Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
20/02/2013

Ομιλία της Ζωής Κωνσταντοπούλου, βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Έγκριση της επικαιροποίησης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» (18/2/2013)

Κύριοι Βουλευτές,

 

 –Κυβέρνηση δεν βλέπω– η σημερινή συζήτηση δεν αποτελεί παρά άλλη μία πράξη στο πολύπρακτο έργο της μνημονιακής πολιτικής, που ξεκίνησε ως χολιγουντιανή παραγωγή, συνεχίστηκε ως φάρσα και κατέληξε να αποδειχθεί, αυτό που όλοι αντιλαμβανόμαστε και που οι συμπολίτες μας νιώθουν στο πετσί τους: μια τραγωδία.

Είναι εντυπωσιακό, ότι ενώ αποδεικνύεται παντάπασι και με κάθε τρόπο ότι η πολιτική αυτή είναι λάθος, ενώ συνομολογείται από κάθε ενεχόμενο και εμπλεκόμενο το λάθος, η Κυβέρνησή σας, κύριε Σταϊκούρα, δεν επιχειρεί να κάνει αυτό που κάνει ένας απλός άνθρωπος, όταν συνειδητοποιεί το λάθος:

Να το διορθώσει, να αναλάβει την ευθύνη και να αποκαταστήσει τα πράγματα: να αποκαταστήσει την αδικία.

Όχι. Εσείς το λάθος το επικαιροποιείτε. Αυτό κάνετε σήμερα. Και σήμερα είναι μεγαλύτερη από ποτέ η ευθύνη σας, διότι επιχειρώντας να επικαιροποιήσετε το λάθος, δηλαδή να επικυρώσετε το λάθος, ενώ έχει αποδειχθεί και συνομολογηθεί ότι είναι λάθος, ουσιαστικά στερείτε από τη χώρα μας επιχειρήματα σε διεθνές επίπεδο για την ανατροπή και για τη διόρθωση αυτού του ολέθριου λάθους.

 

Έχετε πέντε νέα στοιχεία από όταν ψηφίστηκε το «νέο» Μεσοπρόθεσμο, στις αρχές Νοέμβρη 2012: πέντε νέες παραμέτρους, που σας επιτρέπουν και σας επιβάλλουν να διορθώσετε το λάθος της μνημονιακής πολιτικής, να αναγνωρίσετε και να αναλάβετε την ευθύνη σας, να τοποθετήσετε τα πράγματα σε άλλη προοπτική και, βέβαια, να διεκδικήσετε σθεναρά, να διαπραγματευθείτε αταλάντευτα και να πετύχετε αυτό που οφείλετε για το λαό μας και δεν το κάνετε.

Πρώτο νέο στοιχείο: Διώκεται πλέον σε βαθμό κακουργήματος ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου εν σχέσει με τη διαμόρφωση και τη διόγκωση του ελλείμματος το 2009. Δίωξη που δεν είχατε υπόψιν όταν ψηφίστηκε το ʽΜεσοπρόθεσμοʼʼ τον περασμένο Νοέμβριο.

Δεύτερο στοιχείο: Έχει διαβιβασθεί στη Βουλή, από τις 27 Νοεμβρίου 2012 η δικογραφία για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών για την υπαγωγή της χώρας μας στο μνημόνιο. Δεν το αξιοποιείτε.

Τρίτο στοιχείο: Ελέγχεται ποινικά ο «αρχιτέκτων» του μνημονίου, ο καταχειροκροτηθείς κ. Παπακωνσταντίνου, και αποδεικνύεται μέσα από τη διαδικασία έρευνας η αξιόποινη συμπεριφορά πάρα πολλών επιτελών και υπευθύνων της περιόδου του Μνημονίου. Δεν υπήρχε στη διάθεση της Βουλής αυτό το στοιχείο τότε και επιλέγετε και αυτό να μην το αξιοποιήσετε τώρα.

Τέταρτο στοιχείο: Το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συνομολογεί το λάθος. Λέει: «Είναι λάθος αυτή η συνταγή. Είναι λάθος ο πολλαπλασιαστής. Κάναμε λάθος». Επιλέγετε ούτε αυτό να το αξιοποιήσετε, αλλά πορεύεστε σταθερά και αμετανόητα στο λάθος και αποδεικνύετε ότι ουδέποτε είχατε την παραμικρή πρόθεση επαναδιαπραγμάτευσης, διαπραγμάτευσης ή διεκδίκησης.

Πέμπτο στοιχείο: Οι ίδιοι εκείνοι στους οποίους παραχωρήσατε, εκχωρήσατε και αναθέσατε -για να αναφερθώ και στην εργολαβική ορολογία- την επικοινωνιακή διαχείριση του λάθους, οι ίδιοι εκείνοι σας εκθέτουν. Αναφέρομαι στην πρόσφατη συνέντευξη του κ. Πρετεντέρη, ενός από εκείνους οι οποίοι ανέλαβαν να ευαγγελίζονται τον σωτήριο χαρακτήρα του Μνημονίου και που σήμερα σε συνέντευξή του και σε βιβλίο του λέει: «Υποδυόμασταν το θέατρο ότι το χρέος είναι βιώσιμο». Είναι στη συνέντευξή του στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα «iEFIMERIDA», για την οποία έγινε και αναφορά στην Εφημερίδα «Παρόν» και την οποία καταθέτω στα Πρακτικά.

 «Ποια είναι τα βασικά στοιχεία αυτής της αυτοκριτικής σας, κύριε Πρετεντέρη;» τον ρωτούν και απαντά: «Φωνάξαμε λύκος περισσότερες φορές από όσες έπρεπε, τα μέσα ενημέρωσης».

Για ακούστε τώρα πώς λειτουργεί η «αχειραγώγητη ενημέρωση» επί μνημονιακής περιόδου:

«Το δεύτερο είναι -λέει ο κ. Γιάννης Πρετεντέρης- ότι δεν τα είπαμε όλα μέσα από μία ηλίθια αίσθηση εθνικού δημοσίου συμφέροντος».

«Πείτε μου ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, παρακαλώ» του λένε και απαντά:

«Η αναδιάρθρωση του χρέους. Όλοι ξέραμε από την πρώτη στιγμή ότι δεν είναι βιώσιμο, αλλά μας έλεγαν μην το πείτε τώρα, δεν είναι σωστό. Το αποτέλεσμα είναι ότι μέχρι το 2010 έλεγαν όλοι ότι το χρέος είναι βιώσιμο και εμείς δεν τους απαντούσαμε: «Όχι, δεν είναι». Δεν τους λέγαμε ότι αυτά είναι βλακείες».

 

Αυτή είναι η ενημέρωση που και σήμερα με τυμπανοκρουσίες υποστηρίζει την πολιτική σας.

 

 Πώς το βαφτίζει ο κ. Πρετεντέρης; «Αυτοσυγκράτηση». «Αυτό ήταν μία αυτοσυγκράτηση!»

«Τι σας οδήγησε σε αυτήν την αυτοσυγκράτηση;»

Ακούστε την απάντηση:

«Εμένα λειτούργησε μία πίεση από συνανθρώπους» -προφανώς όχι τους συνανθρώπους μας που έχουν αυτοκτονήσει από το 2010 μέχρι σήμερα-

«προκειμένου να το πάμε μαλακά το θέμα και κυρίως μία αίσθηση ότι είναι μία κρίσιμη στιγμή. Έπρεπε να σκεφθώ το δημόσιο συμφέρον και όχι να βγω και να φωνάζω. Μπορεί να ήταν λάθος μου. Από το μνημόνιο ως τον Απρίλιο του 2010, όταν ετέθη για πρώτη φορά ανοιχτά το θέμα της διαπραγμάτευσης από τον Σημίτη και μας νομιμοποίησε να βγούμε και να πούμε, ναι έχει δίκιο ο άνθρωπος» -περίμενε να τον νομιμοποιήσουν ο κ. Πρετεντέρης- «δεν είχαμε πει κουβέντα. Για ένα δεκάμηνο υποδυόμασταν το θέατρο ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Τρίχες. Δεν ήταν».

Καμαρώστε τους αυτούς, οι οποίοι και σήμερα έχουν αναλάβει την υπόκρουση της ολέθριας πολιτικής σας.

Κύριε Υπουργέ,

Άναψαν πια τα φώτα, έπεσαν οι μάσκες και εσείς εξακολουθείτε ακόμη να υποδύεστε τους σωτήρες.

Δεν είστε σωτήρες, είστε ολετήρες, είστε καταστροφείς.

Και αναθέσατε την επικοινωνιακή διαχείριση της καταστροφής σε αδίστακτους κονδυλοφόρους με πολλαπλές δουλείες και δουλειές. Και αυτοί στους οποίους την αναθέσατε εμπορεύονται ακόμη και τον κυνισμό τους.

Μιας και είναι Δευτέρα βράδυ και μιας και μεθαύριο είναι η γενική παλλαϊκή απεργία, θα επαναλάβω ένα από τα πλέον εύστοχα συνθήματα που αποδίδουν το ρόλο των οργάνων της μαζικής παραπληροφόρησης τα οποία χρησιμοποιείτε:

Η ανατροπή δεν είναι εκπομπή. Στην παλλαϊκή απεργία της Τετάρτης θα γίνει άλλο ένα βήμα προς την δημοκρατική ανατροπή σας, διότι δεν έχετε καμία θέση στη διακυβέρνηση της χώρας. Είναι καταστροφικός ο ρόλος σας και είναι καταστροφικά και τα κίνητρα σας.