Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
21/02/2013

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΗΣ ΤΑΣΙΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΣΤΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ, ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Σας ευχαριστούμε όλους και όλες που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση μας γι αυτή την πρώτη δημόσια συνεδρίαση που φιλοδοξεί μαζί σας να ξεκινήσει μια οργανωμένη συζήτηση για τις αλλαγές που απαιτούνται στο κράτος, στους θεσμούς, στο πολιτικό σύστημα και στο Σύνταγμα της χώρας.

Όλοι συμφωνούμε με τη γνωστή ρήση «ο παλιός κόσμος πεθαίνει και ο νέος κόσμος πασχίζει να γεννηθεί. Τώρα ειναι η εποχή των τεράτων».

Εκείνο που χρειάζεται είναι με όρους κατεπείγοντος να περιγράψουμε τουλάχιστον το καινούριο, με τα επαρκή υλικά του σήμερα.

Είναι τουλάχιστον 20 χρόνια που το νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα και πρόσφατα τα μνημόνια, οδήγησαν σε ανοιχτή κρίση, όλες τις λειτουργίες του αστικού κράτους, έτσι ώστε να μην υπάρχει απλά πρόβλημα συσταλτικής ή διασταλτικής ερμηνείας των πανηγυρικών νομικών κανόνων που συγκροτούν το Σύνταγμα, αλλά ενός απόλυτου νομικού κενού. Η εποχή των κοινωνικών συμβολαίων, των πολιτικών εκπροσωπήσεων, του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου, έχουν παρέλθει οριστικά. Οι ηγεμονικές τάξεις θέλουν πολιτικές αλλαγές, θέλουν αλλαγή του εκλογικου νόμου, θέλουν αναθεώρηση του Συντάγματος, τέτοιες και τόσες, που να τους λύνουν τα χέρια στις αποκρατικοποιήσεις, στις επιπτώσεις της ανάπτυξης και του κέρδους, στα εργασιακά δικαιώματα, στο περιβάλλον, στη δημοκρατία, στη λειτουργία της δικαιοσύνης. Από την άλλη οι πληττόμενες τάξεις θέλουν πολιτικές αλλαγές που να κατοχυρώνουν την κοινωνική δικαιοσύνη, το δικαίωμα στην εργασία, στην κοινωνική αξιοπρέπεια, στην ισότητα, στην κοινωνική συμμετοχή, στη δημοκρατία.

Πρόκειται λοιπόν για μια πολιτική και κοινωνική αναμέτρηση που θα καθορίσει την πολιτική ζωή για τις επόμενες δεκαετίες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ θέλει να ανοίξει τη συζήτηση οργανωμένα και με εσάς και με την κοινωνία.

Έχουμε λάβει υπόψη μας τα αιτήματα των πλατειών για πραγματική δημοκρατία, για άμεση δημοκρατία, για συνταχτική συνέλευση.

Την κοινωνική απαίτηση για τιμωρία των ενόχων για τα σκάνδαλα. Ανησυχούμε για την άυξηση της επιρροής της Χρυσής Αυγής στην κοινωνία, που την κρίση του πολιτικού συστήματος τη χρεώνει στον κοινοβουλευτισμό, ώστε να εξοικειώσει τμήματα της κοινωνίας με ναζιστικές ιδέες.

Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, που η ιδεολογία της ΝΔ, συμπυκνώνεται στην εμφυλιοπολεμική συνταγή του νόμου και της τάξης, έχουμε υποχρέωση να μεταφέρουμε τη συζήτηση στο πραγματικό πεδίο της σύγκρουσης για το πώς και ποια κοινωνία θέλουμε να οργανώσουμε σε ένα σύγχρονο κράτος.

 

To Γραφείο Τύπου