Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
21/04/1999

Ανακοίνωση της Κ.Π.Ε. του ΣΥΝ για την συμπλήρωση 32 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

Με αφορμή τηνσυμπλήρωση 32 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ηςΑπριλίου 1967, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝεπισημαίνει:

Τριανταδύο χρόνια συμπληρώνονται από την αποφράδα ημέρα που οι Απριλιανοί πραξικοπηματίες αλυσόδεσαν τη χώρα και τη δημοκρατία. Στη γειτονιά μας τα Βαλκάνια μαίνεται ένας εγκληματικός πόλεμος που πλήττει ανθρώπινες ζωές, τη διεθνή νομιμότητα, δημοκρατικές αξίες, φουντώνει τον εθνικισμό και απειλεί την σταθερότητα και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και της Ελλάδας.

Τα δεινά που προκάλεσε η δικτατορία του `67 παραμένουν έντονα χαραγμένα στην ιστορική μνήμη παρά την φθορά του χρόνου και τις προσπάθειες παραφθοράς των ιστορικών γεγονότων.

Η κατάργηση στοιχειωδών ελευθεριών, οι φυλακές, οι εξορίες και τα βασανιστήρια, ο πνευματικός και πολιτιστικός μεσαίωνας, αλλά και η τραγωδία που προκάλεσε το εγκληματικό πραξικόπημα στην Κύπρο, καταγράφουν το επτάχρονο δικτατορικό καθεστώς, ως μια από τις μελανότερες στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Η πτώση της χούντας, καρπός του αντιδικτατορικού αγώνα και της προδοσίας της Κύπρου, τροφοδότησε ελπίδες και αγώνες για τη δημοκρατική αναγέννηση της χώρας και τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας.

Σήμερα, εικοσιτέσσερα χρόνια μετά τη μεταπολίτευση, λίγο πριν από το 2000, η απόσταση ανάμεσα στις προσδοκίες και την πραγματικότητα, τροφοδοτεί την απαίτηση για ριζική αλλαγή πολιτικής και συσχετισμών στην πολιτική μας ζωή.

Ο παρανοϊκός πόλεμος που μαίνεται δίπλα μας, η ανησυχητική αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, τα ανοιχτά και οξυμένα προβλήματα εξωτερικής πολιτικής, προσδίδουν ένα επίκαιρο νόημα στους αγώνες για ειρήνη, δημοκρατία, ανεξαρτησία και αποτελεσματική προάσπιση των εθνικών συμφερόντων.

Τα εθνικά μας συμφέροντα κατοχυρώνονται αποτελεσματικότερα, όχι με την παθητική αποδοχή και προσυπογραφή των επιλογών της κτηνώδους αμερικανικής μονοκρατορίας, αλλά με σχεδιασμένες πρωτοβουλίες ειρήνης και την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας όλων των βαλκανικών χωρών στο έδαφος της διεθνούς νομιμότητας.

Η δημοκρατία στις μέρες μας γίνεται πιο ισχυρή και ασφαλής, όσο πιο πολύ εκβαθύνεται και αναπτύσσεται με πολιτικές που ενισχύουν το κοινωνικό της περιεχόμενο και την αποκέντρωση εξουσιών και πόρων.

Το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού

To Γραφείο Τύπου