Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
19/04/1999

Συνάντηση Ν.Κωνσταντόπουλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

photo Mε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο συναντήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλος.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

"Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα από την επίσκεψή μου στη Γιουγκοσλαβία, τη Βουλγαρία και την FYROM.

Είναι φανερό ότι μετά από ένα μήνα πολεμικών επιδρομών, έχουν πέσει οι μάσκες και τα προσχήματα γι αυτόν τον πόλεμο.

Εχει φανεί το μέγεθος της καταστροφής σε βάρος όλων. Οι εξελίξεις βρίσκονται στο πιο κρίσιμο σημείο. Σχεδιάζεται, έχει αποφασιστεί και ετοιμάζεται η χερσαία επιδρομή. Είναι αδιανόητο ότι ο κ. Πρωθυπουργός έφυγε και πηγαίνει στις ΗΠΑ χωρίς να ενημερώσει τα πολιτικά κόμματα, χωρίς να αποδεχτεί την πρόταση και του ΣΥΝ για συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, χωρίς να κάνει μια στοιχειώδη συζήτηση ενημερωτική στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Είναι επίσης φανερό ότι σ' αυτή την περίοδο οι εξελίξεις είναι δραματικές. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αποφάσισαν έναν πόλεμο εναντίον όλων, εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, εναντίον όλων των Βαλκανίων, εναντίον της Ευρώπης, εναντίον της διεθνούς έννομης τάξης. Οι χώρες μέλη της Ε.Ε. κάνουν έναν πόλεμο εναντίον της Ευρώπης εναντίον του εαυτού τους και εμείς εγκρίναμε έναν πόλεμο εναντίον του εαυτού μας, εναντίον της Ελλάδας.

Η ελληνική κυβέρνηση να τοποθετηθεί ρητά. Οχι σε οποιαδήποτε συμμετοχή σε χερσαίες επιχειρήσεις. Οχι στην παροχή διευκολύνσεων από αεροδρόμια και λιμάνια της Ελλάδας για το συνεχιζόμενο πόλεμο. Ναι σε πολύπλευρες πρωτοβουλίες οι οποίες να σταματήσουν τους βομβαρδισμούς και να αποτρέψουν την εφιαλτική προοπτική των χερσαίων επιχειρήσεων.

Επιτέλους, και μετά τα αποτελέσματα των εκλογών στην Τουρκία να γίνει αντιληπτό ότι όταν απομονώνουν τον Ρουγκόβα στο Κόσοβο και δεν τον ενισχύουν πολιτικά οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αλλά πριμοδοτούν και ενθαρρύνουν τη δραστηριότητα του UCK, τότε δίνουν ένα μήνυμα γενικότερης διάλυσης στα Βαλκάνια, εφιαλτικό για όλους τους λαούς και τις χώρες των Βαλκανίων.

Το μαύρο σύννεφο του πολέμου που απλώνεται πάνω από όλες τις χώρες των Βαλκανίων, πρέπει να διαλυθεί από έναν ισχυρό αντιπολεμικό, φιλειρηνικό άνεμο, έναν άνεμο συνεννόησης, ειρήνης και πολιτικής διαπραγμάτευσης, τον οποίον μπορεί να δημιουργήσει η αντίδραση της κοινής γνώμης, η ευαισθητοποίηση των λαών και των πολιτών, η ενεργοποίηση πνευματικών ανθρώπων, οι έντονες δραστηριότητες όλων των πολιτικών κομμάτων που διαφωνούν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης σε αυτή την εφιαλτική προοπτική ενός ολέθριου πολέμου".

To Γραφείο Τύπου