Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
26/04/1999

Συνάντηση ΣΥΝ με Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ

Πρωτοβουλία και πρόταση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ προς όλα τα κόμματα της Βουλής

Γραπτή πρόταση 4 σημείων για εθνική συνεννόηση εν όψει κρίσιμων αποφάσεων, κατέθεσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ κ. Δημήτρη Τσοβόλα.

Η πρωτοβουλία και η πρόταση του ΣΥΝ απευθύνεται προς όλα τα κόμματα της Βουλής και της Ευρωβουλής.

Μετά το τέλος της συνάντησης, έγιναν δηλώσεις:

Νίκος Κωνσταντόπουλος:

"Στα πλαίσια των συναντήσεων με όλα τα κόμματα που έχουμε αποφασίσει από πλευράς ΣΥΝ, συναντήθηκα και με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ τον κ. Δ.Τσοβόλα. Συζητήσαμε τα γενικότερα ζητήματα που προκύπτουν και για την Ελλάδα, εν όψει των ραγδαίων αλλαγών που συντελούνται σ' ολόκληρα τα Βαλκάνια, σε όλη την Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο.
Είναι κοινές οι διαπιστώσεις μας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πει όχι σε χερσαίες επιχειρήσεις. Πρέπει να πει όχι στις διευκολύνσεις που παρέχει η κυβέρνηση σήμερα για την ανάπτυξη των στρατιωτικών επιδρομών του ΝΑΤΟ. Είναι επιβεβλημένο να υπάρξει σύσκεψη πολιτικών αρχηγών και διαδικασίες συμβουλίου εξωτερικής πολιτικής. Επίσης επιβάλλεται αυτές τις αποφάσεις να τις πάρει η Βουλή. Είναι απαράδεκτο με προσωπικές επιλογές και υπογραφές του κ. Πρωθυπουργού να δεσμεύεται η Ελλάδα για σημαντικές εξελίξεις οι οποίες ανατρέπουν τα πάντα στον πολιτικό μας περίγυρο. Επίσης κοινές οι διαπιστώσεις είναι πως η στάση της κυβέρνησης βρίσκεται σε αντίθεση με την ομόθυμη θέληση του ελληνικού λαού. Επιβάλλεται επομένως το αντιπολεμικό φρόνημα του ελληνικού λαού, τη φιλειρηνική διάθεση του ελληνικού λαού, την αξίωση του ελληνικού λαού να σταματήσει αυτός ο αδιανόητος και παρανοϊκός πόλεμος να την ενισχύσουμε, να την αξιοποιήσουμε. Είναι επιβεβλημένο η κοινή γνώμη να πει την άποψή της, να ασκήσει τον πολιτικό της δυναμισμό και να συμβάλει αποφασιστικά και στην ενημέρωση της υπόλοιπης ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, η οποία έχει σε πάρα πολλές περιπτώσεις μονόπλευρη ενημέρωση ή μονοδιάστατη προσέγγιση των προβλημάτων".

Για το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ
"Η απόφαση των ηγετών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ είναι η χαριστική βολή στον ΟΗΕ. Είναι η απόφαση εκείνη η οποία ανατινάζει και βομβαρδίζει όλο το οικοδόμημα του διεθνούς δικαίου, το οποίο κατακτήθηκε από τους λαούς αμέσως μετά τις οδυνηρές εμπειρίες του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Τέτοιες αποφάσεις σημαίνουν ότι οδηγείται ο κόσμος σε μια εποχή πολιτικής παράκρουσης. Οι ΗΠΑ θέλουν να αποτελούν την σύγχρονη ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Επιθυμούν να έχουν ρωμαϊκές επαρχίες όλες τις υπόλοιπες χώρες και θέλουν σε αυτές τις ρωμαϊκές επαρχίες κυβερνήσεις και πολιτικούς πολλαπλών χρήσεων. Με αυτή την απόφαση, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το ΝΑΤΟ για να καταβροχθίσουν τα πάντα. Το διεθνές δίκαιο, ένα σύστημα ασφάλειας και σταθερότητας στον κόσμο, τη ΔΕΕ αλλά και κάθε προοπτική Ενωμένης Ευρώπης, η οποία θα μπορούσε μαζί με την Ρωσία να οικοδομήσουν το αντίβαρο στην ηγεμονική τους παρουσία, το αντίβαρο στην παντοδυναμία των ΗΠΑ. Μπροστά μας ανοίγεται ο βηματισμός για την παγκοσμιοποίηση της βαρβαρότητας και για την ηγεμονία του κυνισμού αυτής της συμπεριφοράς, του συνδρόμου του εξουσιαστή".

Δημήτρης Τσοβόλας:

"Ηταν μια ειλικρινής και εποικοδομητική συζήτηση για τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Γιουγκοσλαβία και τα Βαλκάνια και υπήρξε σύμπτωση απόψεων στα σημεία ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να μην συμφωνήσει και αρχικά αλλά και στη συνέχεια με τις ΝΑΤΟϊκές αποφάσεις για επεμβάσεις στη Γιουγκοσλαβία, ότι δεν θα έπρεπε να δοθούν ούτε μέχρι τώρα ούτε από δω και πέρα στρατιωτικές ή άλλες διευκολύνσεις από τη Βόρειο Ελλάδα στις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις προκειμένου να γίνουν χερσαίες δυνάμεις ή να διευκολυνθούν αυτές οι ΝΑΤΟϊκές επιθέσεις. Τρίτον, συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να υπάρξει εθνικό συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας των αρχηγών των κομμάτων. Πρότεινα και συμφωνήσαμε στο να διαμορφώσουμε όρους για να αναπτυχθεί ένα κοινωνικό μέτωπο αντιπολεμικό, φιλειρηνικό, για να πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση αλλά και από τους άλλους λαούς οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών ώστε να σταματήσουν αυτά τα πολεμοχαρή σχέδια που παραβιάζουν κάθε ανθρώπινο δικαίωμα αλλά και την ανεξαρτησία των κρατών. Και τελικά επίσης κοινή ήταν η άποψη, σε περίπτωση που η κυβέρνηση, που δεν μπορούμε να το διανοηθούμε ότι μπορεί να συμβεί, θα σκεφτεί για να συμμετάσχει με διευκολύνσεις ή με άλλο τρόπο σε ενδεχόμενες χερσαίες επεμβάσεις, ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να έρθει το θέμα στη Βουλή, γιατί αυτά τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά που δεν μπορεί να τα χειρίζεται ένας Πρωθυπουργός ή μια κυβέρνηση. Τέλος, η θέση μας, απλά κλείνοντας θέλω να πω, γι αυτά που συμφωνήθηκαν στο ΝΑΤΟ για το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ, είναι ότι είναι απαράδεκτη η απόφαση με την συμμετοχή και των ηγετών της Ε.Ε. για τη νέα δομή και το νέο ρόλο του ΝΑΤΟ, που καθιερώνει στις ΗΠΑ αλλά και σε κάποιες μεγάλες δυνάμεις ρόλο διεθνούς χωροφύλακα κατά παραβίαση των διεθνών κανόνων αλλά και δικαιωμάτων που προκύπτουν από την ανεξαρτησία των κρατών, καταγγέλλουμε την ελληνική κυβέρνηση γι αυτή την συμφωνία, γιατί έτσι δημιουργούν προϋποθέσεις για να υπάρχει διεθνής τρομοκρατία από τις μεγάλες δυνάμεις της δύσης".

To Γραφείο Τύπου