Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
25/04/1999

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

photo Με την απόφαση των 25 αντιπροσωπειών αριστερών κομμάτων και διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, να συντονίσουν τη δράση τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, από την Ισπανία ως τη Ρωσία και από τη Νορβηγία ως την Κύπρο, έκλεισαν οι εργασίες της ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ για την ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ που οργάνωσε ο ΣΥΝ στις 23-24/4/99.

Στο πλαίσιο αυτό, ορίστηκε η 8 Μαΐου, ημέρα λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ. Επίσης, αποφασίστηκε ο συντονισμός με το παναμερικανικό συλλαλητήριο που θα γίνει στις 5 Ιουνίου στην Ουάσιγκτον. Αλλη πρόταση που υιοθετήθηκε ήταν να επιδιωχθεί να ακουστεί πιο δυνατή η φωνή των διανοουμένων και καλλιτεχνών της Ευρώπης κατά του πολέμου και να οργανωθεί η προβολή σ' όλες τις χώρες της Ευρώπης των εικόνων φρίκης από τον πόλεμο.

Τέλος, ομόφωνα εγκρίθηκε "Εκκληση για την Ειρήνη στη Γιουγκοσλαβία".

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

Εμείς οι αντιπρόσωποι αριστερών και προοδευτικών κομμάτων, μη κυβερνητικών οργανώσεων και φιλειρηνικών κινημάτων, οι άνθρωποι της επιστήμης και του πολιτισμού, που συμμετείχαμε στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ που έγινε στην Αθήνα στις 23-24 Απριλίου 1999:

Καταδικάζουμε έντονα τον βάρβαρο πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους πολίτες της Γιουγκοσλαβίας, ανεξάρτητα από εθνικότητα, που είναι τα θύματα αυτού του πολέμου.

Εξεγείρεται η συνείδησή μας για το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ανεξάρτητη χώρα της Ευρώπης βομβαρδίζεται ανηλεώς και καθημερινά με θύματα όλα και περισσοτέρους αμάχους Σέρβους και Αλβανούς.

Ανησυχούμε βαθύτατα για τις οικολογικές καταστροφές σε βάρος του συνόλου του πληθυσμού και των επομένων γενεών.

Θεωρούμε ότι οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία δεν έχουν καμιά ηθική ή νομική νομιμοποίηση. Αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Γίνονται χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και κατά παράβαση των βασικών αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ. Αποτελεί προσβολή της αλήθειας και της κοινής λογικής ο ισχυρισμός ότι αυτή η τεράστια πολεμική μηχανή ενεργοποιήθηκε για ανθρωπιστικούς λόγους, όταν τα ίδια τα αποτελέσματα αποδεικνύουν το αντίθετο. Συνέχιση των βομβαρδισμών και ενδεχόμενη αποστολή χερσαίων δυνάμεων στο Κόσσοβο θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Θα αποσταθεροποιήσουν γενικότερα τα Βαλκάνια και θα εξαφανίσουν κάθε ελπίδα συμφωνημένης πολιτικής λύσης που θα επανέφερε την προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας ανάμεσα στους Αλβανούς και τους Σέρβους στο Κοσσυφοπέδιο.

Εκτιμούμε ότι οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ που γίνονται με το επιλεκτικό και προσχηματικό επιχείρημα της δήθεν ανθρωπιστικής επέμβασης, θα έχουν σαν πολιτικό αποτέλεσμα την υποδαύλιση των εθνικισμών και την ενίσχυση ων εξτρεμισμών. Οι σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης του Βελιγραδίου στην αντιμετώπιση των Αλβανών στο Κόσσοβο είναι φανερές παρότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις γι' αυτές από τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη. Οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης έχουν πάντοτε σταθερό μέτωπο απέναντι στις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων εκεί.

Για όλους αυτούς τους λόγους κάνουμε έκκληση:

  • Να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί του ΝΑΤΟ και ο πόλεμος. Να τερματιστούν όλες οι εχθροπραξίες, οι επιθέσεις και οι παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στο Κοσσυφοπέδιο.
  • Να επαναρχίσουν αμέσως οι διαπραγματεύσεις για πολιτική λύση, στα πλαίσια του ΟΗΕ και του ΟΑΣΕ, στη βάση της ευρείας αυτονομίας για το Κοσσυφοπέδιο εντός των συνόρων της κρατικής κυριαρχίας της Γιουγκοσλαβίας.
  • Να επιστρέψουν όλοι οι πρόσφυγες στις εστίες τους με τις αναγκαίες εγγυήσεις του ΟΗΕ για την ασφάλειά τους.

Υποστηρίζουμε τη σύγκληση μιας Διάσκεψης "τύπου Ελσίνκι" για την ειρήνη στη Βαλκανική και την ανάληψη δεσμεύσεων από όλες τις χώρες της περιοχής για το απαραβίαστο των συνόρων. Ζητάμε από τις χώρες της Ευρώπης να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη των Βαλκανίων.

Καλούμε τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρώπης να πάψουν να συμμετέχουν ή να ανέχονται τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και να αρνηθούν στο ΝΑΤΟ τον ρόλο του "χωροφύλακα" στις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποθέσεις. Αντίθετα να υποστηρίξουν την αναβάθμιση του ΟΑΣΕ και του ΟΗΕ.

Απευθυνόμαστε σ' όλους τους λαούς και τους πολίτες της Ευρώπης να εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους κατά του πολέμου τη Γιουγκοσλαβία. Για την ειρήνη στα Βαλκάνια και την αναζωογόνηση του οράματος μιας Ευρώπης της ειρήνης και της συνεργασίας.

Από την πόλη της Αθήνας, όπου γεννήθηκε η δημοκρατία και οι αξίες του ανρθωπισμού διακηρύσσουμε την αντίθεσή μας στη βία, στο μιλιταρισμό και τον εθνικισμό. Ο δρόμος για τον 21ο αιώνα είναι η κοινή ασφάλεια, ο διάλογος, η συνεργασία και η συνανάπτυξη για τη δημιουργία ενός κόσμου ειρήνης, χωρίς εξοπλισμούς με παγκόσμια κατανόηση και αρμονία.

Στη Διάσκεψη μετείχαν 25 ξένες αντιπροσωπείες, ανάμεσά τους ηγέτες αριστερών κομμάτων της Ευρώπης, όπως ο Πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Γερμανίας Λόταρ Μπίσκι, ο Πρόεδρος του Κόμματος Ιταλών Κομμουνιστών Αρμάντο Κοσούτα, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Κύπρου Α.Χρήστου κ.ά.

Επίσης εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων, ανάμεσά τους ο Γερμανός πάστορας Κόνραντ Λούμπερτ, Πρόεδρος της Διεθνούς ΄Ενωσης για τη Συνεννόηση και ο Γκριγκόρ Λότισιν, Γ.Γ. της Διεθνούς ΄Ενωσης των Ιδρυμάτων Ειρήνης.

"Aποφασιστικό παράγοντα για τον τερματισμό του πολέμου μπορεί να αποτελέσει το αντιπολεμικό κίνημα, που ήδη αναπτύσσεται στις χώρες της Ευρώπης, αλλά και στις ΗΠΑ" τόνισε ανοίγοντας τις εργασίες της Διάσκεψης ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Και κάλεσε τις κυβερνήσεις των χωρών της Ευρώπης να πάψουν να συνεργούν ή να ανέχονται τους πολεμικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και να αρνηθούν στο ΝΑΤΟ τον ρόλο του χωροφύλακα στις ευρωπαϊκές και διεθνείς επιθέσεις".

Στη συνέχεια ο Αρμάντο Κοσσούτα, Πρόεδρος του Κόμματος Ιταλών Κομμουνιστών εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι "σε περίπτωση χερσαίων επιχειρήσεων θα βρεθούμε μπροστά σε ένα νέο Βιετνάμ με τρομακτικές συνέπειες για όλη την Ευρώπη, γιατί οι επιχειρήσεις δεν θα σταματήσουν στη Σερβία ούτε θα περιορισθούν στα όρια της Γιουγκοσλαβίας. Θα βρεθούν στα σύνορα Αλβανίας, ΠΓΔΜ και Ελλάδας και άμεσα ή έμμεσα θα εμπλέξουν τη Ρωσία". Παράλληλα, ο Πρόεδρος των Ιταλών Κομμουνιστών χαρακτήρισε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας τον βομβαρδισμό της γιουγκοσλαβικής τηλεόρασης και εξέφρασε την άποψη ότι παρ' όλα αυτά η Γιουγκοσλαβία δεν θα νικηθεί. Τέλος, χαρακτήρισε προσχηματική την επίκληση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τη δικαιολόγηση της επίθεσης, τονίζοντας ότι εκτός του διεθνούς δικαίου παραβιάζεται και το ιταλικό σύνταγμα.

Αλλά και ο Λόταρ Μπίσκι, Πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Γερμανίας, τασσόμενος μεν υπέρ της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κόσσοβο, επεσήμανε ότι αυτή δεν επιτυγχάνεται με τους βομβαρδισμούς, αφού και οι πρόσφυγες σκοτώνονται από τις ΝΑΤΟϊκές βόμβες. Ζήτησε δε να αδραχθεί η ευκαιρία που δόθηκε μετά τη συνάντηση Μιλόσεβιτς-Τσερνομίρτιν και τάχθηκε υπέρ της παρουσίας διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης, αλλά όχι του ΝΑΤΟ που "δεν πρέπει να είναι ο παγκόσμιος χωροφύλακας". Επεσήμανε, τέλος, ότι "αυτός ο πόλεμος τα αλλάζει όλα στον κόσμο", λέγοντας ότι ο Κλίντον και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φίσερ εφαρμόζουν το "δόγμα Μπρέζνιεφ" περί δικαιώματος επέμβασης το οποίο άλλοτε καταδίκαζαν.

"Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, από την ισορροπία του τρόμου δεν έφυγε ο τρόμος για να μείνει η ισορροπία", τόνισε ο Α.Χρήστου, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ. Τόνισε δε ότι "η Αριστερά έχει τρία καθήκοντα: να καταδικάσει και να ζητήσει τον τερματισμό της επίθεσης, να εκφράσει την αλληλεγγύη της στον γιουγκοσλαβικό λαό και να βρει πρακτικούς τρόπους αντίστασης".

Ιδιαίτερα ξεχωριστή, όμως, ήταν και η παρουσία του ελληνιστή Γερμανού πάστορα Κόνραντ Λούμπερτ, Προέδρου της Διεθνούς Εταιρείας για τη Συμφιλίωση. Μιλώντας στα ελληνικά, επεσήμανε ότι η Εταιρεία κινητοποιεί τις χριστιανικές εκκλησίες της Γερμανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης και ασκεί έντονες πιέσεις στα κόμματα που συμμετέχουν στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό για τον τερματισμό του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας. Παράλληλα αντιπρόσωποι της Εταιρείας έχουν ήδη ταξιδέψει στο Βελιγράδι, την Πρίστινα και τα Τίρανα ζητώντας τον τερματισμό των βιαιοτήτων και την έναρξη διαπραγματεύσεων, χωρίς απειλητικά τελεσίγραφα.

Αλλά και η Αμερικανίδα Ντέινερ Σίνοτ, εκπρόσωπος του μη κυβερνητικού δικτύου, Κέντρου Διεθνούς Δράσης, μίλησε για "την έντονη κινητοποίηση απ' άκρη σ' άκρη της Αμερικής, οργανώσεων, προσωπικοτήτων και μεμονωμένων ατόμων κατά του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία". Και ως παράδειγμα ανέφερε τα αντιπολεμικά συλλαλητήρια σε 100 πόλεις των ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκαν στις 17 Απριλίου, αλλά και την πανεθνική πορεία διαμαρτυρίας στην Ουάσιγκτον που έχει προγραμματισθεί για τις 5 Ιουνίου και που στόχος των διοργανωτών της είναι να αποτελέσει την πιο σημαντική αντιπολεμική διαμαρτυρία μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ.

Αναφορά στο υψηλό ποσοστό των Βούλγαρων πολιτών που τάσσονται κατά των βομβαρδισμών έκανε ο Ρουμέν Οβτσάροφ, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Δημοκρατικής Αριστεράς και μέλος της ηγεσίας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας. Επεσήμανε ότι το κόμμα του, που είναι στην αντιπολίτευση, ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κάθε είδους συμμετοχή της χώρας του σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ο Ρ.Οβτσάροφ εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το επόμενο στάδιο των Νατοϊκών απαιτήσεων θα είναι η παράδοση του ελέγχου εδαφών για τη χερσαία επέμβαση, ενδεχόμενο στο οποίο οι πολίτες της Βουλγαρίας απαντούν αρνητικά σε ποσοστό 90%. "Στη Βουλγαρία αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι ο πόλεμος του ΝΑΤΟ θα οδηγήσει σε συνολική ανατροπή της ισορροπίας στα Βαλκάνια" τόνισε ο Ρ. Οβτσάροφ και συνέχισε: "Η Βουλγαρία βρίσκεται σήμερα στην εξαιρετικά δύσκολη θέση οικονομικής και πολιτικής ομηρίας και γι' αυτό υπόκειται σε τρομακτικές πιέσεις". Τέλος, εξέφρασε τον φόβο ότι "εάν η επιχείρηση αναχάραξης των συνόρων που έχει θέσει σε εφαρμογή η Ουάσιγκτον και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της υλοποιηθεί, τότε οι εξελίξεις στην ευρύτερη βαλκανική χερσόνησο θα είναι καταστροφικές".

Τη θετική στάση των σκανδιναβικών χωρών και των πολιτών τους απέναντι στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς εξήγησε ο βουλευτής του Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Δανίας Γκερτ Πέτερσεν. Παρότι οι Δανοί -τόνισε ο Γκ Πέτερσεν- διακρίνονται για την κριτική τους άποψη έναντι των συλλογικών ευρωπαϊκών θεσμών, εμφανίζονται εξαιρετικά ευαίσθητοι στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Κόσσοβο. Πρόσθεσε δε ότι εξίσου έντονη ευαισθησία είχαν επιδείξει οι Δανοί και στην εθνοκάθαρση της Κράινας.

Από την πλευρά του ο Χρ.Χαραλαμπίδης, Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας των Ενωμένων Δημοκρατών Κύπρου, χαρακτήρισε "κρίσιμη κι επικίνδυνη" την κατάσταση, επισημαίνοντας παράλληλα ότι οι βομβαρδισμοί δεν είναι η λύση στο πρόβλημα. Παρά τις δεδομένες ευθύνες του Μιλόσεβιτς για την κατάσταση στο Κόσσοβο και την καταδίκη κάθε καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων -τόνισε ο Χ.Χαραλαμπίδης- οι επιθέσεις δεν παύουν να είναι παράνομες, δεδομένου ότι δεν προηγήθηκε σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και υποκριτικές, εφόσον παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρατηρούνται σε πολλές χώρες.

"Ο πόλεμος υποτίθεται ότι θα οδηγούσε στην εξασθένηση του Μιλόσεβιτς, αντ' αυτού τον ενίσχυσε" τόνισε ο Ζ.Κ.Μποντέ, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του Κινήματος Πολιτών Γαλλίας που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό και επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ σε αυτή του την απόφαση περιφρόνησε και την ιστορία της περιοχής, αλλά και τις συνέπειες που αυτή θα έχει στα Βαλκάνια. "Συνέχιση του πολέμου θα σημάνει έναν ακόμα μεγαλύτερο πόλεμο", επεσήμανε. Οσον αφορά στη στάση που θα κρατήσει το Κίνημα των Πολιτών, ο Ζ.Κ.Μποντέ τόνισε ότι αυτό έχει υιοθετήσει μία διπλή στρατηγική: από τη μια να ασκήσει όλη την επιρροή του στην κυβέρνηση του Λ.Ζοσπέν, στην οποία μετέχει, και από την άλλη να επιδιώξει τη μεταστροφή της κοινής γνώμης στη Γαλλία. "Σε περίπτωση χερσαίας επιχείρησης ο κυβερνητικός συνασπισμός θα αποσταθεροποιηθεί", κατέληξε.

Επίσης από τους κ.Μεταξά, εκπρόσωπο των Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών Κύπρου, αλλά και από τη γιατρό Μαρία Αρβανίτη-Σωτηροπούλου, επισημάνθηκαν και τα προβλήματα για το περιβάλλον που θα προκύψουν από τους βομβαρδισμούς

Μηνύματα στη Διάσκεψη έστειλαν ο Γκενάντι Ζιουγκάνωφ, Πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι Πράσινοι της Ιταλίας, ο Τόνι Μπεν, η Ντανιέλ Μιττεράν, ο πρ.Πρόεδρος της Ρουμανίας Ι.Ιλιέσκου, ο Ρώσος παγκόσμιος σκακιστής Ανατόλι Καρπόφ κ.ά.

To Γραφείο Τύπου