Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/02/2013

Συνέντευξη του εκπρόσωπου τύπου του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ, Π. Σκουρλέτη, στο Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105,5» (Μπούλικα Μιχαλοπούλου)

-    Καλημέρα κ. Σκουρλέτη. Θα δούμε με τη δικιά σας ματιά λοιπόν την επικαιρότητα, σήμερα έχουμε την 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα, θα λέγαμε, η σημερινή απεργία και η συμμετοχή των εργαζομένων και βέβαια υπό το πρίσμα όλης αυτής της επικοινωνιακής τακτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση να δημιουργήσει ένα τεχνητό κλίμα αισιοδοξίας με αφορμή και την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ. Η άποψή σας ποια είναι;

Νομίζω πράγματι η σημερινή απεργία θα αποτελέσει ένα σημαντικό δείκτη που η επιτυχία της θα προσδιορίσει, αν θέλετε, και τις αντοχές της σημερινής κυβέρνησης. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να έχουμε μια πετυχημένη, μαχητική και αποφασιστική συμμετοχή του κόσμου στις σημερινές κινητοποιήσεις.

Προφανώς δεν εξαρτώνται όλα από μια κινητοποίηση αλλά, όπως σας είπα, θα είναι ένας σημαντικός δείκτης. Θα δείξει αφενός τη διάθεση του κόσμου απέναντι σε μια πολιτική που καθημερινά δείχνει όλο και περισσότερο το πραγματικό της πρόσωπο. Τις άγριες διαθέσεις της, την ένταση των μέτρων, τα οποία τελικά είναι ατέλειωτα και καθώς κλείνει ένας κατάλογος, ένας άλλος ταυτόχρονα ανοίγει.

Θα δούμε λοιπόν. Περιμένουμε να υπάρχει μια μαζική συμμετοχή.

-    Να δούμε και βέβαια να δούμε αν περνάει και σε ποιο βαθμό θα περνάει αυτή η επικοινωνιακή πρακτική της κυβέρνησης. Προχθές είχαμε τη σύσκεψη των τριών, ακούσαμε μέτρα για την ανεργία, χθες είχαμε την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου και ακούμε για φρεγάτες κ. Σκουρλέτη.

Θα ήθελα να ξεκινήσω με τα πράγματα όπως τα θέσατε εσείς, με τη δικιά σας σειρά. Η προχθεσινή συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών δεν έκανε τίποτε άλλο από το να σταχυολογήσει όλα τα μεγάλα προβλήματα των τελευταίων μηνών και να υπάρξει μια αναφορά, χωρίς όμως να προκύψει κανένα καινούργιο ουσιαστικό στοιχείο και περιεχόμενο γύρω από αυτά. Δηλαδή το θέμα της διαθεσιμότητας, των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, τεράστιας εκρηκτικής ανεργίας η οποία δεν κρύβεται με τίποτα, θα έλεγα και του ΕΣΠΑ και τα ζητήματα των τραπεζών. Σε όλα αυτά τα κορυφαία ζητήματα δεν υπήρξε τίποτα καινούργιο που να προέκυψε από την σύσκεψη των αρχηγών.

Και νομίζω ότι δεν θα μπορούσε να προκύψει από τη στιγμή που, την ίδια στιγμή που αναφέρονται σε αυτά τα ζητήματα δεν αμφισβητούν ούτε κατʼ ελάχιστον την εφαρμοζόμενη πολιτική. Δηλαδή, την πολιτική που μας έχει φτάσει ως εδώ. Την πολιτική η οποία εκτίναξε την ανεργία στο 60% στους νέους ανθρώπους. Την πολιτική η οποία έχει οδηγήσει στην πλήρη αποτελμάτωση την ελληνική κοινωνία.

Άρα, αντιλαμβάνεστε ότι όλο αυτό το δήθεν ενδιαφέρον εκ μέρους των τριών συναρχηγών είναι άκρως υποκριτικό και κάτω, βέβαια, από την πίεση της ίδιας της πραγματικότητας.

Έχει βέβαια πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να αξιολογήσουμε, όπως είπατε κι εσείς, τη χθεσινή συνάντηση με το Γάλλο πρόεδρο. Θεωρώ ότι η χθεσινή συνάντηση αποτέλεσε άλλη μια χαμένη ευκαιρία. Χαμένη ευκαιρία για να διατυπώσει η ελληνική πλευρά τα ζητήματα όπως πραγματικά είναι σε μια επίσημη συζήτηση. Για άλλη μια φορά λοιπόν δεν ακούσαμε να υπάρχει η οποιαδήποτε αναφορά στα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής που και η Γαλλία από την πλευρά της στηρίζει, εννοώ της μνημονιακής πολιτικής, δεν υπήρξε ούτε μια αναφορά σε αυτό που είναι το θέμα των ημερών του «λάθους» της ΔΝΤ….

-    Ούτε μια κουβέντα δεν ακούσαμε…

Ακριβώς. Αντίθετα, και εκ μέρους της γαλλικής πλευράς και βέβαια εκ μέρους του κ. Σαμαρά υπήρξαν όρκοι πίστης σε αυτή την πολιτική. Θα περίμενε κανείς από έναν Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος έχει συνειδητοποιήσει τη δεινή κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας, να θυμίσει στον κ. Ολάντ αυτά τα οποία έλεγε και αυτός πριν αναλάβει τη θέση του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Θυμόσαστε ότι η τότε ρητορική του ήταν μια ρητορική η οποία έθετε αρκετά ερωτηματικά σε σχέση με την κυρίαρχη οικονομική στρατηγική σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όλα αυτά έχουν ξεχαστεί και από τον ίδιο, ήταν εκτός της χθεσινής ατζέντας.

Αντίθετα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αυτά τα οποία ακούσαμε από του Γάλλους, που ουσιαστικά δήλωσαν «παρών» στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων, μια πολιτική που κατά τη γνώμη μας δεν έχει σχέση με την ανάπτυξη, υπονομεύει την ανάπτυξη πατώντας πάνω σε μια διαδικασία ξεπουλήματος της ελληνικής δημόσιας περιουσίας…

-    Αυτό που βγήκε κυρίως είναι το ενδιαφέρον των Γάλλων για το νερό, την ενέργεια, τα κοιτάσματα..

Αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι αυτό που ειπώθηκε πριν από λίγο στο ρεπορτάζ σας. Είναι οι αναφορές σε σχέση με τις γαλλικές φρεγάτες και εδώ νομίζω ότι οφείλει η κυβέρνηση να μιλήσει περισσότερο και να παρουσιάσει στοιχεία. Δεν μπορεί σε μια χώρα η οποία βρίσκεται στην κατάσταση της Ελλάδας, σε μια δεινή δηλαδή οικονομική κατάσταση, να μιλάνε για νέα εξοπλιστικά προγράμματα, εν προκειμένω, για τις γαλλικές φρεγάτες. Πληροφορίες λένε ότι  πρόκειται για πλοία τα οποία δεν αντιστοιχούν ούτε καν στις δικές μας ανάγκες, είναι πλοία εντελώς ανοιχτής θάλασσας και βέβαια υπάρχουν πάρα πολλά σκοτεινά σημεία γύρω απ΄ αυτή την συμφωνία η οποία ενδεχομένως να επισφραγίστηκε στη χθεσινή συνάντηση. Ακούστηκε ότι ο κ. Ολάντ δεν ήρθε για να πουλήσει όπλα. Νομίζω ότι αυτό πρέπει να μας κάνει ακόμα πιο ανήσυχους.

-    Να μας υποψιάζει.. Και βέβαια εκεί θα παιχτεί και το παιχνίδι, απ΄ ότι φαίνεται το επόμενο διάστημα, στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο θέμα…

Και την ΑΟΖ..Γιατί αντιλαμβάνεστε όταν έρχονται οι δανειστές με τους οποίους έχεις υπογράψει συμφωνίες που τους αναγνωρίζουν τη δυνατότητα να βάλουν ουσιαστικά χέρι στην ίδια τη δημόσια περιουσία, το να μιλούν για συνεκμετάλλευση στο πλαίσιο αυτής της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου που τρέχει αυτή τη στιγμή πρέπει όχι απλώς να μας κάνει καχύποπτους, να μας κάνει εχθρικούς απέναντι σε μια τέτοια προοπτική.

Από κει και πέρα είναι χαρακτηριστικό ότι όλες οι επίσημες δηλώσεις των Γάλλων αξιωματούχων χθες, πέραν δηλαδή του κ. Ολάντ, γύρω από τα ζητήματα συνολικά της Ευρώπης, ήταν προσεκτικές και σε απόσταση όμως από την συζήτηση που ούτως ή άλλως υπάρχει στο τραπέζι γύρω από πλευρές της κυρίαρχης στρατηγικής απέναντι στην κρίση. Ήταν δηλαδή μια τοποθέτηση στήριξης προς την ακραία στρατηγική λιτότητας που εφαρμόζεται όχι μόνο στη χώρα μας αλλά σε όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

-    Και απ΄ ότι φαίνεται ο Φρανσουά Ολάντ έχει ξεχάσει προ πολλού τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, είναι πιο κοντά με την Άγκελα Μέρκελ και όπως είπατε τίποτε καλό δεν προοιωνίζεται απ΄ αυτή τη σύμπλευση. Βλέπουμε τι γίνεται άλλωστε και στις γειτονικές χώρες Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία.. θαʼ χουμε κι εκεί εξελίξεις.. Τώρα τα προτάγματα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ για το επόμενο διάστημα…

Νομίζω τα προτάγματα τα δικά μας είναι αυτά τα οποία προκύπτουν μέσα από τις μεγάλες, τις πραγματικές ανάγκες της συγκυρίας και της ελληνικής κοινωνίας. Η προσπάθεια οι εργαζόμενοι, η νεολαία, όλοι όσοι αγωνίζονται και έχουν συνειδητοποιήσει το αδιέξοδο αυτής της πολιτικής να είναι παρόντες στο κοινωνικό πεδίο, στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων, ενώ, ταυτόχρονα, συνεχώς εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ  να διατυπώνουμε συγκεκριμένες προτάσεις που να κερδίζουν  την εμπιστοσύνη αυτού του κόσμου. Να κερδίζουν την εμπιστοσύνη, να τον κρατάνε στο πεδίο των κοινωνικών αγώνων, να σπάσουν το φόβο και να ανανεώνουν συνεχώς την ελπίδα ότι πολύ σύντομα θα βρεθούμε στην ώρα της ανατροπής, της δημοκρατικής ανατροπής της σημερινής κυβέρνησης.

To Γραφείο Τύπου