Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
27/02/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τους Υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη - Οικονομικών: Κάλυψη των οργανικών κενών του Πυροσβεστικού Σώματος και αποκατάσταση επιλαχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ)

Πάγιο αίτημα της Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας Ενώσεων Πυροσβεστικού Σώματος είναι η αύξηση των οργανικών θέσεων στο ένστολο προσωπικό ώστε να ανέλθουν στις 16000. Το 2012 η δύναμη του Πυροσβεστικού Σώματος μειώθηκε κατά 400 θέσεις λόγω συνταξιοδοτήσεων και αναμένεται για τον ίδιο λόγο ο πολλαπλασιασμός, των αποχωρήσεων των εν ενεργεία στελεχών του Π.Σ μέχρι την 1.1.2015, όπου με την   αλλαγή του συνταξιοδοτικού καθεστώτος προβλέπεται αύξηση των οργανικών κενών.

Σύμφωνα με τον Ν.3938/2011 άρθρο 15 παρ.6 «Οι πίνακες επιτυχόντων ισχύουν για τρία έτη. Όσοι προσλαμβάνονται κατά το χρονικό διάστημα της τριετίας αυτής απαιτείται να έχουν κατά το χρόνο της πρόσληψής τους τα προσόντα που προβλέπονται από την προκήρυξη, εκτός της ηλικίας την οποία απαιτείται να έχουν κατά το χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης. Με εξαίρεση τον αριθμό των προσλαμβανόμενων κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου. Ο αριθμός των ως άνω προσλαμβανόμενων κατʼ έτος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβαίνει το 50% του αριθμού των οργανικών θέσεων των μόνιμων πυροσβεστών που κενώθηκαν το προηγούμενο από την  πρόσληψή τους έτος. Ο ακριβής αριθμός των προσλαμβανόμενων αυτών καθορίζεται με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη. Οι κενούμενες θέσεις εποχικών πυροσβεστών μεταφέρονται στο Πυροσβεστικό Σώμα ως θέσεις Πυροσβεστών με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη». Ήδη έχει παρέλθει και το πρώτο (από τα τα τρία) έτος ισχύος της Λίστας επιλαχόντων των Π.Π.Υ και δεν εφαρμόστηκε ο παραπάνω νόμος βάσει του οποίου θα γινόταν η πλήρωση κενών οργανικών θέσεων που προκύπτουν κάθε χρόνο στο Π.Σ.

Επειδή έχει ήδη παρέλθει το πρώτο από τα τρία έτη ισχύος της λίστας επιλαχόντων

Επειδή υπάρχει σύμφωνα με το Νόμο 354/2006 και τον Νόμο 4058/2012 σαφής διάκριση του προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος σε α) Πυροσβεστικό Προσωπικό β) Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης και γ) Πολιτικό Προσωπικό

                                     Ερωτώνται οι κ.κ.  Υπουργοί:

Προτίθενται να καλύψουν τα οργανικά κενά που έχουν δημιουργηθεί και θα δημιουργηθούν εν όψει και της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου, αλλά και για την εύρυθμη λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος με επιλαχόντες Π.Π.Υ κατά το έτος αυτό και τα προσεχή δύο έτη, με δεδομένο ότι σύμφωνα με το νόμο 3938/2011 δεν χρειάζεται να εκπαιδευτούν στην ακαδημία αλλά στις κατά τόπους υπηρεσίες τους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Χρήστος Μαντάς

Δημήτρης Τσουκαλάς

Δημήτρης Στρατούλης

Θοδωρής Δρίτσας