Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς
18/02/2013

ΚΟΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ -Προϋπολογισμός της ΕΕ: Ένα ακόμα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση

Η έγκριση πριν δύο εβδομάδες του προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αποτελεί ξεκάθαρη υποχώρηση και κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που απαιτείται ώστε οι ευρωπαϊκές κοινωνίες να σωθούν από την κρίση.

Με ανώτατο όριο τα 960 δις ευρώ, λιγότερο δηλαδή από το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ,  και με 33 δις λιγότερα από την προηγούμενη περίοδο, είναι η πρώτη φορά που γίνεται περικοπή στον Ευρωπαϊκό Στρατηγικό Προϋπολογισμό.

Γίνονται περικοπές 24% στην αναπτυξιακή πολιτική, 4% στην πολιτική συνοχής, 4% στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και 20% στην πολιτική συνεργασίας. Τα κονδύλια για το ζήτημα της νεανικής ανεργίας περιορίζονται στα 6 δις ευρώ για χώρες όπου η ανεργία των νέων ξεπερνά το 25%.

Οι χειρότεροι στόχοι του Ηνωμένου Βασιλείου του Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς και της Γερμανίας της Άνγκελα Μέρκελ, δύο συντηρητικών, εμπνεόμενων από το νεοφιλελεύθερο φονταμενταλισμό, έκαναν τον εγωισμό να επικρατήσει.

Αυτό που χρειάζονται επειγόντως οι ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι ένα ριζικά διαφορετικό οικονομικό μοντέλο, που θα βασίζεται στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ικανοποίηση των τεράστιων κοινωνικών αναγκών. Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να απορρίψουν αυτόν τον προϋπολογισμό λιτότητας.

Βρυξέλλες, 18/02/2013

Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς