Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
21/04/1999

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ στη Λευκωσία

Συνάντηση των Αριστερών Κομμάτωντης Ευρώπης για το Γιουγκοσλαβικό πρόβλημα, που γίνεται με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ (21-22/4/99).

Αλλεπάλληλες συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της Κύπρου και τους ηγέτες όλων των πολιτικών κομμάτων πραγματοποίησε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος και η αντιπροσωπεία του κόμματος με τον Γιάννη Δραγασάκη, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και Τάσο Τρίκκα, υπεύθυνο του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής, στη Λευκωσία.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Γλαύκο Κληρίδη, τον Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο του ΔΗΚΟ κ.Σπ.Κυπριανού, τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού κ .Νίκο Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ κ.Β.Λυσαρίδη και τον αναπληρωτή Πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών κ.Μιχάλη Παπαπέτρου.

Μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο ο Νίκος Κωνσταντόπουλος έκανε τις παρακάτω δηλώσεις:

Είδα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κληρίδη και συζήτησα μαζί του τα γεγονότα τα οποία δεσπόζουν από πλευράς επικαιρότητας. Είναι γεγονότα που έχουν μεγάλη ιστορική σημασία, δεν είναι συνηθισμένα και ούτε αντιμετωπίζονται με τρέχουσες διαδικασίες και νοοτροπίες.
Ο πόλεμος που γίνεται στη Γιουγκοσλαβία αλλάζει σχεδόν όλα τα δεδομένα που υπάρχουν στο διεθνές περιβάλλον, μετατοπίζει πολλά πράγματα προς τα πίσω. Ολα τα Βαλκάνια, όλη η Ευρώπη, όλη η διεθνής πραγματικότητα μετατοπίζεται προς τα πίσω.
Η κλιμάκωση των βομβαρδισμών, τα σενάρια για χερσαίες επιχειρήσεις και η παράταση αυτού του εξουθενωτικού πολέμου είναι η εφιαλτικότερη εκδοχή για όλους. ΄Ηδη οι συνέπειες είναι ορατές, όχι μονάχα στη Γιουγκοσλαβία αλλά σε ολόκληρα τα Βαλκάνια. Οι οικολογικές και οικονομικές συνέπειες είναι συντριπτικές για όλους. Πρέπει με κάθε τρόπο τώρα όλοι να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις και να προωθήσουν αποτελεσματικές πρωτοβουλίες για να εμποδιστούν οι ΗΠΑ να προχωρήσουν σε χερσαίες επιχειρήσεις ή σε παράταση και κλιμάκωση των βομβαρδισμών.

Ερώτηση: Αυτή η κατάσταση επηρεάζει το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Ν.Κωνσταντόπουλος: Ολο το διεθνές περιβάλλον τούτη την ώρα επηρεάζεται από τις παρενέργειες, τις εντάσεις και τους κραδασμούς ενός πολέμου. Κατά παράβαση των αρχών και των εγγυήσεων του διεθνούς δικαίου, έξω από τους διεθνείς οργανισμούς, χωρίς τη διαδικασία του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ενας πόλεμος, λοιπόν, ο οποίος δεν σέβεται καμιά από αυτές τις βασικές αρχές διακρατικής συνύπαρξης επηρεάζει τα πάντα.
Δεν είναι ένας πόλεμος που γίνεται σε μια περιχαρακωμένη περιοχή, στο Κόσοβο, ούτε οι συνέπειές του περιορίζονται εκεί. Εκλύονται όλες οι διαλυτικές και αποσταθεροποιητικές συνέπειες και επηρεάζουν το σύνολο του διεθνούς πεδίου.

Ερώτηση: Ποιες είναι οι προοπτικές και τι πρωτοβουλίες πρέπει να πάρει η ελληνική κυβέρνηση;

Ν.Κωνσταντόπουλος: Η ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να κάνει πολλά, έπρεπε να κάνει πολλά και στα προηγούμενα στάδια της προετοιμασίας αυτής της πολεμικής επιχείρησης και κατά την έναρξη των βομβαρδισμών. Αλλά και τώρα, έστω και καθυστερημένα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να πάρει αποφασιστικές πρωτοβουλίες. Να επιδιώξει την ενίσχυση πρωτοβουλιών που παίρνουν άλλοι. Με κάθε τρόπο να καταστήσει σαφές ότι δεν συμφωνεί με την κλιμάκωση των βομβαρδισμών, που πρέπει να σταματήσουν αμέσως, δεν στέργει και δεν συναινεί στην παραχώρηση διευκολύνσεων για χερσαίες επιχειρήσεις και ότι επιμένει στην αναζήτηση πολιτικής λύσης του προβλήματος. Μπορεί και πρέπει η πολιτική διαδικασία να επικρατήσει της πολεμικής επιχείρησης. Αλλιώς καταργείται και η πολιτική.


Η αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ν.Κωνσταντόπουλο πραγματοποίησε διαδοχικές συναντήσεις με τις αντιπροσωπείες του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, επικεφαλής της οποίας είναι ο Πρόεδρός του Γ.Ζιουγκάνοφ, του Κόμματος των Ιταλών Κομμουνιστών, με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Αρμάντο Κοσούτα, καθώς και με αντιπροσωπεία της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, Ρ.Μαντοβάνι, υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων.

Στις συναντήσεις έγινε ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση που προκύπτει από τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Διαπιστώθηκε ότι ο ΣΥΝ και αυτά τα κόμματα συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι η συνέχιση των βομβαρδισμών δημιουργεί μέγιστους κινδύνους γενικότερης ανάφλεξης στην περιοχή και διευρυνόμενης αποσταθεροποίησης. Κοινή είναι η θέληση των παραπάνω κομμάτων να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την αναζήτηση πολιτικής ειρηνικής λύσης του προβλήματος, με την κατάπαυση των βομβαρδισμών, την επιστροφή των προσφύγων, τη διασφάλιση διευρυμένης αυτονομίας του Κοσσυφοπεδίου και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των κατοίκων του.

To Γραφείο Τύπου