Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/02/2013

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΚΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΕΝΤΕ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-EKM, Αλέξης Τσίπρας, είχε συνάντηση σήμερα με τους πέντε Πρυτάνεις Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων Αττικής, κ. Τσάλτα (Πάντειο), Κωνσταντίνο Γάτσιο, (ΟΠΑ), Κων. Φεγγερό (Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών), Δημ. Αναγνωστόπουλο, (Χαροκόπειο) και Γ. Οικονόμου (Πανεπ. Πειραιά), τα οποία κατά το σχέδιο ΑΘΗΝΑ οδεύουν προς ομοσπονδοποίηση, υπό την επωνυμία Αδαμάντιος Κοραής. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Θεανώ Φωτίου, Αποστόλης Αλεξόπουλος και ο Σταύρος Κωνσταντακόπουλος Πανεπιστημιακός, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. 

Σύμφωνα με τους πρυτάνεις η πρόταση κατά το σχέδιο ΑΘΗΝΑ συνιστά αντισυνταγματική θέσπιση έναντι του αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων.

Δήλωσαν πως δεν κατανοούν την φιλοσοφία της ομοσπονδοποίησης καθώς πρόκειται για θεματικά πανεπιστήμια με διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο, ότι διαφωνούν με το Αδαμάντιος Κοραής και ότι δεν πρόκειται να το αποδεχτούν.

Επεσήμαναν ότι δεν υπήρξε διάλογος με την κυβέρνηση και εντός ακαδημαϊκής κοινότητας.

Αναφέρθηκαν στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα Πανεπιστήμια από τις περικοπές στη χρηματοδότηση και τη μείωση του προσωπικού, αλλά και από τις θεσμικές δυσλειτουργίες  του νόμου  4076 / 2012.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι το Σχέδιο Αθηνά, στο οποίο εμπεριέχεται και η υπερδομή του Αδαμάντιος Κοραής, είναι έωλο ως προς τους διακηρυκτικούς στόχους του, ως προς τη διαδικασία αλλά και ως προς την ακαδημαϊκή νομιμοποίησή του. Κάλεσε δε τους πρυτάνεις να ανοίξουν διάλογο για το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και να ζητήσουν από τα κόμματα να συμβάλουν σε αυτό. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του θα συμμετάσχει με τις προτάσεις του για την αναβάθμιση του ενιαίου χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας. 

To Γραφείο Τύπου