Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/02/2013

Συμπαράσταση του βουλευτή Ρεθύμνου και υπεύθυνου της ΕΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ανδρέα Ξανθού στον αγώνα των πολιτών του Λασιθίου για τη διάσωση της δημόσιας περίθαλψης στο Νομό

Οι πολίτες του Νομού Λασιθίου με πολύμορφες και δυναμικές κινητοποιήσεις διεκδικούν εδώ και καιρό το αυτονόητο: Το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να έχει πρόσβαση την ώρα της ανάγκης σε δημόσια περίθαλψη ποιότητας. Ένα δικαίωμα που αμφισβητείται συστηματικά από την μνημονιακή πολιτική που περικόπτει δραστικά εντελώς απαραίτητες δημόσιες δαπάνες υγείας, οδηγεί τα νοσοκομεία σε «λειτουργική κατάρρευση» λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό, υλικά και φάρμακα, αφήνοντας τελείως «ανοχύρωτους» μπροστά στην αρρώστια τους πιο φτωχούς και αδύναμους συμπολίτες μας.

Οι διοικητικές και λειτουργικές συγχωνεύσεις νοσοκομείων, κλινικών και τμημάτων, δεν υπηρετούν κανένα σχέδιο εξορθολογισμού αλλά «ακρωτηριασμού» του ΕΣΥ και κατεδάφισης και των τελευταίων υπολειμμάτων της δημόσιας περίθαλψης, που κρατιέται ακόμα όρθια χάρις στο φιλότιμο και το ζήλο των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Με τα ανεπαρκή κονδύλια για την στοιχειωδώς εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, με το «πάγωμα» των προσλήψεων και την υποστελέχωση όλων των τμημάτων, οι συγχωνεύσεις θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε κλείσιμο κλινικών, σε μετακινήσεις προσωπικού, σε υποβάθμιση των υπηρεσιών, σε οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία των αρρώστων.

Σήμερα που η φτώχεια έχει αυξήσει την ζήτηση δημόσιων υπηρεσιών υγείας, δεν περισσεύουν ούτε κλινικές, ούτε κρεβάτια, ούτε προσωπικό στα νοσοκομεία. Ιδιαίτερα σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές που είναι ζήτημα «ζωής και θανάτου» η ύπαρξη αξιόπιστων δομών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Σήμερα λοιπόν, η επιβίωση της δημόσιας περίθαλψης δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο των εργαζομένων στο ΕΣΥ. Πρέπει να γίνει υπόθεση των τοπικών κοινωνιών, της αυτοδιοίκησης, των συνδικάτων, κάθε πολίτη. Αυτό ακριβώς δηλαδή που γίνεται στο Λασίθι, με τρόπο ελπιδοφόρο και παραδειγματικό.

Γιʼ αυτό και η συμπαράσταση και η πολιτική στήριξη του κοινοβουλευτικού τομέα υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στον αγώνα για τη διατήρηση της διοικητικής και λειτουργικής αυτοτέλειας των νοσοκομείων του Λασιθίου και για την συνολική αναβάθμιση της δημόσιας περίθαλψης στο Νομό, είναι δεδομένη.

Οι συλλογικές αντιστάσεις των υγειονομικών και το κοινό μέτωπο με τις τοπικές κοινωνίες, μπορούν να μετατρέψουν το χώρο της Υγείας σε «Βατερλώ» του καταστροφικού Μνημονίου και της άθλιας συγκυβέρνησης.

To Γραφείο Τύπου