Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/02/2013

Δήλωση της Ηρώς Διώτη, συντονίστριας ΕΕΚΕ ΥΠΕΚΑ, βουλευτίνας Λάρισας, σχετικά με την κατάθεση του νέου Επενδυτικού ν/σ του ΥΠΑΝ στη Βουλή «Ξεπουλήστε την Ελλάδα Α.Ε.»

Σε μία αγωνιώδη προσπάθεια προσέλκυσης ξένων και εγχώριων επενδυτών, το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κατέθεσε σήμερα ένα νομοσχέδιο, με το οποίο τους δίνει γη και ύδωρ –στην απόλυτη κυριολεξία της έκφρασης- προκειμένου να καταθέσουν τα κεφάλαιά τους σε …μακρόπνοες επενδύσεις και να “σώσουν” την χώρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει διατυπώσει και παλιότερα την άποψη, ότι οι διαδοχικές κυβερνήσεις που πέρασαν από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Απρίλιο του 2012, ψήφισαν πάνω από 20 νομοσχέδια που πλιατσικολογούν πάνω στη δημόσια περιουσία και το περιβάλλον, κατʼ επιταγή βεβαίως της τρόικας και των επιχειρηματικών συμφερόντων, που βλέπουν βουνά, παραλίες και ελεύθερους χώρους σαν φιλέτα για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Σε μια σειρά νόμους, όπως το γνωστό fast track, την περιβαλλοντική αδειοδότηση, την “αξιοποίηση” του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό κ.α., το ΥΠΕΚΑ, με πρόσχημα την πάταξη της γραφειοκρατίας, την πράσινη ανάπτυξη και πολλά άλλα εύσχημα, προχώρησε στο ξήλωμα κάθε περιβαλλοντικής νομοθεσίας αλλά και στο πλιάτσικο δημόσιας γης και δημοσίων χώρων προς όφελος επιχειρηματιών.

Την …επίπονη και επίμονη αυτή προσπάθεια των κκ. Παπακωνσταντίνου και Παμπούκη, έρχεται να συνεχίσει σήμερα και ο κ. Χατζηδάκης, με ένα πολυνομοσχέδιο που δεν κρύβει ούτε καν στον τίτλο του, «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για τις στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις», τις προθέσεις του Υπουργείου και της Κυβέρνησης: για τους “φίλους” μας τους επενδυτές θα κάνουμε τα αδύνατα-δυνατά, μέσω της εταιρίας μας «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» -που θα μπορούσε κάλλιστα να ονομάζεται «Ξεπουλήστε την Ελλάδα ΑΕ»-, να καταργήσουμε το περιβάλλον ακόμη και ως έννοια, να μπαζώσουμε και να εν συνεχεία να πουλήσουμε όλο το παράκτιο μέτωπο της Αττικής –φυσικά παρά τις έντονες αντιδράσεις όλων των τοπικών κοινωνιών-, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε το fast track να γίνει ακόμη πιο …faster, να μην αφήσουμε τίποτα όρθιο, προκειμένου να μας “προτιμήσουν” οι επενδυτές.

Ενδεικτικό αυτού του πνεύματος που διέπει το νομοσχέδιο, εκτός από τις εξόφθαλμες και εξοργιστικές οικονομικές ελαφρύνσεις που επιφυλάσσει για τους υποψήφιους επενδυτές, όταν όλη η κοινωνία και ειδικά τα ασθενέστερα στρώματα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δοκιμάζονται καθημερινά από τις καταστροφικές οικονομικές πολιτικές της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, είναι μεταξύ άλλων ο θεσμός των Ειδικών Σχεδίων Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΣΧΑΣΕ). Θα αρκεί πλέον ένα απλό αίτημα του επενδυτή προκειμένου να εκδοθεί ΠΔ για το χωροταξικό προορισμό, την επενδυτική ταυτότητα ακινήτων, τη χωροθέτηση και την παραχώρηση Αιγιαλού και Παραλίας, δηλαδή δημόσιας περιουσίας.

Δυστυχώς, για τις 153 σελίδες του πολυνομοσχεδίου, που βάζει στο μπλέντερ του κι ανακατεύει ξεπούλημα δημόσιας γης και θάλασσας, χαριστικές ρυθμίσεις σε μεγαλοεπιχειρηματίες, εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων, εκκλησιαστική περιουσία, υδροπλάνα, τηλεπικοινωνίες και πολλά ακόμη –που εάν ο Υπουργός σεβόταν το θεσμό της Βουλής και το Σώμα, θα έπρεπε να έχει καταθέσει τουλάχιστον 4 ξεχωριστά νομοσχέδια-, δεν μπορούμε να πούμε πολλά σε μία μόνο ανακοίνωση.

Θα το ξεκαθαρίσουμε για μία ακόμη φορά: οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις όταν λένε επενδύσεις, εννοούν την ανεξέλεγκτη κερδοφορία του ιδιωτικού κεφαλαίου. Όταν λένε ανάπτυξη, εννοούν με την κοινωνία φτωχοποιημένη, με κατεστραμμένο περιβάλλον, χωρίς αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια, χωρίς κανόνες και με το δημόσιο πλούτο χάρισμα σε αδηφάγα επενδυτικά σχέδια. Εμείς, όταν συζητάμε για ανάπτυξη, εννοούμε ανάπτυξη για την χώρα και τους ανθρώπους της, με ορθή διαχείριση του δημόσιου πλούτου, υπό δημόσιο έλεγχο και με κριτήριο τη διατήρησή του, τη βιωσιμότητά του, την ευημερία των πολιτών και την αύξηση των κερδών της κοινωνίας.

To Γραφείο Τύπου