Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
23/04/1999

Συνάντηση Ν.Κωνσταντόπουλου με Κ.Καραμανλή

Γραπτή πρόταση 4σημείων για εθνική συνεννόηση εν όψει κρίσιμων αποφάσεων, κατέθεσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝΝ.Κωνσταντόπουλος κατά τη σημερινή του συνάντησημε τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ.Κώστα Καραμανλή.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ μετά το τέλος της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας τόνισε:

Οι χθεσινές εξελίξεις με την απόρριψη της Ρωσικής πρωτοβουλίας και τους βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβικής τηλεόρασης δείχνουν ότι το ΝΑΤΟ κόβει το δρόμο για όλες τις πολιτικές λύσεις και προωθεί την κλιμάκωση του πολέμου. Είναι η πιο κρίσιμη ώρα και τώρα πρέπει να εκδηλωθούν οι πιο αποφασιστικές αντιρρήσεις, προκειμένου να ματαιωθούν τα σχέδια του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα έχει και χρέος και συμφέρον να αρνηθεί την υλοποίηση του εφιαλτικού σχεδίου για χερσαίες επιχειρήσεις.

Συνάντησα τον Πρόεδρο της Ν.Δ. και συζήτησα μαζί του θέματα τα οποία αποκτούν δραματική οξύτητα στην Ελλάδα. Ανέφερα στον κ. Καραμανλή την άποψη του Συνασπισμού. Τέσσερα είναι τα σημεία εκείνα στα οποία μπορεί να διαμορφωθεί πολιτική συνεννόηση, εθνική πολιτική γραμμή για την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων προβλημάτων.

Πρώτον, η Ελλάδα να πει όχι στις χερσαίες επεμβάσεις.

Δεύτερον, η Ελλάδα να μην δώσει καμιά διευκόλυνση για χερσαίες επιχειρήσεις και να μην έχει καμιά με οποιονδήποτε τρόπο συμμετοχή σε ενδεχόμενη υλοποίηση αυτού του σεναρίου.

Τρίτον, να υπάρξει άμεση σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι από κει και πέρα διαδικασίες συνεννόησης για την άσκηση εθνικής στρατηγικής.

Τέταρτον, τις αποφάσεις να τις πάρουν τα αρμόδια όργανα που προβλέπονται από το πολιτικό μας σύστημα, δηλαδή τις αποφάσεις να τις πάρει η Βουλή.

Ανταλλάξαμε απόψεις. Για θέματα όπως η μη εμπλοκή σε διευκολύνσεις χερσαίων επιχειρήσεων και η σύγκληση Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, υπάρχει συμφωνία.

Πρέπει να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ομόθυμη θέληση του ελληνικού λαού εναντίον του πολέμου. Γι αυτό εμείς μεθαύριο την Κυριακή οργανώνουμε Μαραθώνια πορεία Ειρήνης και συμμετέχουμε σε όλες τις αντιπολεμικές εκδηλώσεις που εκφράζουν ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης την θέληση του ελληνικού λαού.

Επίσης εκτιμώ ότι πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση όλων των πολιτικών δυνάμεων και στις αντίστοιχες ευρωομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις οποίες συμμετέχουν τα κόμματα προκειμένου κι εκεί να διαφοροποιηθεί το κλίμα.

Εμείς από πλευράς του ΣΥΝ οργανώνουμε σήμερα και αύριο διάσκεψη των κομμάτων που μετέχουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο και νομίζουμε ότι θα μπορούσαν να το κάνουν και τα άλλα κόμματα, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, που μετέχουν σε αντίστοιχες ευρωομάδες.

Οι χθεσινοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβική τηλεόραση είναι πράξη πολιτικής βαρβαρότητας. Η Ευρώπη της Γαλλικής επανάστασης, η Ευρώπη του Διαφωτισμού, η Ευρώπη των δημοκρατικών εγγυήσεων δεν έχει σχέση με πρακτικές τέτοιας πολιτικής και πολιτισμικής κτηνωδίας. Οι ηγεσίες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα πρέπει να ντρέπονται. Η δημοκρατική Ευρώπη στο παρελθόν αντιστάθηκε σε αντίστοιχες μορφές βαρβαρότητας και κτηνωδίας. Και πιστεύω ότι και πάλι η δημοκρατική Ευρώπη θα αντισταθεί σε πείσμα των σημερινών θλιβερών κυβερνήσεων που υπάρχουν στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Γι αυτό το σύνθημά μας είναι "Ευρωπαίοι όλων των χωρών αντισταθείτε".


ΠΡΟΤΑΣΗ 4 ΣΗΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΕΝ ΟΨΕΙ ΚΡΙΣΙΜΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ

Ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ της Αριστεράς και της Προόδου εκτιμά ότι ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία μπαίνει στην πιο κρίσιμη φάση του και ότι η Ελλάδα καλείται να λάβει αποφάσεις καθοριστικής σημασίας.

Οι αποφάσεις αυτές που θα κρίνουν το μέλλον της χώρας μας πρέπει προκύψουν μέσα από την ευρύτερη δυνατή εθνική συνεννόηση και να ληφθούν από τα θεσμικά αρμόδια όργανα.

Για τον σκοπό αυτό ο ΣΥΝ προτείνει σε όλα τα κόμματα ένα πλαίσιο πολιτικής συνεννόησης αποτελούμενο από 4 σημεία:

Πιστεύουμε ότι αυτό το πλαίσιο εξασφαλίζει τις διαδικασίες εθνικής συνεννόησης και ομοψυχίας και ανταποκρίνεται στην καθολική θέληση του ελληνικού λαού. Αναδεικνύει τον θετικό ρόλο που η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει για τον τερματισμό του πολέμου και την πολιτική διευθέτηση της κρίσης και ενισχύει την θέση της ελληνικής κυβέρνησης στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

To Γραφείο Τύπου