Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
22/02/2013

Ανακοίνωση της ΕΕΚΕ του ΥΠΕΚΑ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ «Η υποκρισία μιας χρεοκοπημένης πολιτικής για τα σκουπίδια»

Μετά την Ανακοίνωση  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (IP/13/143), το  Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΚΑ και το Δελτίο τύπου του Περιφερειάρχη  Γ. Σγουρού, η ΕΕΚΕ ΥΠΕΚΑ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δηλώνει:

Καμία  έκπληξη δεν μας προκαλεί ούτε αυτή καθ΄ εαυτή η  εκ νέου παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό  Δικαστήριο γιατί  «εξακολουθούν να λειτουργούν περίπου 78 ΧΑΔΑ»,  ούτε βέβαια ο χρόνος που γίνεται  αυτή  η παραπομπή  και πολύ περισσότερο δεν προκαλεί έκπληξη η ειδική αναφορά  στον  επικείμενο κορεσμό του ΧΥΤΑ Φυλής.

Για τη μνημονιακή συγκυβέρνηση πρέπει να τρέξουν χωρίς πολλά πολλά  εμπόδια  οι  ΣΔΙΤ για τις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με σκοπό την παραγωγή ενέργειας  και την  παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Πρέπει να  δεσμευτούν  οι τελευταίοι διαθέσιμοι  πόροι  του ΕΣΠΑ για την επιβολή εισαγόμενων τεχνολογιών  προς  όφελος των ίδιων των δανειστών της χώρας  και των επιχειρηματικών συμφερόντων  που εκπροσωπούν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει καταγγείλει  ότι οι πολιτικές και τα σχέδια διαχείρισης στερεών αποβλήτων μέχρι σήμερα  εξυπηρέτησαν τόσο  την εκμετάλλευση των κοινοτικών κονδυλίων  προς  όφελος εργολαβικών   συμφερόντων όσο και την εκχώρηση  των δημόσιων υποδομών και πόρων στα  επιχειρηματικά συμφέροντα. Η υποβάθμιση του ΠΕΣΔΑ σε κατάλογο εργολαβιών υπήρξε «ελληνική πρωτοτυπία» με την ανοχή της ΕΕ και τον  σφιχτό εναγκαλισμό του πολιτικού συστήματος με τους αιρετούς της  τοπικής αυτοδιοίκησης και αυτό θέλουν να συνεχίσουν και τώρα!

Όλα αυτά  τα χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε πως δεν ήξερε , και έκλεινε τα μάτια στην  χαμηλή  αποτελεσματικότητα των  κοινοτικών ενισχύσεων για τα  έργα  διαχείρισης απορριμμάτων .Το έκανε … για το καλό μας !! Σήμερα, που  η μπίζνα με τα  σκουπίδια στην Ελλάδα  είναι η  προτεραιότητα  για την Μέρκελ, κάποιοι    βάζουν  πάλι  το πιστόλι στο κρόταφο : Θα πληρώσετε πρόστιμα για όσα  μέχρι σήμερα δεν κάνατε με την ανοχή μου ! Όμως, ούτε αυτή « η πολιτική» είναι αθώα… Προωθούν  μια  μπίζνα, επεξεργασία σύμμεικτων απορριμμάτων, αντιπεραβαλλοντική, αντιλαϊκή και επιζήμια  για την κοινωνία,  που όπως η ίδια η ΕΕ  δηλώνει αντιβαίνει ακόμη και στις δικές  της συστάσεις  και  δεν έχει προοπτική επιτυχίας. Αύριο  πάλι,  η ίδια η Ευρωπαική  Επιτροπή  θα σηκώσει  τον πέλεκυ νέων προστίμων  και νέων εκβιασμών …  αν προχωρήσει η υλοποίηση που επιζητούν.

Εμείς λέμε σε όλους και όλες, όσους και όσες μέσα και έξω στην  ΕΕ,  σείουν την απειλή των προστίμων και του δικαστηρίου, οτι δεν είναι αθώοι και σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχουν πλέον αφελείς ...

To Γραφείο Τύπου