Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/02/2013

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σχετικά με προβλήματα των τεχνικών ιδιωτικής τηλεόρασης και τις εργασιακές σχέσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς

Προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Εσωτερικών , Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων

Η τηλεόραση και δη οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί είναι ένας χώρος που μαστίζεται από την καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων, όπου η ελαστική εργασία ανθεί καθώς επίσης και η «μαύρη», ανασφάλιστη εργασία και οι παράνομες μορφές εργασιακής ευελιξίας. Οι εργαζόμενοι βλέπουν τις συλλογικές τους συμβάσεις να καταργούνται στην πράξη, απολύονται σωρηδόν και παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα.   

    Όσον αφορά την κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, το κλείσιμο των Παραρτημάτων πέντε ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών με άδεια Εθνικής Εμβέλειας από το 2010 έως τον Δεκέμβριο του 2012 είχε ως αποτέλεσμα από τους εκατό τεχνικούς που εργάζονταν, αυτή τη στιγμή να παραμένουν περίπου σαράντα. Όσο για Παραρτήματα των σταθμών, απαραίτητα για την ειδησεογραφική κάλυψη της Βόρειας Ελλάδας, διατηρούνται πλέον μονάχα από δύο τηλεοπτικές επιχειρήσεις, ενώ ακόμη και αυτά, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, υπολειτουργούν.

    Βασική αιτία για τη συρρίκνωση του προσωπικού και την εγκατάλειψη των Παραρτημάτων των ιδιωτικών σταθμών στην Βόρεια Ελλάδα και σε όλη την περιφέρεια είναι η δωρεάν παροχή ήχου και εικόνας από τη Δημόσια Τηλεόραση. Χωρίς κόστος παραγωγής τα ιδιωτικά κανάλια αποκτούν ειδησεογραφικό υλικό είτε απευθείας (πρόκειται για το λεγόμενο «pulling») είτε με την παραχώρηση της δουλειάς των εργαζομένων της Δημόσιας Τηλεόρασης από τα διάφορα ρεπορτάζ που πραγματοποιούν. Έτσι, την στιγμή που συρρικνώνεται ο προϋπολογισμός των Δημόσιων καναλιών και μειώνεται το προσωπικό τους, η δουλειά των εργαζομένων τους, την οποία  πληρώνει ο ελληνικός λαός, παρέχεται σε ιδιώτες επιχειρηματίες που μειώνουν το κόστος παραγωγής τους, κλείνουν παραρτήματα των δικών τους σταθμών και φυσικά απολύουν εργαζόμενους, εφόσον έχουν πρόσβαση σε «δωρεάν» ρεπορτάζ.

    Στην ίδια λογική εντάσσεται και η πρακτική της απροκάλυπτης ανταλλαγής εικόνων ρεπορτάζ και ζωντανών συνδέσεων μεταξύ των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών σε σημείο που καταργείται πλήρως ο ανταγωνισμός.

    Παρακάτω παραθέτουμε λίστα με Τοπικούς και Περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς της Βόρειας Ελλάδας στους οποίους οι μισθωτοί τεχνικοί αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των μεταβολών στο εργασιακό καθεστώς έπειτα από εκβιασμούς, καθυστερήσεις στην απόδοση δεδουλευμένων και απολύσεις:

1.    Στο «TVS» απολύθηκαν όλοι οι τεχνικοί και βρίσκονται στα δικαστήρια.

2.    Στην «Δέλτα Τηλεόραση Θράκης» υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις καταβολής δεδουλευμένων, πρόκειται μάλιστα για μισθούς που μειώθηκαν με ατομικές συμβάσεις  δύο φορές.

3.    Στην «TVX» οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση.

4.    Στην «TV SUPER Χαλκιδικής» επίσης μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών και απολύσεις με συναλλαγματικές χωρίς αντίκρισμα.

5.    Στο «West Channel Κοζάνης» απολύσεις, μειώσεις και πιέσεις για πεντάωρα, καθυστερήσεις πληρωμών.

6.     Απολύσεις επίσης στο «Δίκτυο Τηλεόραση» Σερρών.

     Αυτή η δραματική κατάσταση τείνει να επεκταθεί σταδιακά σχεδόν σε όλα τα Περιφερειακά Κανάλια της Β. Ελλάδας. Η μέθοδος της καταβολής μικροποσών «έναντι» οδήγησε πολλούς εργαζόμενους σχεδόν στην οικονομική εξαθλίωση γιατί έχουν να πληρωθούν ακόμα και δεδουλευμένα ενός χρόνου. Εκτός αυτού οι περισσότεροι με την απειλή της απόλυσης, έχουν υποχρεώσει τους εργαζόμενούς τους να υπογράψουν ατομικές Συμβάσεις με μεγάλες μειώσεις μισθών, ενέργεια εντελώς παράνομη, εφόσον υπάρχει σε ισχύ ΣΣΕ. Φυσικά η εκμετάλλευση των όρων των μνημονίων για εκ περιτροπής εργασία και οι απολύσεις με προειδοποίηση έχουν τον πρώτο λόγο.

    Επιπλέον, σημαντικό πρόβλημα προκύπτει από την ασάφεια που διέπει το θεσμικό πλαίσιο των δημοτικών τηλεοπτικών σταθμών. Στην πραγματικότητα, οι δημοτικές επιχειρήσεις με ειδικό σκοπό την λειτουργία τηλεοπτικού σταθμού λειτουργούν με το καθεστώς των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και υπογράφουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με τις Ενώσεις των εργαζομένων στην ιδιωτική τηλεόραση. Ωστόσο, εδώ και χρόνια αναπαράγεται η πρακτική να θεωρούνται πότε δημόσιες και πότε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με πιο πρόσφατη συνέπεια να γίνεται λόγος για ένταξη των εργαζόμενων σε αυτές στο καθεστώς του Ενιαίου Μισθολογίου.

    Επειδή ο κλάδος των τεχνικών ιδιωτικής τηλεόρασης βάλλεται εδώ και χρόνια από μαζικές απολύσεις, μαύρη και ελαστική εργασία, άρνηση καταβολής δεδουλευμένων μισθών και εν γένει επιδείνωση των εργασιακών όρων.

    Επειδή για τους Περιφερειακούς και Τοπικούς ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς υπάρχει εν ισχύ Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που οι όροι της καταπατώνται ολοένα και περισσότερο από τους εργοδότες, συχνά υπό την απειλή απολύσεων.

    Επειδή οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που διατηρούν τηλεοπτικούς σταθμούς με άδειες Εθνικής εμβέλειας και μάλιστα σε δημόσιες συχνότητες, κλείνουν τα περιφερειακά παραρτήματά τους, εκμεταλλευόμενες τη δωρεάν άντληση τηλεοπτικού υλικού, οδηγούν τεχνικούς και δημοσιογράφους της περιφέρειας στην ανεργία, υποβαθμίζοντας την ήδη χαμηλή ειδησεογραφική κάλυψη της περιφέρειας και τελικά αυξάνοντας την κερδοφορία τους με δουλειά των εργαζομένων στην Δημόσια Τηλεόραση την οποία πληρώνει ο ελληνικός λαός.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1.    Σε τι ενέργειες σκοπεύουν να προβούν άμεσα για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, εθνικής, περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας, για τον έλεγχο των συνθηκών εργασίας, της εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας και την πάταξη των όποιων πρακτικών εργοδοτικής αυθαιρεσίας;

2.    Τι προτίθενται να κάνουν για την αποπληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων μισθών των τεχνικών ιδιωτικής τηλεόρασης στις αντίστοιχες επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας, τη διασφάλιση της έγκαιρης και πλήρους καταβολής τους στο μέλλον, τον έλεγχο της τήρησης της νομοθεσίας ως προς τις απολύσεις, τις μονομερείς μεταβολές στο εργασιακό καθεστώς (ωράρια, μορφές απασχόλησης, αποδοχές);

3.    Η πρακτική της δωρεάν παροχής ή άντλησης και η χρήση οπτικοακουστικού υλικού από τη Δημόσια Τηλεόραση προς ιδιωτικές επιχειρήσεις είναι σύννομη; Κατά τη γνώμη του αρμόδιου υπουργείου είναι σύμφωνη με το δημόσιο συμφέρον; Σκοπεύει να λάβει πρωτοβουλίες  ώστε να απαγορευθεί και να περιοριστούν τα λεγόμενα «pull» μόνο σε ειδικές περιστάσεις (π.χ. επίσημα διαγγέλματα του Προέδρου της Δημοκρατίας, του εκάστοτε πρωθυπουργού και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ.α.);

4.    Έχει εξετάσει η αρμόδια αρχή το ζήτημα της απροκάλυπτης ανταλλαγής εικόνων ρεπορτάζ και ζωντανών συνδέσεων μεταξύ ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών; Αν όχι σκοπεύει να το πράξει;

5.    Με δεδομένη την ανεργία στον κλάδο των ΜΜΕ, τις περιπτώσεις μακρών περιόδων μη καταβολής οφειλόμενων μισθών και τα συχνά κρούσματα πτώχευσης επιχειρήσεων, σκοπεύουν οι αρμόδιοι Υπουργοί να επεκτείνουν και στους τηλεοπτικούς σταθμούς την πρόβλεψη της τροπολογίας που κυρώθηκε με τον Νόμο 4109/2013, η οποία δίνει την δυνατότητα ανάληψης της συχνότητας και λειτουργίας των ραδιοφωνικών σταθμών από τους εργαζόμενους αυτών;

6.    Για ποιο λόγο δεν αποσαφηνίζεται οριστικά το νομικό καθεστώς των Δημοτικών επιχειρήσεων με ειδικό σκοπό τη λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών; Εάν είναι Δημόσιοι γιατί δεν ισχύει σε αυτούς το εργασιακό-μισθολογικό καθεστώς που διέπει την ΕΡΤ; Εάν είναι ιδιωτικοί για ποιον λόγο συζητείται η ένταξη των εργαζόμενων τεχνικών σε αυτούς στο Ενιαίο Μισθολόγιο;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Χαραλαμπίδου Δέσποινα

Αμανατίδης Γιάννης

Βούτσης Νίκος

Στρατούλης Δημήτρης