρέπει να σταματήσουν αμέσως και αμέσως πρέπει να σταματήσουν όλες οι εχθροπραξίες για να ανοίξει ο δρόμος των διαπραγματεύσεων και της πολιτικής λύσης.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Σύνοδος Κορυφής πρέπει σήμερα να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα.

Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή η Ευρώπη επιμείνει στη γραμμή υποστήριξης των Αμερικανικών επιλογών, τότε οι ευθύνες των σημερινών Ευρωπαϊκών κυβερνήσεων είναι τεράστιες. Σχέδια στην λογική του ΝΑΤΟ με διάφορες παραλλαγές δεν αποτελούν φερέγγυα διαδικασία.

Ο ΣΥΝ καλεί την ελληνική κυβέρνηση να εγκαταλείψει την διγλωσσία της και να αποδείξει σήμερα, στην πράξη, εάν έχει την θέληση και την δύναμη να κάνει κάτι ουσιαστικό για τον τερματισμό των βομβαρδισμών και του πολέμου.

Κάθε νέα μέρα βομβαρδισμών σπέρνει το θάνατο σε αμάχους και παιδιά , αυξάνει τα καραβάνια των προσφύγων, φουντώνει το μίσος και υπονομεύει την συμβίωση Σέρβων και Αλβανών στο Κόσοβο, φέρνει πιο κοντά το εφιαλτικό σενάριο των χερσαίων επιχειρήσεων που όλοι διαψεύδουν αλλά και προετοιμάζουν ταυτόχρονα.

Οι βομβαρδισμοί είναι έγκλημα και πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Να δοθεί πολιτική λύση με αυτονομία στο Κόσοβο, χωρίς αλλαγές συνόρων. Με την ενεργητική συμμετοχή της Ρωσίας και με την επιτήρηση του ΟΗΕ και όχι του ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να παίξει ρόλο μεσολαβητή και ειρηνοποιού και όχι τον ρόλο του νεροκουβαλητή της κας Ολμπράϊτ.

Το ελληνικό συμφέρον αλλά και ο ανθρωπισμός επιβάλλουν ειρήνη.


Αύριο αντιπροσωπεία του ΣΥΝ θα επισκεφθεί τα Σκόπια και θα έχει συναντήσεις με την κυβέρνηση και τα κόμματα της FYROM.

Σκοπός μας είναι να δούμε από κοντά τα προβλήματα που αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζει η γειτονική μας χώρα και να διερευνήσουμε τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο πόλεμος της Γιουγκοσλαβίας στην ίδια την υπόσταση της FYROM.

Με την επίσκεψή μας θέλουμε έμπρακτα να εκφράσουμε την ανησυχία μας για αυτές τις επιπτώσεις και ταυτόχρονα να εκφράσουμε την σταθερή μας θέση ότι η ανεξαρτησία, η ακεραιότητα και η κυριαρχία της FYROM είναι ζωτικής σημασίας για ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων.

Η FYROM δεν πρέπει να αποτελεί ούτε ορμητήριο για Νατοϊκή επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, ούτε πολύ περισσότερο πρέπει να αποσταθεροποιηθεί από την δράση εθνικιστικών δυνάμεων και από μεγαλοϊδεατικούς πειρασμούς οποιασδήποτε γειτονικής χώρας.

Είχαμε επισκεφθεί τα Σκόπια από την εποχή που η ελληνική κυβέρνηση είχε επιβάλλει το ατυχές εμπάργκο. Ακριβώς για να δείξουμε και τότε την σημασία που αποδίδαμε.

Πραγματοποιούμε και τώρα σε απείρως δυσκολότερες συνθήκες αυτή την επίσκεψη, γιατί θέλουμε να επισημάνουμε ότι στα Βαλκάνια συντελούνται γεγονότα τα οποία εγκυμονούν κινδύνους, όχι μονάχα για μεμονωμένες χώρες, αλλά για ολόκληρη τη βαλκανική περιοχή, κινδύνους για ολόκληρη τη σταθερότητα στη Ν.Α.Ευρώπη, κινδύνους για την ίδια την Ευρώπη και την σχέση της με την Ρωσία.

Για τα σενάρια αξιοποίησης του πολέμου με πρόωρες εκλογές

Θα αποτελεί πολιτικό παραλογισμό, πρόσθετη πολιτική και ηθική πρόκληση, ακόμα και ο πόλεμος να ενταχθεί σε σενάρια εσωκομματικής, εσωτερικής αξιοποίησης. Εκείνο που χρειάζεται τούτη την ώρα ο ελληνικός λαός από την κυβέρνησή του είναι να πάρει πρωτοβουλίες για τη λύση του προβλήματος και όχι να βρίσκεται σε ακινησία, να συνυπογράφει όλες τις πράξεις του πολέμου και την ίδια ώρα να ασχολείται με μικροϋπολογισμούς στο κομματικό λογιστήριο.

Για την στάση της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης

Μιλάω για την Ευρώπη που οραματίζονται οι λαοί και οι κοινωνίες. Και αυτή την Ευρώπη την υπονομεύει η πολιτική συμπεριφορά της σημερινής Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης η οποία συμμετέχει ενεργά, νομιμοποιεί και καλύπτει τις αποφάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Αυτή η συμπεριφορά της Ε.Ε. δεν ανταποκρίνεται σ'εκείνο που θέλουν οι λαοί και οι πολίτες όλων των χωρών, μια Ευρώπη πιο πολιτική, πιο κοινωνική, μια Ευρώπη ισχυρή δύναμη στις εξελίξεις, με κοινή εξωτερική πολιτική, που θα κατοχυρώνει την ειρήνη και δεν θα συμπράττει ως παρακολούθημα στις αποφάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

To Γραφείο Τύπου