Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
16/04/1999

Βαλκανική πρωτοβουλία του ΣΥΝ: Συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία των ΣΚΟΠΙΩΝ

O Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλος και η αντιπροσωπεία του κόμματος, από τους Νίκο Μπίστη, μέλος της Π.Γ. και τους Τάσο Τρίκκα, μέλος της ΚΠΕ και Ρούλη Εδιάρογλου, γραμματέα της οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΣΥΝ, είχαν σήμερα αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον Πρόεδρο Δημοκρατίας κ.Κ.Γκλιγκόροφ και με την πολιτική ηγεσία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (FYROM).

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό κ. Λ.Γκεοργκιέφσκι, με το Διευθυντή Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης κ. Βασίλ Tοπουρκόφσκι. τον κ. Τσερβενκόφσκι, Πρόεδρο Σοσιαλδημοκρατικής ΄Ενωσης, πρώην Πρωθυπουργό, τον κ. Χατζίνσκι, βουλευτή, πρώην Υπουργό Εξωτερικών καθώς και τους Προέδρους του DPA ( Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών) κ.. Τζαφέρι και του PDP (Δημοκρατικό Κόμμα Ευημερίας) κ. Αλίτι.

Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Γκλιγκόροφ, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Η Ελλάδα και η FYROM έχουν κοινό συμφέρον να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί και όλες οι εχθροπραξίες, να μην υπάρξουν χερσαίες επιχειρήσεις και να μην ανοίξει θέμα αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια.

Η διαφύλαξη της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της FYROM είναι ζωτικής σημασίας για την σταθερότητα στα Βαλκάνια και την αποτροπή επικίνδυνης ρευστότητας.

Το σενάριο απόσχισης ή διαμελισμού του Κοσσυφοπεδίου είναι καταστροφικό, γιατί θα δημιουργούσε επικίνδυνο προηγούμενο για τα Βαλκάνια.

Καμιά γειτονική χώρα δεν πρέπει να μπει σε μεγαλοϊδεατικούς πειρασμούς.

Είμαστε αντίθετοι στο ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων. Η ηγεσία της FYROM δηλώνει την αντίθεσή της σε κάθε σκέψη να γίνει η FYROM ορμητήριο για μια τέτοια επέμβαση. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να διαχωρίσει τη θέση της από κάθε τέτοιο ενδεχόμενο, να μην γίνει η Θεσσαλονίκη, άλλο λιμάνι ή αεροδρόμιο, χώρο διέλευσης, να αποκλειστεί κάθε διευκόλυνση.

Να διατυπώσει δεσμευτικά αυτή την άρνηση της Ελλάδας ο κ. Σημίτης στη Διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Οι σχέσεις Ελλάδας-FYROM είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Οι δυό χώρες έχουν κοινά συμφέροντα και αποτελούν στρατηγικούς εταίρους. Η Ελλάδα αποτελεί προτεραιότητα για την εξωτερική πολιτική της FYROM. Οι πιεστικές συνέπειες και οι κίνδυνοι του πολέμου επιταχύνουν την ανάγκη ευρύτερης πολιτικής συμφωνίας, που θα αποτελεί αποδεκτή φόρμουλα κι από τα δυό μέρη για την ενίσχυση της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας, αλλά και για τη διαμόρφωση κλίματος εμπιστοσύνης κι επίλυσης των ανοιχτών προβλημάτων. Ο πόλεμος φέρνει τις δύο χώρες πιο κοντά και πρέπει να αξιοποιηθεί αυτή η ωρίμανση των πολιτικών συνθηκών για διμερή συνεννόηση και συμφωνία εφ' όλης της ύλης. Αυτή η διμερής συνεννόηση ανοίγει δρόμους και διαμορφώνει θετικό κλίμα για όλα τα Βαλκάνια.

H FYROM δέχεται μεγάλες πιέσεις, οικονομικές και πολιτικές, από το πρόβλημα των προσφύγων. Πρέπει να στηριχτεί η FYROM αποφασιστικά από τη διεθνή κοινότητα, από την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, από την Ελλάδα Οι συνέπειες του πολέμου είναι καταστροφικές και για τους πρόσφυγες και για την οικονομική και κρατική οντότητα της FYROM.

Σ΄αυτές τις δύσκολες συνθήκες η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει εμπράκτως την FYROM.

Το πρόβλημα του πολέμου και οι συνέπειές του δεν περιχαρακώνονται μονάχα στο Κόσοβο και τη Γιουγκοσλαβία.

Ο πόλεμος σπρώχνει όλα τα Βαλκάνια προς τα πίσω. Περιπλέκεται η κατάσταση στον τομέα της ασφάλειας, της οικονομίας, της πολιτικής σταθερότητας και της κοινωνικής συνοχής. Η Ε.Ε. ως δορυφόρος των ΗΠΑ κάνει πόλεμο εναντίον της Ευρώπης, εναντίον του εαυτού της. Ο πόλεμος ανοίγει όλα τα μέτωπα της καταστροφής. Η Γιουγκοσλαβία βρίσκεται στο στόχαστρο της διάλυσης και όλες οι βαλκανικές χώρες στο σχέδιο της αποσταθεροποίησης.

Πρώτη κι αποφασιστική προτεραιότητα να σταματήσει ο πόλεμος κι όλες οι εχθροπραξίες. Να κινηθεί η διαπραγμάτευση για πολιτική λύση, έξω από τη λογική και τις παραλλαγές του ΝΑΤΟ. Να δοθεί ευρεία αυτονομία στο Κόσοβο με εγγυήσεις επιστροφής όλων των προσφύγων. Να στηρίξει την πολιτική λύση διεθνής οργανισμός (ΟΗΕ, ΟΑΣΕ), με παρουσία αποδεκτή από όλους. Να αποκλειστεί κάθε σχέδιο αλλαγής συνόρων, διχοτόμησης κρατών, απόσχισης εδαφών. να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των προσφύγων και της ανασυγκρότησης από τις καταστροφές με αποφασιστική βοήθεια για όλες τις χώρες που υπέστησαν τις καταστροφικές συνέπειες αυτού του παράλογου πολέμου.

To Γραφείο Τύπου